Într-o săptămână, peste 200 de proiecte prin PNDL-2 ar urma să ajungă la Ministerul Dezvoltării

 Breaking News
Într-o săptămână,  peste 200 de proiecte prin PNDL-2 ar urma să ajungă la Ministerul Dezvoltării
octombrie 23
10:24 2017

 

Săptămâna aceasta se anunţă una de foc pentru primarii vâlceni, care trebuie să definitiveze documentaţia pentru proiectele finanţate prin PNDL-2. Reamintim că, în luna iulie, judeţul Vâlcea afla vestea primirii unei sume record – aproape 7.500 de miliarde de lei vechi, care va atrage investiţii importante în infrastructură, în următorii trei ani. Nu mai puţin de 204 proiecte care vizează modernizarea drumurilor, a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a şcolilor şi dispensarelor umane au fost aprobate în vederea finanţării. Termenul limită pentru depunerea întregii documentaţii este ultima zi a acestei luni, respectiv 31 octombrie, iar mulţi dintre primari încă nu au primit avizele necesare pentru unele investiţii.

Şanse mici ca toate proiectele să fie finanţate

Dintre localităţile vâlcene, cele mai multe fonduri le-a primit comuna Pesceana (18,5 milioane de lei) pentru şase proiecte, urmată de localitatea Galicea (16,8 milioane de lei) pentru şase proiecte, comuna Şuşani (15,7 milioane de lei) – şase proiecte şi comuna Tetoiu (12 milioane de lei), cu cinci proiecte. De remarcat faptul că cei mai mulţi bani vor ajunge la Consiliul Judeţean, pentru cele 13 proiecte aprobate alocându-se 210 milioane de lei, din totalul de 745 de milioane de lei. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu a fost primul care a semnat, la începutul lunii septembrie, primele cinci contracte de finanţare, când ministrul al Dezvoltării era încă Sevil Shhaideh. În rest, primarii vâlceni s-au lăsat pe ultima sută de metri cu depunerea documentaţiei aferente.

Primarii se plâng că nu au bani de avize

Cei mai mulţi primari vâlceni se plâng că nu au bani pentru partea de cofinanţare a proiectelor aprobate şi pentru avizele necesare în vederea finalizării documentaţiei, care sunt costisitoare. Administraţiile locale şi-au pus mari speranţe în prima rectificare bugetară a Guvernului Tudose, de la sfârşitul lunii septembrie, aceasta fiind însă negativă pentru judeţul Vâlcea. Pe lângă problema banilor, cea mai frecventă problemă ţine de timpul de aşteptare de la data depunerii până la data emiterii unui aviz, în general, termenele pornind de la minimum 30 de zile. În anumite cazuri, primarii aleg să plătească taxă de urgenţă şi,  în acest caz, intervalul în care se emite o autorizaţie se reduce considerabil. Dacă nu se încadrează în termen, o parte a primarilor sunt decişi să depună dosarele fără un aviz, urmând să-l ataşeze ulterior, cu îngăduinţa Ministerului Dezvoltării, a cărui deschidere de a găsi soluţii este totală.

Gheorghe Melente: „Este o anomalie, ca statul să plătească bani la stat”

Primarul localităţii Drăgoeşti, Gheorghe Melente a reuşit să obţină finanţare pentru un singur proiect, care cuprinde modernizarea a 12,3 kilometri de drumuri comunale, o investiţie în valoare de 70 de miliarde de lei vechi. Numai partea de cofinanţare pentru acest proiect este de 2,8 miliarde de lei vechi, bani pe care primarul spune că nu-i are. Mai mult, angajaţii primăriei riscă să nu-şi încaseze salariile pentru că primăria trebuie să achite avizele, care sunt costisitoare: „La documentaţie lucrăm la foc automat, de trei luni. Avizele acestea ne omoară. Nu am înţeles cum, la instituţiile subordonate statului român, gen DSP, OCPI, Poliţia Română sau Agenţia de Mediu noi, primăriile, trebuie să plătim aceste avize. Este o anomalie ca statul să plătească bani la stat. Noi a trebuit să dăm acum 12.000 de lei la OCPI pentru avizul acestui proiect, iar eu nu am banii aceştia. Avem tendinţa să nu dăm salariile luna aceasta, pentru a nu bloca investiţia. Statul român trebuia să dea aviz în baza unei documentaţii bine întocmite. Aceasta este o frânare a activităţii noastre. UAT-ul şi-a luat angajamentul să asigure cofinanţarea, dar ce ne facem dacă nu avem bani? Nu vedeţi că nu s-a făcut o rectificare pozitivă? Aţi auzit să primească vreo localitate vreun ban, în 2017?”, ne-a declarat primarul localităţii Drăgoeşti, Gheorghe Melente. În acest caz, şansa ca toate cele 204 proiecte aprobate pentru judeţul Vâlcea să intre la finanţare este mică, deşi primarii au luptat ca nişte eroi pentru încadrarea în termen cu depunerea documentaţiei. Este încă o dovadă că birocraţia este cea care înfrânează dezvoltarea localităţilor rurale, şi mai puţin lipsa de interes din partea autorităţilor locale, aşa cum se tot vehiculează, în ultima vreme, din partea politicienilor aflaţi la putere.

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Cautam sudori de sarma plina, sudori de sarma tubulara si lacatusi pentru un proiect urgent in Germania si Spania.
 Proba de lucru se va sustine in Bucuresti.
 Pentru detalii si programare la proba sunati la 0728865354.

Special

Ce presupun achizițiile imobiliare? Tot mai mulți sunt cei care se decidă să investeasă într-o locuință pentru că sentimentul de a te întoarce acasă se dorește a fi simțit de fiecare.

Totul despre apa alcalină – beneficii și efecte asupra organismului

Sângele uman are un pH ușor alcalin, acesta încadrându-se între 7,35 și 7,45! Este necesară menținerea corespunzătoare a acestuia, deci corpul trebuie să ridice valorile respective, eliminând aciditatea din organism în vederea menținerii unui pH alcalin.

7 sfaturi pentru a evita o decizie gresita sau la intamplare

Durerea pierderii unei persoane apropiate este sfasietoare si este intensificata de toate amintirile care se reaprind in acel moment in suflet si in minte.

Unika – 10 ani de experiență și tradiție românească

Anul acesta se împlinesc 10 ani de existență a unei firme românești care a reușit să îmbine cu succes tradiția cu modernismul.

Esti antreprenor la inceput de drum? Iata 3 MITURI de care sa te feresti!

Daca tocmai ai pus bazele unei afaceri, te poti numi un curajos antreprenor. Aceasta orientare profesionala nu este pentru oricine si, de aceea, trebuie sa te simti mandru de reusitele tale.

Stirile pe zile

octombrie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Sep   Noi »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...