Daniel Băluţă: „Problema plăţii salariilor nu ar trebui să existe în primării”

 Breaking News

Daniel Băluţă: „Problema plăţii salariilor nu ar trebui să existe în primării”

Daniel Băluţă: „Problema plăţii salariilor nu ar trebui să existe în primării”
noiembrie 13
17:44 2017

Primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a vorbit despre proiectele aflate în derulare pe raza localităţii, dar şi despre problemele pe care le întâmpină în procesul administrativ. Cum vede dezvoltarea localităţii din punct de vedere turistic, dacă a reuşit să se plieze condiţiilor de accesare a fondurilor europene, dar şi ce proiecte a reuşit să obţină la finanţare prin PNDL-2, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Aţi reuşit să depuneţi documentaţia aferentă proiectelor finanţate prin PNDL-2?

Daniel Băluţă: Mai avem de depus. După cum bine ştiţi, Ministerul Dezvoltării a dat dovadă de înţelegere şi a mai prelungit termenul de depunere al acestor proiecte cu încă o lună, până la 30 noiembrie 2017. Noi am depus o parte dintre ele, dar mai avem şi altele de depus. Am reuşit să prindem la finanţare cinci proiecte: este vorba despre extinderea şi reabilitarea Şcolii de la Atârnaţi, reabilitarea şi modernizarea Şcolii de la Izvorul Rece şi reabilitarea Şcolii de la Măriţa, cele trei proiecte pentru modernizarea infrastructurii educaţionale având o valoare de peste 23 de miliarde de lei vechi. Totodată, mai avem şi proiectul de modernizare, dotare şi extindere a dispensarului uman din satul Vaideeni, în valoare de aproape 20 de miliarde de lei vechi. Cel de-al cincilea proiect se numeşte „Aprobarea necesităţii şi oportunităţii realizării unor lucrări de reabilitare şi modernizare drumuri de interes local în satul Vaideeni, mai exact în Găbreni, spre Crucea de Piatră, Dealul Urşani, Padeş şi Floreşti. Acest proiect are cea mai mare valoare, 123 de miliarde de lei vechi.

Impact real: Aţi depus 14 proiecte, dintre care au intrat la finanţare cinci. Aţi identificat o altă sursă de finanţare pentru proiectele rămase?

Daniel Băluţă: Este adevărat că am depus foarte multe proiecte. Nu pot să spun că sunt nemulţumit, sunt mulţumit că au fost prinse la finanţare o parte dintre ele. Trebuie să gândim şi global, nu cred că a existat vreo localitate care să nu fi prins cel puţin un proiect. Noi mai avem aprobate încă trei proiecte cu fonduri europene: este vorba despre construirea unei grădiniţe cu program normal în satul Atârnaţi, reabilitarea şcolii vechi şi achiziţionarea unui utilaj prin GAL. Avem şi căminul cultural de la Vaideeni tot prin fonduri europene, prin AFIR Craiova, care a trecut de vizita în teren, iar cel de la Izvorul Rece, care este prin Compania Naţională de Investiţii este în plin proces de execuţie. Avem şi patru drumuri în aşteptare cu fonduri europene, pe drumuri agricole, unde avem un punctaj de 95 de puncte. Totodată avem în aşteptare pe măsura 7.2 şi un proiect privind asfaltarea drumurilor comunale, aproximativ 5 kilometri. Proiectul are valoarea de un milion de euro.

Impact real: Ce părere aveţi despre aceste condiţii severe, impuse de programele europene?

Daniel Băluţă: Condiţiile sunt destul de severe în ceea ce priveşte modernizarea infrastructurii de drumuri pe fonduri europene, dar sperăm să intrăm şi noi la finanţare, deoarece în acest proiect ne-am focalizat pe nişte drumuri foarte importante pentru comunitatea noastră. Avem trei drumuri capitale, Băduleşti-Cerna şi Fundurile, plus drumul printre şcoli, unde este grădiniţa şi şcoala veche. Nu putem noi să comentăm ceea ce s-a gândit la momentul respectiv, când s-au alocat aceste punctaje. Sperăm ca, în 2018, să se mai deschidă şi alte linii de finanţare. Este greu să se mai înlesnească condiţiile de accesare, pentru că ghidul a fost o dată aprobat pentru perioada asta, restul sunt poveşti. Dacă se modifică ceva, discutăm de PNDL sau alte programe guvernamentale, dar să mai schimbi în perioada implementării condiţiile de accesare este foarte greu. Din păcate nu am învăţat nimic din experienţa exerciţiului bugetar trecut, 2007-2013. În 2011, când s-au făcut aceste ghiduri, atunci trebuiau discutate. Trebuie să ne adaptăm, să facem calculele foarte bine şi să căutăm soluţii. Pentru noi este foarte important să reuşim să ducem la bun sfârşit cele cinci proiecte prin PNDL-2 pentru că, după cum ştiţi, nici măcar jumătate dintre proiectele finanţate nu au fost până în acest moment depuse la Ministerul Dezvoltării.

Impact real: Primarii şi-au pus mari speranţe în acest PNDL-2. Personal, aveţi încredere în acest program guvernamental?

Daniel Băluţă: Ce nu înţeleg mulţi şi am văzut că, din păcate, în vremurile noastre sunt mulţi care îşi dau cu părerea, fără să aprofundeze problemele, este că PNDL-2 nu înseamnă 2018, vorbesc degeaba unii. PNDL-2 înseamnă trei-patru ani de aici înainte. Şi noi avem în derulare prin PNDL-1 un proiect care a început în 2012, şi lucrăm în continuare. Toţi se întreabă de unde va lua Guvernul banii pentru aceste proiecte, trebuie menţionat faptul că este vorba de un exerciţiu bugetar pe 3-4 ani de acum înainte. Eu cred că ar trebui să terminăm cu scepticismul şi negativismul acestaa.

Impact real: Reuşiţi să vă descurcaţi cu plata salariilor până la sfârşitul anului, aţi reuşit să le măriţi salariile angajaţilor?

Daniel Băluţă: În primul rând am corectat discrepanţele care se creaseră, din cauza legilor care au fost date în ultimii ani, între o parte dintre colegii noştri. În momentul de faţă nu am avut majorări semnificative. Exceptând acele corelări, nu cred că a fost o majorare mai mare de 100 de lei, dar problema cu plata salariilor nu ar trebui să existe în primarii. Legea salarizării personalului bugetar a spus clar: ai bani măreşti salarii, nu ai bani, nu măreşti.

Impact real: Se anunţă o rectificare bugetară la sfârşitul lunii noiembrie. Ce aşteptări aveţi?

Daniel Băluţă: Dacă va primi şi comuna Vaideeni ceva mai mult de zero lei, cât mi-au aprobat, cândva,” conţăranii” mei, aş fi mulţumit. Am discutat şi la Bucureşti, ne-au spus să nu ne aşteptam la sume colosale, dar vor încerca să acopere reglementările bugetare. Avem şi trimestrul IV, adică sumele defalcate care trebuie să ne vină, şi banii pentru învăţământ. O măsură bună care se discută în momentul de faţă ar fi să degreveze primăriile de plata salariilor profesorilor, să le dea direct Ministerul Învăţământului. Cu TVA-ul split încerc să evit discuţiile, dar sunt de acord cu acest TVA split la firmele în insolvenţă. Nu am nimic cu aceste firme, dar gândiţi-vă că eu, ca ordonator de credite, atunci când scot la licitaţie o lucrare, nu am nici o pârghie legală să influenţez acea licitaţie şi câştigă licitaţia o firmă în insolvenţă, care are aceleaşi drepturi. Cum lucrez eu cu acel constructor care poate într-o lună sau două intră în insolvenţă? Sunt multe lucruri de reglat. Nu spune nimeni că toate măsurile luate sunt 100% bune, dar trebuie să avem în vedere faptul că se încearcă să se corecteze anumite lucruri.

Impact real: Când vom vorbi despre dezvoltarea localităţii Vaideeni şi mai mult, din punct de vedere turistic?

Daniel Băluţă: Tot ce s-a putut accesa din fonduri europene, noi am avut proiecte. Deocamdată este devreme, deja trebuie să ne orientăm şi să vedem ce va fi după 2020, pentru că este bine şi corect să-ţi faci un plan de dezvoltare pe termen lung. Până în 2020 vor mai fi oportunităţi de accesare doar anul viitor, pentru că avem experienţa anilor trecuţi, iar în 2019-2020 va fi doar execuţie. Dar suntem încrezători, mai mult de jumătate din drumul de acces care duce la Vârful Romani îl depunem acum, prin PNDL, iar în colaborare cu Horezu avem deja discuţii avansate să ducem acolo şi curentul electric. Din câte se pare, administraţia din Horezu a concesionat deja terenul pentru amenajarea unei pârtii de schi, iar în momentul în care noi vom ajunge cu curentul acolo sus, lucrurile vor intra în linie dreaptă. Avem deja şi noi 90% dintre loturile din satul de vacanţă Ursu-Ursuleţu concesionate. Trebuie să fim realişti, este greu să ne dezvoltăm individual şi, dacă putem împreună cu Horezu, de ce să nu fructificăm acest lucru? Când vine vorba despre interesul comunităţii, vorbim aceeaşi limbă. Personal, îmi doresc ca, într-un an sau doi, împreună cu Cooperativa Agricolă Vaideeni să obţinem brandul de brânză de Vaideeni şi, în aceeaşi perioadă, aş vrea să dezvolt stânele şi pe lângă aceste stâne să dezvoltăm şi nişte spaţii de agrement, pentru ca turiştii să poată sta şi pe timp de noapte în aceste zone.

Ramona BĂLTEANU

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

noiembrie 2017
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...