Nicolae Concioiu: „Amenzile „atârnă” greu, la bugetele primăriilor”

 Breaking News

Nicolae Concioiu: „Amenzile „atârnă” greu, la bugetele primăriilor”

Nicolae Concioiu: „Amenzile „atârnă” greu, la bugetele primăriilor”
noiembrie 24
08:12 2017

Una dintre marile probleme cu care se confruntă autorităţile locale o constituie amenzile. Pe cât sunt de multe, pe atât de puţine sunt şi plătite. Problema este că procesele-verbale de contravenţie ajung pe la primării, care se încarcă nejustificat cu nişte debite considerate venituri la bugetul local. Dacă amenzile ar fi achitate s-ar strânge sume consistente, dar cum contravenienţii nu se înghesuie să plătească, documentele „atârnă” la bugetele primăriilor, atrăgând diminuări ale alocărilor de la bugetul de stat. Mai mult, începând cu 1 ianuarie 2016, o persoană care achită un impozit datorat bugetului local poate face plata acestui impozit doar după achitarea amenzilor primite de respectiva persoană. Este un lucru riscant, fiindcă este posibil ca în acest fel să se blocheze activitatea într-o localitate, pentru că autorităţile nu pot încasa la buget taxele care le revin din partea unei persoane care are amenzi de achitat. Cum mulţi trăiesc din ajutoarele sociale, şansele ca localnicii să-şi plătească obligaţiile sunt foarte slabe. Primarul din Guşoeni este de părere că, pentru început, ar fi indicat un avertisment dat persoanelor respective: „Când se mergea pe bicicletă, prin încălcarea regulilor de circulaţie într-o localitate, poliţiştii din vremea comunistă luau valvele de la bicicletă. Astăzi poliţistul îi dă direct 1000 de lei amendă, fără nici un avertisment. Sunt de acord că astfel de situaţii reprezintă un pericol public şi pot să creeze accidente, dar mai mult aş opta să se facă şi o prevenţie, un avertisment. Ne înregistrăm cu procese verbale, cu nişte amenzi enorm de mari. Eu nu încurajez încălcarea legii, dar marea majoritate a celor care încasează astfel de amenzi nu au venituri. Avem un cetăţean care primeşte ajutor social, şi a luat 1700 de lei amendă. Faza a doua revine primăriei. Se pune întrebarea cum executăm aceste persoane? Am ajuns într-o situaţie tensionată, în sensul că începem să condiţionăm eliberarea unui document, sau suntem nevoiţi să facem executare. În situaţia aceasta, primăria a nu are personal calificat pentru a valorifica bunurile obţinute la licitaţii, întrucât sunt foarte multe proceduri de îndeplinit. Poliţia ne aruncă nouă în curte amenzile, iar noi nu avem pârghii, şi aceste datorii „atârnă” greu la bugetele primăriilor”, a declarat primarul din Guşoeni, Nicolae Concioiu.

Trei proiecte vor primi finanţare prin PNDL-2

Nicolae Concioiu declară că a depus la Ministerul Dezvoltării documentaţiile pentru extinderea şi reabilitarea dispensarului medical şi reabilitarea şcolii gimnaziale. Urmează ca, în cel mai scurt timp să fie depus şi proiectul care prevede construirea unei noi grădiniţe la Ministerul Dezvoltării, în vederea finanţării. Documentaţia acestui proiect a fost întocmită în baza unei reglementări care a fost abrogată în 2016 prin H.G. 907, astfel încât administraţia locală a trebuit să-l refacă, în vederea actualizării conform noii H.G. 907: „Am fost nevoiţi să reîntoarcem dosarul la proiectant, fiindcă am avut o problemă. Când am primit proiectul, arhitecţii acestei lucrări erau în ţară, dar imediat după aceea au plecat în Anglia şi nu am mai avut cu cine să coopereze pentru actualizarea proiectului. A trebuit să caut un alt arhitect pentru a aduce proiectul la o formă actualizată. Marea problemă care apare este valoarea de execuţie a lucrării, care este mai mare decât cea pe care am solicitat-o. În situaţia aceasta noi mergem cu cifrele corecte, cu proiectul actualizat. Ministerul a cerut să fie ştampila recentă şi, când să caut arhitecţii, nu am mai dat de ei. Noi mai avem o rezervă de la un proiect care nici acesta nu se poate încadra, fiindcă valoarea reală este cu mult mai mare faţă de cea pe care noi am prezentat-o în proiect. De unde să ştiu că, la minister, proiectele se cer actualizate tehnic, fiindcă valorile din proiect erau la acea dată altele? Vom merge cu cele trei proiecte, două sunt depuse, iar la cel de-al treilea lucrăm în continuare”, declară primarul.

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

noiembrie 2017
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...