Mugur Mărcoianu: „Centrul social va fi primul proiect european din istoria localităţii Măciuca”

Primarul comunei Măciuca, Mugur Mărcoianu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat bilanţul activităţii sale la un an şi jumătate de la preluarea mandatului. Cum a fost anul 2017 din punct de vedere investiţional, dar şi cum a reuşit administraţia locală din Măciuca să acceseze primul proiect european din istoria localităţii, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Trăgând linie, cum a fost anul 2017, din punct de vedere investiţional?

Mugur Mărcoianu: Cu toate că răspunsul în cazul proiectelor depuse prin PNDL-2 nu a fost tocmai îmbucurător, eu văd partea bună a lucrurilor, şi sunt mulţumit că am reuşit să primim finanţare pentru reabilitarea a două dispensare umane. Prin PNDL-1 am mai obţinut finanţare pentru modernizarea liceului şi a şcolii, deci, din punctul meu de vedere, educaţia şi sănătatea sunt piloni ai unei societăţi prospere. Tot prin PNDL-1 mai aveam un proiect, depus încă din anul 2012 şi la care s-a lucrat intens anul acesta, astfel încât ne apropiem de finalizare. Este vorba despre 15 kilometri de drumuri comunale şi numai anul acesta s-au depus situaţii de lucrări în valoare de 80 de miliarde de lei vechi, deci mai mult de trei sferturi din proiect a fost realizat în 2017. În concluzie, eu sunt foarte mulţumit de anul acesta, cu atât mai mult cu cât suntem la un pas de a obţine şi o primă finanţare europeană, pentru un centru social pentru persoane vârstnice.

Impact real: Concret, ce prevede acest centru social?

Mugur Mărcoianu: Este vorba despre un centru social pentru persoane vârstnice şi prevede înfiinţarea a trei servicii sociale: cantină socială, centru de zi şi îngrijire la domiciliu. Centrul de zi va avea o capacitate de 80 de beneficiari pe zi, cantina 50 de beneficiari şi de îngrijirea la domiciliu ar putea beneficia 20 de bătrâni. Statisticile în comuna Măciuca dau gradul de îmbătrânire al populaţiei ca fiind unul foarte ridicat, avem 35,17% populaţie care are peste 65 de ani. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ un milion de euro, iar locaţia va fi într-o fostă şcoală din satul Popeşti, care de zece ani nu mai funcţionează, fiind în prezent o locaţie dezafectată. S-a muncit foarte mult la acest proiect, pentru că aşa sunt procedurile pe fonduri europene. Din punctul meu de vedere, în special în cazul primăriilor de comună, dacă nu ai oameni specializaţi pentru accesarea fondurilor europene şi nu eşti ajutat de un consultant, este foarte greu să reuşeşti. La acest proiect am muncit eu, dar au fost anumite aspecte pe care nici eu nu le cunoşteam. M-am implicat total în acest proiect, sunt bucuros, şi voi fi şi mai bucuros în momentul în care voi fi chemat să semnez contractul de finanţare.

Impact real: Este primul proiect european pe care îl accesează administraţia locală din Măciuca?

Mugur Mărcoianu: Proiectul a trecut de valoarea ADR-ului, suntem în etapa de precontractare, iar documentaţia este spre avizare la Ministerul Fondurilor Europene. Eu îmi doresc şi sper ca anul acesta să ne cheme să semnăm contractul de finanţare. Este primul proiect european pe care l-am depus, şi pentru care am şi primit aviz favorabil la finanţare, şi este şi primul proiect european din istoria localităţii. Au trebuit să treacă zece ani ca să putem accesa şi noi un proiect european.

Impact real: Ce va însemna acest proiect pentru persoanele vârstnice din localitate?

Mugur Mărcoianu: Atât eu, în calitate de primar, cât şi asistentul social am fost foarte activi pe teren, identificând şi monitorizând starea socială şi de sănătate a locuitorilor. Sunt mulţi oameni necăjiţi, ba mai mult, sunt oameni care nu au nici o sursă de venit sau nici un aparţinător. Tocmai pentru acest lucru eu sper că vom veni, prin acest proiect, în sprijinul cât mai multor oameni care să beneficieze de acest centru complet de servicii sociale atât prin cantina socială, cât şi prin petrecerea timpului în centrul de zi.

Impact real: Ce va însemna sustenabilitatea acestui proiect? Cum va reuşi administraţia locală să finanţeze funcţionarea acestui centru?

Mugur Mărcoianu: În principiu, serviciile sociale înseamnă mulţi bani din bugetul local. După obţinerea finanţării pentru construirea acestui centru vom depune un proiect prin POCU, tocmai pentru a obţine finanţarea salariilor personalului din acest centru. Este vorba despre o finanţare de maximum 400.000 de euro, sumă care ar putea asigura 3 ani salariile angajaţilor. După cum se ştie, prin POR şi pe fonduri europene, proiectul finanţat nu trebuie să-şi schimbe destinaţia şi trebuie să fie funcţional pe o perioadă de minim 5 ani. 3 ani cred că am putea să-i asigurăm prin acest proiect POCU, urmând ca ceilalţi 2 ani să-i asigurăm din bugetul local. Vom încerca, având şi sprijinul partenerului nostru, alături de care am accesat acest proiect, să colaborăm în sensul în care şi el îşi va aduce contribuţia în partea de implementare, adică în sustenabilitatea acestui centru şi după finalizarea construcţiei acestui centru. Este un partener care are experienţa fondurilor europene şi m-a asigurat că, împreună, vom găsi soluţii pentru sustenabilitatea acestui obiectiv, astfel încât să nu afectăm prea mult bugetul local.

Impact real: Bugetul local a permis şi mici investiţii, anul acesta?

Mugur Mărcoianu: Într-adevăr, puteau fi făcute şi mai multe lucruri, dar, din păcate, bugetul local nu prea permite investiţii. De curând am semnat şi am demarat lucrările pentru reabilitarea sălii de sport şi a atelierelor şcolare. Finanţarea este asigurată parţial de OMV Petrom şi restul din bugetul local. Este vorba despre o veche sală de sport, care va fi reabilitată şi care, în viitor, va putea fi folosită şi ca sală de festivităţi, pentru că nu avem o asemenea locaţie în prezent. Din păcate, întâlnirea organizată la 55 de ani de la înfiinţarea învăţământului liceal de la Măciuca s-a ţinut pe holurile liceului, şi acest lucru nu este chiar în regulă.

Impact real: Au fost demarate lucrările de modernizare a unităţilor de învăţământ, liceul, respectiv şcoala din localitate?

Mugur Mărcoianu: La liceu deja au început lucrările: s-a lucrat la exterior şi acum se lucrează în interior, iar la şcoală încă nu au fost demarate procedurile de achiziţie pentru execuţia lucrărilor, dar anul viitor vom începe şi această lucrare. Şi aici este o problemă, pentru că avem învăţământ liceal, profesional şi şcoală generală, şi deja se lucrează în clădirea unde fac cursuri cei de la profesionale, deci trei săli sunt mutate şi de la liceu, unde opt săli de clasă nu pot fi folosite. Chiar dacă vom semna contractul de finanţare mai repede pentru şcoală, lucrările nu vor putea începe până în vara anului viitor, pentru că nu avem unde să ducem elevii. Orice lucrare de modernizare aduce şi deranj, dar am găsit înţelegere atât la elevi, cât şi la cadrele didactice. Eu mi-am asumat şi voi urmări îndeaproape lucrările, astfel încât elevii să înceapă noul an şcolar într-un liceu modernizat.

Impact real: Ce veţi face cu proiectele rămase fără finanţare prin PNDL-2? Aţi identificat o altă sursă de finanţare?

Mugur Mărcoianu: Am avut şi noi depuse opt proiecte, dintre care au fost finanţate cele două dispensare umane. Extinderea alimentării cu apă nu a fost finanţată, pentru că suntem incluşi în masterplanul judeţului, prin ADI Apa Vâlcea. Sunt puţin dezamăgit de modul cum se mişcă lucrurile şi greutatea cu care se preia sistemul de către Apavil, sau mai bine spus lipsa de interes de care dă dovadă operatorul regional pentru preluarea sistemelor. Apavilul are un protocol de predare-primire cu care Consiliul Local nu este de acord, fapt care îngreunează preluarea sistemului de la Măciuca. Totodată, am mai avut un proiect de modernizare a târgului. Totuşi noi în vara ne-am pregătit pentru ziua comunei şi am mai adus îmbunătăţiri vizibile acestui târg. Am mai depus un proiect de asfaltare a restului de drumuri săteşti şi uliţe, în jur de 8 kilometri, proiect pe care sperăm să-l prindem la finanţare prin acel PNDL-3, despre care se tot vorbeşte şi pe care şi noi îl aşteptăm. În rest, îmi doresc şi vom depune documentaţia la Compania Naţională de Investiţii pentru căminul cultural. Avem nevoie de acest lucru pentru că, în comuna Măciucă se întâmplă şi evenimente culturale, este o zonă animată, şi este păcat că nu avem şi noi un centru cultural unde să putem organiza evenimentele într-un mod decent.

Ramona BĂLTEANU

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *