„Iordănitul”, obicei specific la Goleşti

 Breaking News

„Iordănitul”, obicei specific la Goleşti

„Iordănitul”, obicei specific la Goleşti
decembrie 14
19:45 2017

Pe aceste meleaguri s-au ţesut de-a lungul timpului interesante şi valoroase tradiţii, fapte legendare deosebite. Ele vin din vremuri îndepărtate, reprezentând în totalitate ceea ce priveşte trecutul istoric şi viaţa spirituală strămoşească a goleştenilor. Sunt adevărate arhive sentimentale, cărora bătrânii le-au dat străluciri aparte. Ca pe un răboj sunt încrustate principalele sărbători ale anului. În jurul lor s-au ţesut nenumărate sărbători, tradiţii cu existenţă străveche. „Goleştenii au trăit bucuriile şi necazurile vieţii într-un spirit tradiţional românesc. Întotdeauna, întemeierea familiei a fost un prilej mare de sărbătoare şi bucurie. Din generaţie în generaţie s-au transmis o serie de legende şi întâmplări care au marcat atât existenţa acestor meleaguri, cât şi pe locuitorii lor. Preoţii şi învăţătorii şcolilor din aceste sate au ţinut aprinsă mereu făclia dragostei de neam. Menţinerea tradiţiei privind întâlnirea fiilor satelor din vechea comună Goleşti constituie însă un exemplu demn de urmat, reprezentând un prilej minunat de a sădi în sufletele locuitorilor dragostea pentru valorile locale, pentru tradiţii, obiceiuri, cântecul şi jocului popular goleştean. Sărbătorile de iarnă au un farmec şi o bogăţie aparte în această zonă a Vălcii. Varietatea de obiceiuri, unele dintre ele dăinuind din vremuri imemoriale, face ca acest spaţiu să fie o adevărată comoară de tradiţii. „Un obicei care nu s-a pierdut, reprezentativ pentru această zonă are loc în noaptea dintre Bobotează şi Sfântul Ioan Botezătorul. Băieţii satului umblă cu Iordanul mergând cântând din casă în casă, iordănind pe cei prezenţi şi ridicându-i de trei ori până în tavan. Gospodarii le dau iordănitorilor bani şi vin. A doua zi, iordanii se strâng la o cârciumă, unde încing hore şi, din banii câştigaţi, fac cinste tuturor celor prezenţi”, a declar primarul din Goleşti, Dumitru Ropină.

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

decembrie 2017
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...