Pârtia de schi de la Voineasa ar putea fi administrată tot de firma Acomin

 Breaking News
  • No posts were found

Pârtia de schi de la Voineasa ar putea fi administrată tot de firma Acomin

Pârtia de schi de la Voineasa ar putea fi administrată tot de firma Acomin
ianuarie 15
17:06 2018

Faptul că pârtia de schi de la Voineasa a rămas închisă până acum a declanşat un scandal de proporţii la Voineasa. Proprietarii pensiunilor din zonă s-au revoltat, afirmând că turiştii care le-au plătit avansuri pentru a beneficia de cazare în apropierea pârtiei îşi cer banii înapoi, lucru care a declanşat se pare şi o demisie la nivelul Consiliului Local Voineasa. În plus, licitaţia care fusese organizată de Primăria Voineasa nu a avut succes, pentru că nu s-a prezentat nici un ofertant dornic să administreze domeniul schiabil în condiţiile cerute de administraţia locală. În aceste condiţii, şi la presiunea populaţiei, conducerea primăriei încearcă să semneze un acord cu aceeaşi firmă care a administrat şi până în prezent pârtia, respectiv Acomin Deva. Se pare că, de data aceasta, reprezentanţii firmei Acomin vor trebui să plătească o cotă mai mare din profitul obţinut către primărie, iar pârtia de schi are şanse să fie deschisă în scurt timp.

 

Turiştii s-au reorientat către Rânca

 

În timpul când pârtia a fast nefuncţională, turiştii din Vâlcea, Sibiu, dar şi din alte colţuri ale ţării s-au reorientat către pârtia de la Rânca sau spre o altă pârtie deschisă în apropiere, pe Muntele Şureanu din judeţul Alba. Administraţia locală din Voineasa a organizat o licitaţie la data de 9 ianuarie pentru atribuirea serviciilor de administrare a pârtiei, doar că nu s-a prezentat nimeni la aceasta. În plus, la începutul lunii decembrie a anului trecut, reprezentanţii instituţiei au emis un comunicat prin care declarau că sezonul de schi se va deschide o dată cu finalizarea acestei proceduri, în condiţiile în care stratul de zăpadă va permite acest lucru.

 

Licitaţie eşuată

 

Într-o şedinţă din data de 8 noiembrie 2017, Consiliul Local Voineasa şi-a dat acordul pentru „contractarea de servicii de operare a instalaţiilor de transport pe cablu, reparaţii, întreţinere instalaţii şi consultanţă pentru autorizarea instalaţiilor domeniului schiabil Voineasa – Ski Resort Transalpina, pe o perioadă determinată de trei luni, prin atribuire directă, în limita a maximum 132.000 de lei”.  Termenul contractului de delegare urma să se facă pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă un an. Acum, planurile administraţiei locale s-au schimbat, la presiunea locală, iar primarul localităţii a ales varianta compromisului, pentru a nu prejudicia agenţii economici locali din domeniul turismului şi nu numai. „Consiliul Judeţean Vâlcea va acorda, în condiţiile legii, tot sprijinul pentru depăşirea acestei situaţii şi pentru ca turiştii să se poată bucura de domeniul schiabil Transalpina Ski Resort”, a declarat referitor la acest subiect şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

 

Gabriel Năstăsescu: „Vom deschide pârtia cât mai repede posibil”

 

Primarul Gabriel Năstăsescu a afirmat că încearcă astfel să încheie un contract prin atribuire directă cu Acomin Deva. „Încercăm să încheiem un contract cu atribuire directă cu aceeaşi firmă cu care am colaborat până acum, cu o participaţie de 80% pentru noi şi 20% pentru ei. Câştigurile din anii trecuţi au fost de aproximativ 600.000 de lei pe sezon, ceea ce a fost bine, având în vedere că bugetul anual al localităţii este de 700.000 de lei”, afirmă primarul. Pe de altă parte, unul dintre turiştii care nu a reuşit anul acesta să schieze la Voineasa din cauza blocării contractului ne explică faptul că aceste venituri s-au atras în special datorită faptului că preţurile practicate sunt mai mici decât la pârtiile din apropiere. „La Transalpina peisajul este mult mai frumos decât la Rânca, de exemplu, unde mergem acum pentru că nu avem altă variantă, şi preţurile mi s-au părut mult mai accesibile. Ar fi bine să se deschidă în final pârtia de schi, pentru că am vrea să ne bucurăm de zăpadă măcar la munte”, afirmă acesta. Pe de altă parte, prefectul de Vâlcea, Florian Marin afirmă că va solicita un control pentru a verifica legalitatea demersurilor făcute până în prezent pentru deschiderea pârtiei de schi şi pentru a descoperi motivele pentru care domeniul schiabil a rămas până în prezent închis. Pârtia de schi de la Obârşia Lotrului – Transalpina Ski Resort – a fost dată în folosinţă la sfârşitul anului 2012, în urma unei investiţii de 34 de milioane de euro susţinută din fonduri ale statului român. Este situată la aproximativ 30 de kilometri de Petroşani, 107 de Râmnicu Vâlcea şi 122 de Sibiu, fiind singura staţiune din ţară cu două telegondole interconectate cu schimbare de sens şi 26 de gondole. Oferă 7 pârtii cu o lungime totală de 9 kilometri, prevăzute cu sistem de tunuri de zăpadă şi instalaţii de transport pe cablu, care totalizează peste 5 kilometri, mai exact  telescaun – 1800 m, teleschi – 733 m şi o telegondolă de 3 kilometri. Totodată, turiştii care nu schiază se pot simţi foarte bine la spaţiul special amenajat la cota 2000, servind un ceai cald sau o cană de vin fiert.

 

Alina MONEA

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

ianuarie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...