Toma Ciolacu: „Din punct de vedere al investiţiilor, anul 2017 a fost unul de vârf la Stroeşti”

 Breaking News

Toma Ciolacu: „Din punct de vedere al investiţiilor, anul 2017 a fost unul de vârf la Stroeşti”

Toma Ciolacu: „Din punct de vedere al investiţiilor, anul 2017 a fost unul de vârf la Stroeşti”
ianuarie 22
15:13 2018

Primarul comunei Stroeşti, Toma Ciolacu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, dar şi care vor fi priorităţile în materie de investiții, în următoarea perioadă. Dacă locuitorii din Stroeşti vor plăti taxe şi impozite mai mari în 2018, dar şi multe alte lucruri interesante aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Când vor începe lucrările pentru cele două proiecte finanţate prin PNDL-2?

 

Toma Ciolacu: Am reuşit să semnăm cele două contracte de finanţare încă din luna noiembrie a anului trecut, pentru modernizarea drumurilor şi uliţelor săteşti din comună şi pentru modernizarea dispensarului uman. La proiectul de asfaltare deja au început lucrările în decembrie, din proiect s-a asfaltat uliţa Măgura, pe o distanţă de 1134 m şi uliţa Nicu Săraru pe o distanţă de 650 m, rămânând de asfaltat uliţa Boalda din satul Cireşu, însă vremea nu a mai permis turnarea asfaltului şi am oprit lucrările până când timpul va fi favorabil. Este pentru prima dată când în localitatea Stroeşti se asfaltează uliţe de interes public, iar lumea este foarte mulţumită. La dispensar suntem în stadiul de proiect tehnic şi apoi vom trece la procedura de achiziţie pe SEAP.

 

Impact real: Cum aţi încheiat anul 2017, şi care sunt proiectele prioritare pentru 2018?

 

Toma Ciolacu: Stăm foarte bine financiar la sfârşitul anului 2017, nu avem nici o datorie la furnizori sau constructori, şi sperăm să ne descurcăm bine şi în 2018. Aşteptăm bugetul şi vremea favorabilă să începem să lucrăm. O dată ce vor demara noile proiecte pentru finanţare vom merge din nou la Ministerul Dezvoltării, vom depune din nou documentele necesare şi sperăm să mai prindem şi celelalte două proiecte, adică asfaltarea a 9,5 kilometri de drumuri de interes local şi cele cinci punţi pietonale pentru care am depus documentaţia în 2017.

 

Impact real: Anul acesta, bugetele administraţiilor locale vor fi mai mici. Ca alternativă, mulţi primari au ales să mărească taxele şi impozitele. Cum va fi la Stroeşti?

 

Toma Ciolacu: Aşa este, bugetul va fi mai mic pentru faptul că administraţiile locale nu mai au voie să funcţioneze cu servicii, cum ar fi cel de alimentare cu apă sau serviciul de iluminat public, fiind o infuzie de capital din partea primăriei către aceste servicii. Din punctul meu de vedere, eu consider că măsura este una bună, va fi ca şi în familie: dacă vezi că ai un buget mai mic, atunci şi cheltuielile se vor restrânge. De când am ajuns primar eu am restrâns cheltuielile, s-a şi văzut acest lucru prin rezolvarea multor probleme din bugetul local. Aceasta este situaţia, şi trebuie să ne conformăm. Vom vedea ce se va întâmpla cu salarizarea, ce vom reuşi să mai punem, pentru că la noi salariile nu sunt nici foarte mari dar nici mici. Cred că sunt decente pentru o comună de gradul trei. Nu pot spune că am ales ca soluţie mărirea taxelor şi impozitelor. Le-am mărit şi noi, dar cu o sumă modică. Este vorba de 8%, sumă care nu ar trebui să afecteze foarte mult populaţia. Inflaţia a crescut foarte mult, dar au crescut şi condiţiile de trai în localitate. Am montat 550 de lămpi cu LED, deci cetăţenii au iluminat public la fel ca la oraş, alimentare cu apă are toată comuna, la standarde europene, şi am încercat să amenajăm drumurile de interes local, deci au crescut şi condiţiile, şi era normal să crească puţin şi impozitul.

 

Impact real: Trăgând linie, sunteţi mulţumit de realizări?

 

Toma Ciolacu: Anul 2017 a fost unul de vârf, din punctiul de vedere al investiţiilor, la Stroeşti. Am demarat câteva proiecte importante, dar am şi finalizat, de exemplu modernizarea şcolii, amenajarea drumurilor comunale, modernizarea celor două cămine culturale unde le-am amenajat curţile şi am construit grupuri sanitare, garajele etc. Am reuşit să prindem finanţare pentru două proiecte de anvergură, respectiv drumurile şi dispensarul, deci a fost un an bun. Dacă vor fi şi următorii ani aşa de plini ca 2017, eu aş fi foarte mulţumit. Până la urmă, interesul unui primar este să-şi îndeplinească promisiunile făcute cetăţenilor.

 

 

Impact real: Sunteţi un primar aflat în opoziţie. Cât de mult contează culoarea politică în administraţie?

 

Toma Ciolacu: Ideea aceasta cu opoziţia pentru mine nu este valabilă. Efectiv, eu chiar nu sunt mulţumit de ce se vorbeşte pe la televiyor, că PNL este în opoziţie, şi chiar nu îl înţeleg nici pe preşedintele partidului, Ludovic Orban, care a fost afectat şi nu a putut să candideze la Primăria Capitalei din cauza unui dosar fabricat clar, şi acum vii şi spui că nu este de acord cu modificările legilor justiţiei. Noi, conducătorii de instituţii publice ne asumăm un risc foarte mare de fiecare dată când semnăm un document. Ştiţi foarte bine că, la nivelul localităţilor, secretarii uneori nu sunt prea bine pregătiţi, sau poate nu sunt deloc. De exemplu, noi am lucrat doi ani fără secretar. Nu ai cu cine să te consulţi în ceea ce priveşte legalitatea, deci toate se sparg în capul primarului.

 

Impact real: Care vor fi investiţiile prioritare, în acest an?

 

Toma Ciolacu: Prioritare vor fi asfaltările drumurilor şi podeţele. De asemenea, aşteptăm cu nerăbdare să fie preluat de Apavil sistemul de alimentare cu apă, promisiune pe care o aşteptăm de doi ani şi suntem foarte nemulţumiţi din acest punct de vedere. Suntem o comună care ne rugăm de doi ani să fim preluaţi. Suntem membri ai ADI Apa Vâlcea şi cotizăm anual la această asociaţie, ne-am respectat întotdeauna obligaţiile pe care le-am avut în cadrul acestui parteneriat. Nu ştiu de ce se tărăgănează situaţia, am făcut o mulţime de adrese şi nu am primit nici un răspuns. Mai mult decât atât, noi funcţionăm cu doi angajaţi: unul este în concediu medical, şi avem un singur om la 800 de abonaţi. În aceste condiții este foarte greu să se descurce, mai ales că satul Dianu este la o altitudine mai mare faţă de restul comunei. Aşteptăm să fim preluaţi pentru a se putea accesa şi banii pentru introducerea sistemului de canalizare. Este un lucru care ne apasă, şi care ne dorim să fie rezolvat cât mai repede.

 

Impact real: V-aţi luat gândul de la accesarea fondurilor europene?

 

Toma Ciolacu: Comuna Stroeşti, la condiţiile care sunt impuse de Uniunea Europeană are interzis la fondurile europene. Singurele fonduri europene pe care putem să le accesăm sunt prin GAL Horezu şi aşa am şi făcut. Urmează să demarăm procedura de achiziţie a tractorului, am semnat contractul de finanţare pentru utilaj şi accesoriile de deszăpezire. În rest, noi nu avem cum să beneficiem de alte fonduri europene, pentru că nu întrunim condiţiile, şi nici nu are rost să ne îmbătăm cu apă rece, adică să încercăm să facem studii şi proiecte, pentru că vor fi bani cheltuiţi degeaba. Până la urmă, nu mai avem prea multe lucruri de făcut. Dacă vom reuşi să primim de la Guvern bani pentru asfaltarea celor 9,5 kilometri de drum şi a punţilor, vom aduce infrastructura la un procent de 70% finalizată, iar uliţele mici care au până în 3-400 de metri le vom putea face şi din bugetul local, bineînţeles cu o bună gestionare a banului public. În concluzie, în acest an acest lucru mi-l mai doresc, să reuşesc să semnez contractul de finanţare şi pentru aceste două proiecte rămase depuse la minister, şi mă consider un om care a realizat destule lucruri bune pentru comunitate.

 

Ramona BĂLTEANU

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

ianuarie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...