Sorin Vasilache: „Motorul acestui oraş îl reprezintă staţiunea şi agenţii economici”

 Breaking News

Sorin Vasilache: „Motorul acestui oraş îl reprezintă staţiunea şi agenţii economici”

Sorin Vasilache: „Motorul acestui oraş îl reprezintă staţiunea şi agenţii economici”
ianuarie 29
00:48 2018

Primarul oraşului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, dar şi priorităţile în materie de investiţii, în următoarea perioadă. Dacă agenţii economici şi locuitorii vor plăti taxe şi impozite mai mari în 2018, dar şi ce proiecte europene are în vedere pentru dezvoltarea staţiunii, aflam în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Cum a fost anul 2017 din punct de vedere investiţional şi turistic, la Băile Olăneşti?

 

Sorin Vasilache: A fost un an bun; cel puţin din punct de vedere turistic am avut parte de mai mulţi vizitatori decât în anii precedenţi, ceea ce ne bucură foarte mult. Staţiunea Băile Olăneşti a rămas una dintre cele mai căutate din ţară. Din punct de vedere investiţional am reuşit să finalizăm mai multe proiecte cu finanţare locală, dar şi de la bugetul de stat. Este vorba despre asfaltarea străzilor Pleaşa, Mura, Păcii şi Vâlcele, proiect finanţat prin PNDL, care a început în 2012 şi pe care am reuşit să-l finalizăm o dată cu terminarea lucrărilor de apă şi apă uzată, derulat prin POS Mediu. Este vorba despre 2 kilometri pe toate cele patru străzi din Olăneşti-sat, cu rigole, ziduri de sprijin şi traversări pentru coloana apei pluviale. Totodată, prin PNDL-2 am obţinut finanţarea pentru reabilitarea şi eficientizarea sistemului de iluminat public stradal în Băile Olăneşti, un proiect în valoare de 300.000 de lei, care presupune dotarea cu 250 de corpuri de iluminat în oraşul nostru. De altfel este şi singurul proiect pe care noi l-am prins prin acest program, deşi am depus trei proiecte.

 

 

Impact real: Ce prevedeau celelalte proiecte, şi dacă aţi identificat o altă sursă de finanţare pentru ele?

 

Sorin Vasilache: Mai aveam un proiect care cuprindea modernizarea infrastructurii stradale, un proiect de 10 milioane de lei, iar cel de-al doilea prevedea construirea şi amenajarea unui teren de sport în staţiune, lângă Liceul Iustinian Marina, un teren de dimensiuni reduse cu balon presostatic şi utilităţi, iluminat nocturn, în valoare de 1,5 milioane lei.

 

Impact real: Este clar că fondurile europene sunt şansa dezvoltării mai rapide. Ce proiecte europene pregătiţi?

 

Sorin Vasilache: În 2017 am întocmit două proiecte şi le-am depus pe POR 2014-2020. Este vorba despre „Modernizarea infrastructurii de turism în Băile Olăneşti”, care cuprinde modernizarea parcului central din staţiune, un proiect în valoare de 6,8 milioane de lei. Proiectul mai prevede înlocuirea mobilierului stradal, modernizarea aleilor pietonale, amenajarea unei fântâni muzicale arteziene, aparatură de fitness, wireless, un panou de informare turistică, dar şi amenajarea iazului deja existent. Acest proiect va schimba radical centrul staţiunii. Proiectul a fost aprobat şi suntem în perioada de precontractare. Un alt proiect pe axa 5.2, tot prin POR, care a fost şi el aprobat este „Îmbunătăţirea mediului urban prin reconversia funcţională a terenului neautorizat din stradă Tudor Vladimirescu şi transformarea acestuia în zonă de agrement şi petrecere a timpului liber pentru comunitate”. Mai pe înţelesul tuturor, este vorba despre construirea unei baze sportive în localitatea Olăneşti-sat, pe o suprafaţă de 1,2 hectare, cu teren de fotbal de dimensiuni normale, pretabil activării până în Liga a 3-a, iar lângă acesta va fi un teren sintetic de dimensiuni reduse pentru volei, baschet, handbal sau tenis, iluminat nocturn şi o clădire cu vestiare, grupuri sanitare şi foişor acoperit. Este de fapt un complex sportiv de care vor beneficia tinerii din localitate, dar şi turiştii sau sportivii care vor alege să-şi petreacă perioada de pregătire la Olăneşti. Acest proiect are o valoare de 5,2 milioane lei şi, din comunicările cu ADR Sud-Veste Oltenia avem informaţii că îl vom semna în luna februarie. Mai există o oportunitate, tot prin POR, pe axa 13, care permite şi oraşelor mici să acceseze proiecte de modernizare a străzilor. Deocamdată această axă este în consultare, încă nu a fost lansată. Una dintre condiţii va fi ca toate străzile care se doresc a fi asfaltate să ducă la un obiectiv turistic sau către o resursă minerală, şi ne vom lega şi noi de acest lucru. Suntem bucuroşi că ne vom putea plia şi noi pe anumite axe şi, cu siguranţă, vom profita de orice oportunitate care ni se oferă.

 

 

Impact real: Ce informaţii ne aduceţi despre construirea grădiniţei cu program prelungit? Mai aveţi în vedere acest proiect?

 

Sorin Vasilache: Anul trecut am mai reuşit să achiziţionăm şi o clădire care se pretează a fi amenajată pentru funcţionarea unei grădiniţe cu program prelungit. Avem spaţiul şi vom vedea dacă putem să o includem într-un program european. Dacă nu, vom lua decizia de a o moderniza din bugetul propriu. Gândim să întocmim chiar noi un proiect de reabilitare pentru ca anul acesta, în septembrie, să ne mutăm cu grădiniţa în acest spaţiu. Nu mai putem aştepta, clădirea este în stare bună şi o vom recompartimenta conform normelor. În spate avem un spaţiu pentru loc de joacă, vom amenaja o bucătărie, dormitoare şi tot ce mai este necesar pentru a funcţiona cu program prelungit. Vom face acest lucru din bugetul local, cu un minim de costuri, dar trebuie să o avem funcţională la începerea noului an şcolar.

 

Impact real: Anul acesta, bugetele administraţiilor locale vor fi mai mici. Ca alternativă, mulţi primari au ales să mărească taxele şi impozitele. Cum va fi la Băile Olăneşti?

 

Sorin Vasilache: Aşa este, bugetul va fi mai mic. Noi avem puţin noroc, pentru că nu am avut excedent bugetar la sfârşitul anului 2016, deci noua formulă nu ne afectează foarte tare. Nu am mărit taxele şi impozitele, acestea au fost mărite în 2015 cu rata inflaţiei, o mărire suportabilă la momentul respectiv. Ne-am gândit şi la agenţii economici să poată să-şi plătească impozitele, dar şi la cetăţeni, care întâmpină dificultăţi. Agenţii economici depind de biletele de tratament, încă nu s-au făcut contractele şi, practic, în staţiune există acum puţină mişcare, datorită echipelor care vin în cantonamente sportive. Tocmai de aceea ne-am gândit să construim şi acel complex sportiv. De unde să aibă agentul economic să plătească? Am gândit şi la modul acesta, pentru că motorul acestui oraş îl reprezintă staţiunea şi agenţii economici. Avem câteva cazuri în care firmele sunt în insolvenţă, şi dacă intră în faliment două sau trei astfel de societăţi, noi pierdem miliarde de lei vechi. Poate vom gândi şi noi o mică mărire pentru anul viitor. Noi nu am mărit nici salariile foarte mult, doar în limita a maximum 25%.

 

Impact real: Cu ce facilităţi vine administraţia locală în sprijinul investitorilor care îşi dezvoltă o afacere în oraş?

 

Sorin Vasilache: Ne gândim să asigurăm facilităţi pentru agenţii economici care au proiecte pe POR. Sunt câteva firme care au încheiat contractul de finanţare şi vom vedea în scurt timp o altă imagine a staţiunii, din acest punct de vedere. La intrarea în staţiune se construiesc alte hoteluri, dar în special modernizează ce au, iar în zona centrală se extind pe verticală. Am discutat şi acest aspect şi am spus că, începând cu anul viitor, trebuie să gândim o facilitate şi pentru firmele care investesc milioane de euro în staţiune. Probabil vor fi scutiţi de anumite taxe şi impozite.

 

 

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

ianuarie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...