Daniel Paraschiv: „Finanţările europene rămân doar o poveste frumoasă”  

 Breaking News

Daniel Paraschiv: „Finanţările europene rămân doar o poveste frumoasă”  

Daniel Paraschiv: „Finanţările europene rămân doar o poveste frumoasă”   
februarie 05
13:04 2018

 

Primarul localităţii Frânceşti a vorbit, într-un interviu acordat cititorilor Impact real, despre proiectele pe care le va implementa anul acesta, precum şi despre necesităţile cetăţenilor. Cum a fost anul 2017, dar şi ce măsuri a luat pentru creşterea gradul de colectare a taxelor şi impozitelor, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Cu ce gânduri porniţi în acest an activitatea?

Daniel Paraschiv: Plecăm cu un mare handicap la buget, din cauza cotelor defalcate din TVA. În opinia mea s-a făcut o mare greşeală atunci când s-au făcut alocările, având în vedere că în 2016 s-au alocat sume prin Hotărâre de Guvern pe calamităţi la Frânceşti şi nu au putut fi cheltuite din cauza procedurilor apărute şi documentaţiei aferente, care a durat până în luna decembrie 2016. Astfel, nu s-au putut începe lucrările în anul respectiv. Prin urmare, sumele alocate s-au dus în excedent, fiind vorba de 700 de mii de lei, plus că am mai avut sume din bugetul local rămase, care s-au dus tot în excedent. În situaţia aceasta nu mi se pare corect că o dată am primit bani, iar apoi statul să îi ia înapoi. Consider că, în momentul în care s-a alocat o sumă de bani către o primărie, aceasta ar trebui să rămână în bugetul primăriei, fără să fim condiţionaţi de absolut nimic. Astfel am putea să începem lucrări în anul următor, din sumele care ne-au rămas, plus banii pe care îi încasăm din taxe şi impozite. În situaţia aceasta o să stăm tot timpul la mila Guvernului şi ne vom uita lung, întrebându-ne dacă se va mai da drumul la vreo finanţare, fiindcă, în ceea ce priveşte finanţările europene, rămân numai o poveste frumoasă.

 

Impact real: Localitatea Frânceşti este o zonă atractivă pentru potenţialii investitori?

Daniel Paraschiv: Pe raza localităţii sunt trei societăţi care îşi desfăşoară activitatea, însă nu suntem atractivi, fiindcă nu le pot oferi acces la utilităţi. Frânceştiul nu are canalizare, nici gaze, iar drumurile sun pietruite. Ce să le ofer?

 

Impact real: În programul de dezvoltare a localităţii este prevăzută înfiinţarea reţelei de gaze naturale?

Daniel Paraschiv: Teoretic se poate face lucrul acesta, fiindcă ne-am putea lega de conducta care tranzitează oraşul Băbeni. Dar costurile depăşesc buzunarul primăriei noastre, studiile de fezabilitate costă peste 10 miliarde, iar aducţiunea pe o lungime de 7 kilometri ne-ar costa cel puţin 16 miliarde de lei vechi. Ar mai exista o posibilitate, o dată cu extinderea aducţiunii gazului metan până la Horezu. În acest sens sunt discuţii, fiindcă primarul oraşului Horezu şi-a propus identificarea unor soluţii pentru introducerea gazului metan, conductă care va traversa şi localitatea Frânceşti. În acest sens pot spune că pentru toate localităţile pe unde va traversa conducta s-a luat avizul de la Transgaz. La ultima întâlnire pe care am avut-o la Horezu, unde au fost prezenţi şi primarii localităţilor Tomşani, Oteşani, Pietrari, Costeşti şi Vaideeni s-a discutat inclusiv cu proiectantul.

 

Impact real: Cât de importantă este echipa din primărie?

 

Daniel Paraschiv: Angajaţii primăriei sunt cei pe care i-am găsit, sunt oameni buni, dar este loc şi de mai bine. Funcţia de primar este vremelnică şi, din această cauză, eu nu-mi permit să las pe mâine ce pot face astăzi, fiindcă în urma mea vreau să las ceva. Acest lucru trebuie să-l înţeleagă toţi cei care lucrează cu mine. Nu am majoritatea în Consiliul Local, iar proiectele nu sunt făcute pentru o anumită culoare politică, sunt proiecte pentru întreaga localitate Frânceşti, şi s-a înţeles acest lucru. Am avut probleme legate de neaprobarea unor investiţii în Consiliul Local, dar, până la urmă, domnii consilieri au înţeles că doar împreună putem creşte standardul de viaţă al locuitorilor, prin acces la canalizare, gaze, apă potabilă şi drumuri asfaltate.

 

Impact real: Ce măsuri aţi luat pentru creşterea gradul de colectare a taxelor şi impozitelor?

Daniel Paraschiv: Anul trecut am reuşit să recuperăm din debitele istorice 2 miliarde de lei vechi. Anul acesta ne-am propus să încasăm cel puţin trei miliarde, pentru a susţine lucrările de investiţie care vor începe anul acesta. Problema noastră în localitate este faptul că, pentru o perioadă de timp, finanţări europene pentru modernizarea drumurilor nu mai sunt. Condiţiile în programele europene în vederea finanţării proiectelor au fost făcute de români, aşa au negociat, iar până în 2020 nu se va modifica nici un ghid. Prin urmare nu mai văd nici o şansă în absorbţia fondurilor europene, în vederea modernizării infrastructurii rutiere.

 

Impact real: Sunteţi mulţumit de realizările primului an de mandat?

Daniel Paraschiv: Când am decis să candidez m-am informat şi am aflat că lucrurile în administraţie depind de alţi factori. Astăzi fac un bilanţ şi pot spune că noi am avut un drum bun. Cu toate acestea nu sunt mulţumit de ceea ce am realizat, fiindcă am crezut că pot să fac mult mai multe aşa cum mi-am propus. Am reuşit să reabilitez nouă drumuri prin pietruire cu balastru şi piatră spartă. Am asfaltat două drumuri comunale pe o lungime de 1,5 kilometri cu bani din bugetul local, pentru că nu aveam altă şansă. Mi-am propus să asfaltez cel puţin câte un drum în fiecare sat. Anul acesta sperăm să rezolvăm încă trei drumuri în satele Viişara, Frânceşti şi Coşani. Dacă ni s-ar fi aprobat proiectul de asfaltare depus la Ministerul Dezvoltării ar fi fost uşor pentru noi, fiindcă puteam să rezolvăm din bugetul local celelalte drumuri. Puşi într-o astfel de situaţie va fi foarte greu, fiindcă trebuie să facem economie la fir.

 

Impact real: Anul 2018 va fi anul lucrărilor, la Frâncesti?

Daniel Paraschiv: Anul acesta, chiar dacă bugetul va fi mai mic, în cel mai scurt timp vom scoate la licitaţie cei 6 kilometri, în vederea modernizării drumurilor comunale cu bani din bugetul local şi, după finalizarea acestui proiect, vom continua cu alţi 2 kilometri. Prin urmare, anul acesta ne-am propus să asfaltăm 8 kilometri. Pentru primărie vom aloca fonduri din bugetul local, atât cât să-i punem acoperiş clădirii. Toată investiţia, din calculele noastre va ajunge la valoarea de 14 miliarde de lei vechi. Pe lângă aceste proiecte, care se vor executa cu bani alocaţi din bugetul local vom demara proiectele cu bani de la Guvern, şcoala şi dispensarul, la care mai adăugăm modernizarea şcolii din satul Dezdrobiţi, prin POR. Ne mai propunem să depunem un proiect în vederea modernizării căminului cultural din satul Mănăileşti la Compania Naţională de Investiţii, dar şi pentru construirea unei săli de sport cu 102 locuri. Deocamdată nu s-a dat drumul la finanţări, dar, în momentul în care va începe o nouă axă de finanţare prin AFIR, vom depune proiectul în vederea modernizării căminului cultural şi pe fonduri europene.

 

Impact real: Ce speranţe aveţi de la noul Guvern?

 

Daniel Paraschiv: Gândirea este obtuză, la nivelul lor. Şi am să explic şi de ce? În 2016, prin hotărâre de Guvern, localităţii Frânceşti i-a fost alocată suma de 672 de mii de lei pentru calamităţi. În urma licitaţiei ne-au rămas 319 mii de lei. Am făcut un memoriu către premierul Grindeanu pentru ca suma respectivă să o putem folosi pentru construirea rigolelor strict pe drumurile respective. Am gândit că, dacă tot am făcut economii şi mi-au rămas ceva bani, măcar să-mi dea posibilitatea să folosesc banii respectivi pentru folosirea rigolelor. Răspunsul a fost că nu putem folosi banii respectivi, iar la puţin timp după aceea s-a schimbat guvernul. Am făcut un nou memoriu premierului Tudose, fiindcă în anul 2017, în urma ploilor din luna iulie, au fost distruse în jur de 100 de hectare de culturi şi nouă drumuri comunale. Totodată am depus şi un deviz estimativ al costurilor lucrărilor respective. Cu toate acestea, răspunsul a fost, „nu se poate”. Am făcut din nou memoriu la premierul Tudose şi am specificat că banii de care am nevoie pentru refacerea drumurilor din vara anului 2017 sunt în contul primăriei. A căzut din nou Guvernul, acum avem un nou Guvern. În situaţia acesta voi relua memoriile. Mi se pare o aberaţie să mi se spună că nu se poate, atâta timp cât noi avem banii în contul primăriei. Nimeni nu stă să analizeze, iar fuga de responsabilitate este pusă şi pe seama nesiguranţei.

 

Impact real: Aţi luat ca măsură compensatorie pentru acoperirea bugetului mărirea taxelor şi impozitelor?

Daniel Paraschiv: Taxele şi impozitele sunt la nivelul anului 2017. Dacă măream birurile, riscam să nu le mai încasăm, fiindcă oamenii sunt săraci, şi nu făceam altceva decât să mărim numărul debitorilor. Anul acesta, bugetul primăriei va fi diminuat numai din cotele alocate din TVA cu aproximativ 12 miliarde de lei vechi.

 

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

februarie 2018
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...