Gheorghe Dumbravă: „Niciodată, de când sunt eu primar, nu am mărit taxele şi impozitele”

 Breaking News

Gheorghe Dumbravă: „Niciodată, de când sunt eu primar, nu am mărit taxele şi impozitele”

Gheorghe Dumbravă: „Niciodată, de când sunt eu primar, nu am mărit taxele şi impozitele”
februarie 12
08:57 2018

Primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii. De-a lungul celor cinci ani de mandat, Gheorghe Dumbravă a realizat investiţii importante în localitate, creând o infrastructură modernă. Cu ce gânduri porneşte în noul an, cum se va descurca având un buget înjumătăţit, dar şi ce priorităţi în materie de proiecte are pentru dezvoltarea localităţii, aflam în rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: Cum intenţionaţi să gestionaţi localitatea în 2018, ţinând cont de faptul că bugetele sunt mai mici?

 

Gheorghe Dumbravă: Aşa cum spuneam şi în urmă cu o lună, gândurile pentru anul acesta sunt mari. Iar speranţele că vom demara, în această primăvară, lucrările în forţă, încă există. Proiectele au fost semnate la Ministerul Dezvoltării: cel privind introducerea canalizării în satul Stoeneşti şi cel care cuprinde alimentare cu apă în satul Zmeurătu, sunt două proiecte mari, care se ridică la peste 127 de miliarde de lei vechi. Mai avem de semnat proiectul pentru dotarea cu calculatoare, videoproiectoare şi mobilier pentru Şcoala Gimnaziala Stoeneşti, în valoare de 2 miliarde de lei vechi, un proiect mai micuţ, pe care cu siguranţă îl vom semna în următoarea perioadă. Probabil prioritare de analizat pentru Guvern au fost cele de alimentare cu apă şi canalizare, ceea ce este şi normal.

 

Impact real: În ce măsură va afecta bugetul diminuat investiţiile în 2018, la Stoeneşti?

 

Gheorghe Dumbravă: Singura nemulţumire se referă la suma repartizată prin Monitorul Oficial, o sumă foarte mică, în comparaţie cu necesarul comunei, cu ceea ce trebuia să primim. La sfârşitul anului 2016 am avut un excedent bugetar care nu era al nostru, erau bani europeni pe care urma să îi folosim pentru un drum de tarla pe măsura 2.5, lucrare care este încheiată, în prezent. Am fost chiar la Ministerul Finanţelor unde am fost foarte bine primit de domnul Cojoc, şi singura speranţă care ne-a rămas a fost să se regleze la o viitoare rectificare bugetară, după 6 luni. La un calcul făcut la rece, prin noua formulă aplicată în repartizarea bugetului pierdem în jur de 11,5 miliarde de lei vechi. Totodată, mai avem un împrumut în Trezorerie, de 8 miliarde de lei vechi, bani care au fost şi ei luaţi în calcul. Cele două sume ne-au afectat foarte mult. Am prezentat situaţia şi la Consiliul Judeţean, nu am spus niciodată că ar fi de vină Consiliul Judeţean, dar am vrut să cunoască şi domnul preşedinte situaţia comunei Stoeneşti.

 

Impact real: Aveţi multe investiţii care vor începe în curând. De unde veţi lua bani pentru partea de cofinanţare?

 

Gheorghe Dumbravă: Avem investiţii care nu necesită cofinanţare din partea administraţiei locale. În schimb, acum a apărut o axă de finanţare pentru extinderea şi dotarea şcolilor prin POR, şi aici ne-ar fi trebuit o sumă de bani pentru studiul de fezabilitate. Dar, aşa cum mă cunoaşteţi, eu nu voi abandona această oportunitate, şi deja am luat legătura cu un consultant, să găsim o soluţie pentru a face un astfel de proiect, cu atât mai mult cu cât am luat hotărârea în Consiliul Local să reducem reţeaua şcolară. Am închis şcoala de la Dobriceni, iar, din toamnă, copiii se vor muta aici, la Stoeneşti. Acest proiect ni s-ar potrivi ca o mănuşă, ţinând cont că avem aici în jur de 210 elevi. Spaţiul este puţin cam mic, dar această soluţie de modernizare cu fonduri europene ne-ar prinde foarte bine. Ce mă supără este faptul că studiul de fezabilitate ne costă în jur de 100.000 de lei, bani care sunt eligibili, dar pe care noi nu îi avem.

 

Impact real: Ce informaţii ne aduceţi despre grădiniţa care urmează să fie construită în satul Dobriceni?

 

Gheorghe Dumbravă: Am reuşit să semnăm contractul de finanţare şi pentru grădiniţă, suntem cu cele patru proiecte gata. Trebuie să aprobăm bugetul, să facem contractul cu experţii şi să demarăm procedura de licitaţie. Este vorba de cele două proiecte pe fonduri europene: alimentarea cu apă şi canalizare la Piscu Mare în valoare de 2,5 milioane de euro şi construirea grădiniţei, în valoare de 500.000 de euro şi celelalte două proiecte prin PNDL-2, alimentarea cu apă în satul Zmeurătu şi introducerea canalizării în satul Stoeneşti.

 

Impact real: Ca alternativă la bugetul diminuat, mulţi primari au ales să mărească taxele şi impozitele. Cum va fi la Stoeneşti?

 

Gheorghe Dumbravă: Nu am mărit taxele şi impozitele niciodată de când sunt eu primar. Sincer, dacă aş fi conştientizat că reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% va însemna o scădere şi la bugetul local poate aş fi mărit, măcar să compensăm acest lucru. De cinci ani, de când sunt eu primar nu le-am mărit niciodată. Cunosc foarte bine posibilităţile financiare ale cetăţenilor din Stoeneşti şi consider că eu, ca primar, trebuie să vin în sprijinul lor, nu să le mai pun în cârca alte taxe mărite. Mai mult, am mai câştigat ceva prin faptul că am eliminat acel serviciu de pază de pe vremea lui Mateescu. Dacă am fi primit un buget după formula aceea, a lui Vâlcov, cu 750 de lei pe locuitor, la 3.000 şi ceva de locuitori, câţi avem noi, am fi primit un buget frumuşel. Această măsură, cu reducerea bugetului în funcţie de excedentul bugetar mi se pare o mare greşeală, chiar ar fi trebuit să trimită o scrisoare să-şi ceară scuze UAT-urilor. Dacă aş fi fost un primar slab şi nu aş fi ştiut să cheltui banii şi să-i mut de la un an la altul aş fi înţeles, dar noi nu aveam nici un ban. Acei bani nu erau ai noştri. Nu ştiu ce se va întâmpla, de unde vor găsi bani să regleze situaţia în luna august, aşa cum ni s-a promis. În cazul acesta şi eu sunt pus pe gânduri, în sensul că ar trebui să dau în judecată Ministerul Finanţelor, pentru că erau nişte bani care reveneau comunităţii, şi erau absolut necesari pentru buna funcţionare. Nu ştiu ce sorţi de izbândă vom avea într-o astfel de situaţie. Mai avem o speranţă de la Consiliul Judeţean, care sper să nu ne ignore, mai ales că domnul preşedinte Constantin Rădulescu cunoaşte foarte bine situaţia.

 

Impact real: Care sunt perspectivele, să realizaţi ce v-aţi propus până la finele anului?

 

Gheorghe Dumbravă: Este un început de an greu, dacă se reglează lucrurile vom reuşi să facem ce ne-am propus. Eu nu mă vait niciodată, sunt un om ambiţios, dar, pentru că m-aţi întrebat v-am răspuns sincer, şi asta nu înseamnă că mă plâng. Vom merge înainte cu proiectele, stăm bine cu încasările, oamenii înţeleg să-şi plătească taxele şi impozitele, şi pentru acest lucru le mulţumesc.

 

Impact real: Prioritară este infrastructura în localitate. Când ne vom putea gândi la mai mult, chiar şi la o dezvoltare turistică?

 

Gheorghe Dumbravă: După ce vom finaliza infrastructura de apă, canalizare şi drumuri. Apoi vom gândi şi alte lucruri. Anul acesta vom avea, din nou, un şantier în comună. Va fi un an exploziv, zic eu, din punct de vedere al proiectelor. N-ar avea de ce să nu fie aşa. Urmează procedurile de licitaţie pentru cele patru proiecte mari şi, în vară, cel târziu, vom demara lucrările. Vom avea investiţii importante în localitate, în 2018. Pot să vă spun faptul că avem potenţial turistic, dar pe care încă nu suntem pregătiţi să-l dezvoltăm, deoarece prioritatea noastră este finalizarea infrastructurii. Acest potenţial turistic poate fi dezvoltat mai târziu. Nu putem vorbi despre turism, atâta timp cât noi nu avem apă şi canalizare în toată localitatea. Luăm lucrurile treptat şi, cu siguranţă, în câţiva ani localitatea noastră va avea un cuvânt de spus pe harta judeţului Vâlcea, şi din punct de vedere turistic.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

februarie 2018
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...