Ionel Vlădulescu: „Ar fi ruşinos să dăm ajutoare sociale cu atâtea locuri de muncă în localitate”

 Breaking News

Ionel Vlădulescu: „Ar fi ruşinos să dăm ajutoare sociale cu atâtea locuri de muncă în localitate”

Ionel Vlădulescu: „Ar fi ruşinos să dăm ajutoare sociale cu atâtea locuri de muncă în localitate”
februarie 19
15:58 2018

Primarul localităţii Budeşti, Ionel Vlădulescu, a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, precum şi planurile de viitor pentru dezvoltarea localităţii. Dacă sunt în continuare interesaţi investitorii să vină să-şi deschidă o afacere la Budeşti, cât de mult a afectat „revoluţia fiscală” bugetul comunei, dar şi ce proiecte europene pot fi accesate în această perioadă, aflăm în rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: Cum va fi bugetul anul acesta, şi cât de mult v-au afectat măsurile guvernalentale în domeniul fiscal?

 

Ionel Vlădulescu: Ne-a afectat foarte mult bugetul, şi vom vedea ce facem în privinţa investiţiilor anul acesta. Am fost prinşi cu excedent bugetar în 2016, am avut contracte în derulare care nu s-au putut încheia la finalul anului şi, din cauza aceasta ne-a fost afectat bugetul. Excedent poate fi impropriu spus, deoarece sumele erau contractate, dar aceasta a fost formula de calcul fiscală. Ne-a fost afectat foarte mult bugetul, putem spune că s-a redus la jumătate faţă de anul trecut. Sperăm să ni se aprobe proiectele pe care le avem la Ministerul Dezvoltării, cel puţin să reuşim să le punem pe acelea în practică. Mărirea cotelor la salarii afectează şi ele bugetul, deci investiţiile pe care intenţionăm să le realizăm din bugetul local în mare parte vor fi afectate. Încercăm să trecem şi peste acest lucru, va fi un an complicat, dar sperăm să reuşim să trecem cu bine şi peste perioada aceasta, astfel încât să reuşim cu investiţiile, să realizăm ce le-am promis cetăţenilor. De data aceasta ne-am blocat puţin, dar vom face în aşa fel încât investiţiile să se deruleze în continuare, astfel încât să continuăm ceea ce ne-am propus.

 

Impact real: Ministrul Teodorovici spunea că, în luna iulie sau august vor fi corectate bugetele printr-o rectificare. Ce speranţe aveţi?

 

Ionel Vlădulescu: Da, dar este foarte târziu atunci, pentru că sunt anumite lucrări la care trebuie îndeplinite procedural anumite condiţii, licitaţii, proiecte, avize, etc. Nu se poate demara o investiţie de pe o zi pe alta. Ar fi bine cel puţin să îndrepte ceea ce s-a greşit, pentru ca noi să putem să ne continuăm programele de investiţii aşa cum ni le-am propus.

 

Impact real: Aţi reuşit să semnaţi contractele de finanţare pentru cele trei investiţii aprobate prin PNDL-2?

 

Ionel Vlădulescu: Deocamdată nu am fost invitat pentru semnarea contractelor de finanţare, dar, în schimb, am fost de câteva ori la Bucureşti pentru clarificări. Sper ca, în următoarea perioadă să fiu chemat pentru semnarea contractelor cel puţin pentru două dintre investiţii, pentru care am şi dus clarificări. Aşa cum spuneam, noi am fost prinşi cu trei proiecte: este vorba despre construirea unei grădiniţe, înfiinţarea primei reţele publice de apă uzată în satele Linia şi Racoviţa şi construirea unui pod peste Sâmnic. În total, cele trei proiecte se ridică la 82 de miliarde de lei vechi. Săptămâna viitoare vom duce clarificări şi pentru cea de-a treia investiţie, şi sperăm să fie totul în regulă şi să demarăm procedura de licitaţie cât mai repede. Suntem deja la sfârşitul lui februarie, timpul nu aşteaptă şi trebuie să luăm măsuri astfel încât să punem în practică ceea ce ne-am propus. Deci plecăm cu gânduri nu tocmai bune, la început de an.

 

Impact real: Aţi luat în calcul mărirea taxelor şi impozitelor?

 

Ionel Vlădulescu: Nu am luat în calcul acest lucru. Ca să putem face investiţii din majorarea taxelor şi impozitelor ar fi trebui să le dublăm. Din punctul meu de vedere, ca să mai putem face ceva din ce ne-am propus, ar trebui să adunăm bani la buget. Nu putem pune birul pe cetăţeni astfel încât să acoperim nişte sume care ni se cuveneau de drept în buget şi care, din păcate, ne-au fost luate. Aceasta este realitatea. La Budeşti, taxele şi impozitele sunt la nivelul anului 2013, şi atunci au fost mărite pentru că s-a impus la nivel naţional acest lucru, dacă era decizia noastră nu le-am fi mărit. Şi aşa sunt foarte mari pentru cetăţeni. Chiar dacă stau aproape de oraş, chiar dacă au condiţii bune de trai, cetăţenii au problemele lor, iar noi, administraţia locală, trebuie să-i înţelegem. Sperăm că se vor reglementa lucrurile. Oricum, datoria noastră este să mergem înainte şi să realizăm ceea ce ne-am propus. La Budeşti se vor realiza în continuare lucruri, doar că, în loc să facem investiţii de 2 milioane de euro facem de până la un milion de euro. Dacă anul trecut a fost aşa cum a fost, şi ne-am mai descurcat, anul acesta chiar avem nevoie de sprijin de la Consiliul Judeţean.

 

Impact real: Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean a mai alocat nişte fonduri pentru arierate şi cofinanţări. Sunteţi mulţumit de suma primită?

 

Ionel Vlădulescu: Nici nu ştiam despre ce sumă este vorba pentru că noi, spre deosebire de alţii, cunoaştem şi problemele Consiliului Judeţean la nivel judeţean. Mai sunt şi alte primarii din judeţ care au nevoie de bani ca şi noi, şi sunt convins că domnul preşedinte şi aparatul tehnic din Consiliul Judeţean ştiu cel mai bine cum trebuie împărţiţi banii, încât să facă un echilibru şi fiecare să primim câte ceva. Astea sunt sumele. Mie mi-ar trebui de douăzeci de ori mai mult. Am înţeles că vom primi în jur de două miliarde de lei vechi. Sunt buni şi aceşti bani. Până la urmă orice ban la bugetul local este binevenit, şi strângem cureaua astfel încât să mai facem şi noi câte ceva. La proiectele prin PNDL-2 vom avea şi noi cofinanţări foarte mari şi la fel, vor avea nevoie de fonduri toate primăriile care au contracte de finanţare prin PNDL-2.

 

Impact real: Ce informaţii ne puteţi da despre drumul judeţean care duce la Faurecia, şi pentru care Consiliul Judeţean v-a promis sprijin în vederea asfaltării?

 

Ionel Vlădulescu: Acum acel drum este pietruit. Vom purta din nou discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Dacă anul trecut nu am dus noi documentaţia pentru finanţarea acestui drum, anul acesta se va întâmpla cu siguranţă, însă nu înainte de a purta discuţii cu domnul preşedinte, să vedem dacă sunt posibilităţi de finanţare. În caz contrar, nu vom depune nici o documentaţie, pentru că acea documentaţie pe noi ne costă bani, şi nu putem să ne apucăm să facem proiecte şi să luăm avize iar apoi să constatăm că dăm bani degeaba. La sărăcia care va fi anul acesta, nu ne vom putea permite să facem investiţii în proiecte pe care le vom face peste câţiva ani. Sperăm ca lucrurile să nu se blocheze la nivel de judeţ şi de ţară, pentru că toate autorităţile locale au nevoie de ajutor, mai ales că pentru proiectele cu fonduri guvernamentale cofinanţările sunt foarte mari. Eu cred că multe localităţi vor renunţa la finanţare, pentru că nu-şi vor permite să-şi plătească partea de cofinanţare. Şi nouă ne va fi foarte greu. De exemplu la o grădiniţă, un proiect de 17 miliarde, partea mea de cofinanţare este de 6 miliarde.

 

Impact real: Este clar că fondurile europene sunt şansa unei dezvoltări mai rapide. Ce alte proiecte mai pregătiţi?

 

Ionel Vlădulescu: Avem drumul din satul Barza care a trecut de etapa de evaluare, a primit punctaj şi sperăm să intre la finanţare. Dacă ne va fi finanţat acest proiect va fi un lucru folositor 100% cetăţenilor din localitate, pentru că scurtează drumul către Râmnicu Vâlcea şi, totodată, face legătura şi cu zona industrială. Proiectul cuprinde 3 kilometri de drum şi construirea unui pod mare peste pârâul Sâmnic. Acum mai pregătim un proiect de modernizare, dotare şi extindere a şcolii de la centru, pe care dorim să-l depunem cu fonduri europene. Lucrăm la documentaţie, încât să o avem pregătită atunci când se va deschide linia de finanţare pentru modernizarea şcolilor.

 

Impact real: Există în continuare interes din partea investitorilor, pentru localitatea Budeşti?

 

Ionel Vlădulescu: Faurecia şi-a extins capacitatea de producţie pentru încă 500 de locuri, şi există posibilitatea, şi cred că se va şi întâmpla acest lucru, să se extindă şi Delsey, şi vom vedea în continuare ce se va mai întâmpla anul acesta. Cert este că în localitate şomajul este zero. Ar fi ruşinos să avem ajutoare sociale, când în localitate s-au creat într-un singur an peste 2.000 de locuri de muncă. Sunt atâtea locuri de muncă încât ar fi ruşinos să dăm ajutoare sociale.

Ramona BĂLTEANU

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

februarie 2018
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...