Şedinţă cu scântei la Consiliul Judeţean: Liberalii nu au votat bugetul judeţului

 Breaking News

Şedinţă cu scântei la Consiliul Judeţean: Liberalii nu au votat bugetul judeţului

Şedinţă cu scântei la Consiliul Judeţean: Liberalii nu au votat bugetul judeţului
februarie 19
07:53 2018

Şedinţa Consiliului Judeţean de joi, 15 februarie 2018 se anunţa una extrem de interesantă, ţinând cont că pe ordinea de zi se afla atât aprobarea bugetului judeţului, cât şi repartizarea fondurilor către unităţile administrativ-teritoriale din Vâlcea. Vreme de câteva ore, aleşii judeţului s-au certat pe „sărăcie”, acuzând repartiţia banilor pe criterii politice. Este al doilea an consecutiv când arcul PNL nu votează bugetul Consiliului Judeţean, fără a avea argumente solide sau amendamente clare cu privire la buget, ci doar de dragul mimării opoziţiei.

 

Liberalii acuză împărţirea fondurilor pe criterii politice

 

Cel mai disputat punct de pe ordinea de zi a fost proiectul de hotărâre privind: aprobarea bugetului propriu al judeţului Vâlcea. Apoi au urmat două puncte care nu au rămas nici ele fără ecou din partea consilierilor PNL. Este vorba despre proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrative a sumei de 10.030.000 lei (2,2 milioane de euro) din fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii acestora, precum şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Cel de-al doilea proiect controversat a vizat repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, pe anul 2018 şi estimări pentru anii 2019-2021.

 

Constantin Rădulescu: „Este un buget al dezvoltării judeţului!”

 

Înainte de a intra într-un dialog cu aleşii judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, social-democratul Constantin Rădulescu a caracterizat bugetul judeţului pentru anul 2018 ca fiind unul al „dezvoltării”, şi mai puţin al consumului: „Vreau să vă mulţumesc anticipat pentru votul pe care îl veţi da astăzi pentru un buget al dezvoltării. Aproape 50% din acest buget este destinat dezvoltării judeţului Vâlcea. Vorbim aici despre cofinanţarea unor proiecte, dar şi investiţii pe care Consiliul Judeţean le va face în acest an. Este un buget ofensiv pentru infrastructură, pentru sănătate şi pentru celelalte obiective care înseamnă dezvoltarea judeţului Vâlcea. Trebuie să subliniem că, peste 750 de miliarde de lei vechi din acest buget sunt bani care vin din proiecte. La o socoteală simplă avem acum peste 120 milioane de euro – proiecte europene, urmând ca, până la sfârşitul acestei luni, pentru încă trei obiective extrem de importante pentru judeţul Vâlcea – Centrul de la Măciuca, Complexul pentru Servicii al DGASPC Nord şi Muzeul Nicolae Bălcescu să fie semnate proiectele de finanţare cu bani europeni”, a afirmat preşedintele Constantin Rădulescu.

 

Samoil Vîlcu: „Un buget al nedezvoltării, al sărăciei şi prost construit!”

 

Samoil Vîlcu, liderul grupului consilierilor PNL a fost cel care a luat primul cuvântul în urma lansării dezbaterilor pe tema bugetului de către preşedintele Constantin Rădulescu: „Dezbatem astăzi cel mai important instrument pe care Consiliul Judeţean îl are la dispoziţie, şi anume repartizarea sumelor pe unităţi administrative a sumelor primite de la bugetul de stat. Ne-am fi aşteptat, aşa cum ne-am aşteptat şi anul trecut, să avem într-adevăr un buget al dezvoltării, să avem un buget al investiţiilor, să avem un buget care să mulţumească UAT-urile din judeţul Vâlcea, să mulţumească primarii care ar putea să realizeze ceva în localităţile lor. Ca şi anul trecut este un buget slab şi prost construit. Ne-am fi aşteptat ca, după o creştere economică de 8% pe care o are România, şi judeţul Vâlcea să primească într-adevăr resurse importante din partea bugetului naţional. Nu se văd aceste resurse! Noi nu le vedem! Am cerut să facem o dezbatere publică în legătură cu bugetul pentru a vedea care sunt realităţile din teren, la care să chemăm primarii, pentru că ei ştiu cel mai bine ce se întâmplă în localităţile lor. Cred că toţi primarii sunt nemulţumiţi, indiferent de culoarea politică, de sumele repartizate astăzi. Nu este un buget al dezvoltării, este un buget al nedezvoltării judeţului Vâlcea, un buget de sărăcie, un buget prost construit, pe care noi nu îl vom vota astăzi!.. Sunt glume de bani pe care îi repartizăm astăzi! Este unul dintre cele mai slabe bugete pe care le administrează anul acesta Judeţul Vâlcea…”, a susţinut Samoil Vîlcu. Imediat a venit replica preşedintelui Rădulescu, care a afirmat că bugetul este unul al dezvoltării, nu al consumului: „Am respectat într-un totul legea şi în ceea ce priveşte excedentul, şi în ceea ce priveşte repartizarea sumelor. Legea spune clar: sumele din excedent se utilizează pentru dezvoltare! Asta am făcut şi asta vom face. Este opinia dumneavoastră, nu vreau să intru într-o dezbatere toxică”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

 

 

Victor Stănculescu: „Un primar PSD-ALDE primeşte cu o treime mai mult decât un primar PNL”

 

Au urmat şi alte luări de cuvânt ale consilierilor judeţeni liberali, dar şi o propunere din partea liberalului Victor Stănculescu, de transfer a sumei de 360.000 de lei destinată activităţilor culturale şi sportive către achitarea angajaţilor Căminului de Bătrâni Bălceşti, care nu şi-au mai primit salariile de şapte luni, deschizând astfel cutia pandorei pe subiectul desfiinţării căminului de bătrâni din sudul judeţului. Totuşi, aleşii liberali au recunoscut faptul că anul acesta repartizările s-au făcut mai puţin „politic”, decât anul trecut: „Anul acesta aţi încercat să faceţi un echilibru cât de cât, şi un primar PSD-ALDE primeşte cam cu o treime mai mult decât un primar PNL. Nemulţumirea noastră este că noi nu ştim cum aţi ajuns dumneavoastră legal la aceste repartizări. Am cerut o dezbatere publică şi, implicit, să ştim şi noi când votăm ce votăm. Asta am cerut, transparenţă”, a ţinut să menţioneze consilierul PNL, Victor Stănculescu. În final, bugetul judeţului Vâlcea a fost aprobat, fără votul aleşilor PNL.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

februarie 2018
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...