Primarii s-au plâns de bugetele reduse şi au cerut pensii speciale la Adunarea Comunelor din România

 Breaking News
Primarii s-au plâns de bugetele reduse şi au cerut pensii speciale la Adunarea Comunelor din România
februarie 26
07:14 2018
  • Din judeţul Vâlcea a participat o delegaţie formată din 10 primari

 

În perioada 18-20 februarie, la Hotel Rin Grand Bucureşti peste 500 de primari, secretari de comună, membri ai Guvernului României şi delegaţi din Uniunea Europeană şi Republica Moldova au dezbătut problemele satului românesc şi au pus pe tapet dificultăţile întâmpinate în procesul administrativ. La lucrările ACoR au participat şi zece primari din judeţul Vâlcea. Este vorba despre primarul comunei Stroeşti, Toma Ciolacu (preşedintele interimar ACoR), primarul comunei Bujoreni – Gheorghe Gîngu, primarul comunei Lungeşti  – Tiberiu Costea, primarul comunei Păuşeşti-Măglaşi – Alexandru Dediu, primarul comunei Suteşti – Carmen Lixandru, primarul comunei Pesceana – Ion Vasile, primarul comunei Amărăşti – Constantin Drăghici, primarul comunei Vaideeni – Daniel Băluţă, primarul comunei Slătioara – Sorin Romcescu şi primarul comunei Buneşti – Viorel Radi.

 

 

Primarii vâlceni vor putea utiliza excedentul bugetar pentru plata salariilor

 

Printre temele abordate s-au numărat Legea Achiziţiilor Publice, Legea salarizării, Legea pensiilor, dar şi problemele întâmpinate în teritoriu de primari. Edilii locali au solicitat şi un răspuns din partea guvernanţilor cu privire la revoluţia fiscală, care le-a înjumătăţit bugetelor locale în 2018. Prin Legea bugetului de stat nr. 2/2018, conform Programului de Guvernare, s-a instituit un sistem care să ducă la asigurarea unei finanţări de 750 de lei/locuitor pentru fiecare comună, oraş sau municipiu din România. Ministerul Finanţelor Publice va analiza structura excedentului la data de 31 decembrie 2017. „În acest context, până la finalizarea analizei respective am promovat un proiect de ordonanţă de urgentă prin care să permitem autorităţilor locale utilizarea excedentului şi pentru cheltuielile cu personalul, cheltuielile cu corecţiile financiare aferente proiectelor, cheltuielile cu sentinţele civile definitive, precum şi pentru plata arieratelor”, a menţionat ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu. Legat de Programul Naţional de Dezvoltare Locală, aflat acum în etapa a II-a, s-a spus că acesta este un program extrem de util pentru dezvoltarea României şi care generează deja rezultate la nivelul autorităţilor publice locale: „În maximum 3 săptămâni sper să fie semnate toate contractele pe PNDL II”, a precizat viceprim-ministrul Paul Stănescu.

 

Impresii în urma întâlnirii ACoR

 

Toma Ciolacu: „Întâlnirea a fost constructivă, am discutat tot ce îi apăsa pe primari”

 

Primarii vâlceni s-au arătat încântaţi de întâlnirea anuală ACoR, având posibilitatea de a-şi expune problemele întâmpinate în administraţie: „Întâlnirea a fost una constructivă. Am putut discutat tot ce îi apăsa pe primari. Sunt lucruri foarte bune pe care le poţi expune, pe care le poţi afla şi pe care poţi să le promovezi. Este o întâlnire benefică, păcat că nu au participat mai mulţi primari din judeţul Vâlcea. Eu nu am lipsit de la nici o întâlnire de acest gen, pentru că sunt multe lucruri interesante pe care poţi să le afli, şi care vin în sprijinul primarilor. S-a discutat despre Legea salarizării, Legea pensiilor primarilor, despre modificarea Codului Fiscal, dar şi despre PNDL-3, pe care toţi primarii îl aşteaptă cu sufletul la gura”, ne-a spus, în urmă întâlnirii de la Bucureşti, preşedintele interimar al ACoR pe judeţul Vâlcea, Toma Ciolacu.

 

Alexandru Dediu: „Primarii i-au mai adus pe guvernanţi cu picioarele pe pământ”

 

Primarul comunei Păuşeşti-Măglaşi, Alexandru Dediu spune că, în urma discuţiilor cu edilii locali, guvernanţii au fost aduşi cu picioarele pe pământ şi au putut afla, concret, care sunt problemele întâmpinate în mediul rural: „Am aflat multe lucruri importante stând de vorbă cu miniştrii şi cu secretarii de stat. Am propus modificări de legislaţie, am solicitat şi reglementarea pensiilor primarilor care după şapte mandate ies la pensie cu 1.200 de lei. Nu au zis nimic, au tăcut mâlc! S-a discutat şi despre Legea achiziţiilor publice, însă promisiuni de modificare nu prea s-au făcut, deoarece normele impuse de Uniunea Europeană aşa prevăd. Este clar că şi noi ne-am dori mărirea pragului pentru achiziţia pe SEAP şi să nu mai cumpărăm prin SEAP şi un şurub sau un pix. S-a mai discutat şi despre Legea bugetului, pentru că sunt mulţi primari care nu pot asigura funcţionarea instituţiei decât pentru câteva luni. A fost o întâlnire interesantă, prin faptul că primarii au avut posibilitatea să-şi expună problemele şi să-i mai aducă şi pe guvernanţi cu picioarele pe pământ”, ne-a declarat primarul Alexandru Dediu.

 

Pe 27 martie 2018, cei 41 de primari vâlceni care sunt membri ai Asociaţiei Comunelor din România se vor reuni din nou la Bucureşti şi îşi vor alege liderul de grup. Până de curând, funcţia de preşedinte al asociaţiei la nivelul judeţului Vâlcea era ocupată de primarul comunei Prundeni, Ion Horăscu, care şi-a pierdut mandatul de primar, fiind cercetat pentru abuz în serviciu. În prezent, interimatul este asigurat de primarul comunei Stroeşti, Toma Ciolacu.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

 

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

 

Angajarea în videochat – mai avantajoasă decât s-ar putea crede

Chiar dacă este vorba despre un domeniu privit dezaprobator de unii, nu poate fi negat faptul că a cunoscut o dezvoltare impresionantă în ultimii ani.

Rapidauto.ro este un magazin online de piese auto cu peste 17 ani vechime

Echipa RapidAuto.ro a început ca un distribuitor de piese auto în zona de vest a României, sub numele de Best Auto Vest, ajungând prin BestAutoVest.ro până la a fi un retalier online de piese şi accesorii auto adaptat la nevoile consumatorului modern.

Vrei sa faci plaja in luna ianuarie? Iata ce destinatii sa alegi!

Pentru cei mai multi romani, luna ianuarie inseamna revenirea la job-ul pe care il au, dupa o vacanta de cateva zile cu ocazia sarbatorilor. Pentru altii, insa, prima luna din an reprezinta un prilej de a lua o pauza si de a pleca in aventura vietii lor, in destinatii exotice, unde este cald si soare.

Firmele de transport rutier versus avion – ce sa alegem?

In ultimul timp,apare tot mai des intrebarea: de ce sa merg cu autocarul si sa petrec n ore intrafic daca pot sa merg cu avionul si sa ajung in 2-3 ore?

Stirile pe zile

februarie 2018
L Ma Mi J V S D
« ian.   mart. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...