Tironel Tâmplărescu: „La Copăceni, taxele şi impozitele sunt la nivelul anului 2013”

Primarul comunei Copăceni, Tironel Tâmplărescu a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre proiectele pe care le are în derulare în localitate, dar şi despre problemele pe care le întâmpină în procesul administrativ. Ce speranţe are în vederea accesării fondurilor europene, dar şi cum s-a definitivat procesul prin care primăria dorea să intre în posesia blocurilor Exploatării Miniere, aflăm în rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: Aţi reuşit să semnaţi contractele de finanţare pentru cele două proiecte finanţate prin PNDL-2?

 

Tironel Tâmplărescu: Noi ne-am mişcat mai repede cu partea de documentaţie şi am reuşit să semnăm contractele de finanţare încă din luna decembrie a anului trecut. În prezent am încheiat contractele cu experţii şi, în această perioadă, vom demara procedura de licitaţie. După cum vă spuneam, am reuşit să prindem la finanţare două proiecte, unul care cuprinde construirea unui pod peste pârâul Cerna, în punctul „La ACF” şi cel de-al doilea care cuprinde modernizarea a 4,5 kilometri de drumuri de interes local. Cele două proiecte însumează peste 72 de miliarde de lei vechi. Pot spune că sunt mulţumit că ni s-au aprobat şi cele două investiţii. Normal că ne-am fi dorit mai mult, cred că orice primar doreşte să realizeze cât mai multe proiecte pentru comunitatea pe care o administrează, dar vreau să-i mulţumesc în mod deosebit domnului preşedinte al Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, pentru tot sprijinul acordat. Totodată, suntem aproape de finalizare cu proiectul prin GAL, achiziţionarea unui buldoexcavator. Sperăm ca, în scurt timp să-l primim, aşteptăm să mergem să semnăm contractul prin care trebuie să asigurăm partea de cofinanţare, de 30.000 de euro.

 

Impact real: Cum stă localitatea Copăceni la partea de infrastructură?

 

Tironel Tâmplărescu: Alimentare cu apă avem în proporţie de 70-80%, iar pentru canalizare suntem prinşi în masterplanul judeţului, în proiectul care se va derula prin ADI Apa Vâlcea, şi sperăm să fie depus cât mai curând. Este vorba de 30 de kilometri de sistem de canalizare care se va realiza la Copăceni. Totodată se va reabilita sistemul de apă şi se vor construi încă două bazine. Finanţarea va fi asigurată prin fonduri europene şi se ridică la peste 2,5 milioane de euro. Avem nevoie de modernizarea drumurilor. Mai avem încă un proiect de 4,25 kilometri care, din păcate, nu a intrat la finanţare. Sperăm ca, în urma licitaţiilor, când vor mai rămâne sume de bani, să fie redistribuite şi să mai primim şi noi fonduri măcar pentru acest proiect. Dacă vom reuşi să prindem şi cel de-al doilea proiect, cel de 4,26 kilometri, am reuşi să asfaltăm 90% dintre drumurile comunale. Oamenii îşi doresc cel mai mult asfalt. Vă daţi seama că sunt locuitori care stau în zone mai îndepărtate şi îşi doresc şi ei asfalt. În primul mandat am reuşit să asfaltăm 5 kilometri de drumuri comunale, iar în acest mandat mi-am propus mai mulţi kilometri. Am reuşit să finalizăm proiectul derulat prin PNDL-1, asfaltarea a 2,8 kilometri şi urmează recepţia lucrării, iar apoi să continuăm cu cel prin PNDL-2.

 

Impact real: Aveţi în derulare un proiect european privind dotarea căminului cultural. Când se va finaliza acest proiect?

 

Tironel Tâmplărescu: Proiectul constă în dotarea căminului cu videoproiectoare, staţie de amplificare, cortină pentru copii, centrală termică, jocuri atractive şi mobilier. Valoarea proiectului este de 2,8 miliarde de lei vechi. Acum lucrăm la licitaţii, pentru că trebuie să facem procedura de licitaţie pentru fiecare obiectiv în parte. Acest proiect ne-a dat mari bătăi de cap. Pe fonduri europene birocraţia ne omoară, ne cer foarte multe clarificări şi documentaţii. Am mers de două-trei ori pe săptămână la AFIR Craiova pentru documentaţii. Pentru mine lucrurile ar fi foarte simple. Ar trebui să fie desemnat câte un reprezentant pentru fiecare judeţ şi să putem lua legătura cu el. Aşa sunt o grămadă de proiectanţi, fiecare se pricepe cum poate să facă un proiect şi trebuiau stabilite de la bun început normele de aplicare. Nu să dai un miliard şi ceva pe un proiect şi apoi să ţi se spună că nu ai drum naţional sau gară şi să-ţi pice proiectul. Te trezeşti că, după un an de alergătură, nu îndeplineşti punctajul şi nu poţi fi eligibil. Nu este doar părerea mea, am vorbit cu foarte mulţi colegi primari, care sunt de aceeaşi părere.

 

Impact real: Cum va fi bugetul anul acesta? Aţi luat în calcul mărirea taxelor şi impozitelor?

 

Tironel Tâmplărescu: Din fericire, noi nu am avut excedent bugetar la sfârşitul anului 2016 şi nu ne-a fost afectat prea tare bugetul. În privinţa măririi taxelor şi impozitelor, cred că s-au mărit în primul an de mandat al meu, în 2013 şi atunci din cauza inflaţiei cu 10%, fiind obligaţi prin lege. Astăzi, la Copăceni, taxele şi impozitele sunt la nivelul anului 2013. Oamenii sunt deja amărâţi, nu poţi să le mai pui taxe şi impozite mari. Ca să poţi realiza proiecte cu bani din bugetul local ar trebui ca sumele colectate să fie mult mai mari. Ne-am axat mai bine pe oportunităţile de accesare a fondurilor externe, pentru modernizarea infrastructurii.

 

 

Impact real: Aţi renunţat la ideea accesării fondurilor europene, sau veţi mai încerca să depuneţi proiecte?

 

Tironel Tâmplărescu: Chiar dacă am întâmpinat şi dezamăgiri în ceea ce priveşte fondurile europene, în special în cazul condiţiilor severe de accesare pentru modernizarea drumurilor, urmărim în continuare deschiderea axelor de finanţare, încercăm să ne pliem şi noi, ca localitate, pentru un proiect sau două. Am înţeles că s-a dat drumul la o axă de finanţare pentru reabilitarea instituţiilor publice şi vreau să reabilităm şi noi sediul primăriei prin anvelopare, reabilitarea acoperişului şi chiar să extindem clădirea. La şcoli nu ar mai fi nevoie de nimic. Mai avem trei şcoli, dintre care două foarte mari şi, din păcate, nu prea mai avem copii. Când am preluat funcţia, în 2012 aveam 420 de copii, iar acum avem 230. În ultimii cinci ani numărul copiilor a scăzut la jumătate. Tinerii au plecat în străinătate. În plus, avem vreo 30 de familii care au plecat în judeţul Sibiu. Avem multe familii în Anglia, care s-au şi stabilit acolo definitiv.

 

Impact real: Aţi găsit vreo soluţie pentru crearea locurilor de muncă în localitate?

 

Tironel Tâmplărescu: Am purtat discuţii cu Faurecia, dar o parte dintre oamenii de la ajutor social au plecat, iar acum nu mai avem forţă de muncă la Copăceni. Avem oameni din Copăceni care lucrează la Faurecia la Budeşti şi la Avicarvil, la Frânceşti. Cele două firme asigură transport gratuit, iar oamenii care şi-au dorit să muncească au ales să se angajeze la cele două societăţi. Din păcate, tinerii pleacă în străinătate, principalul motiv fiind salariile foarte mici din ţară.

 

Impact real: Administraţia locală a cerut în instanţă preluarea blocurilor Exploatării Miniere. Cum s-a definitivat acest proces?

 

Tironel Tâmplărescu: Am pierdut acel proces. Nu am reuşit să le preluăm, Complexul Energetic Oltenia Târgu Jiu nu a fost de acord să ni le cedeze şi astăzi sunt într-o stare avansată de degradare. Scopul nostru era să le prindem într-un proiect şi să le transformăm în locuinţe sociale sau într-un cămin de bătrâni. Pentru demararea investiţiei găsisem o cale de a atrage fonduri europene. Toate demersurile mele au fost în zadar. Însă, potrivit noului Cod Fiscal am posibilitatea, în situaţia în care nu se vor reabilita aceste blocuri din centrul localităţii să măresc impozitul cu până la 500%. Când era prefect domnul Cornoiu am avut o oportunitate, prin venirea unei firme de la Bucureşti care voia să facă pământ de flori în acea locaţie. S-ar fi creat până la 200 de locuri de muncă în localitate. Din păcate, proprietarii nu au fost de acord. Blocurile minierei vor ajunge, în scurt timp, o ruină şi noi vom asista neputincioşi la acest lucru.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *