PSD se pregăteşte să pună cruce autostrăzii Sibiu-Piteşti? Studiul de fezabilitate al autostrăzii nu are acordul de mediu

 Breaking News
PSD se pregăteşte să pună cruce autostrăzii Sibiu-Piteşti? Studiul de fezabilitate al autostrăzii nu are acordul de mediu
martie 26
07:00 2018

Cea mai aşteptată autostradă din România rămâne pe un butoi de pulbere. Nu demult, Guvernanţii anunţau cu surle şi trâmbiţe că au fost scoase la licitaţie tronsoanele 1 şi 5 ale autostrăzii de 123 de kilometri care va face legătura între judeţele Sibiu şi Argeş. Evaluata la peste 11 miliarde de lei, autostrada Sibiu-Piteşti era prioritatea „zero” a Ministerului Transporturilor, urmând a fi realizată până în 2021.

 

 

Autostrada, lansată la licitaţie fără acordul de mediu

 

În urmă cu doar câteva săptămâni, comisarul european Corina Creţu a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte autostrada Sibiu-Piteşti, lansată la licitaţie fără acordul de mediu: „Sibiu-Piteşti are finanţarea asigurată. Este în faza studiului de fezabilitate. În decembrie, când am vorbit cu ministrul transporturilor de atunci se dăduse drumul la licitaţie pentru tronsoanele 1 şi 5, dar fără acordul de mediu, şi l-am avertizat pe domnul ministru că există riscuri”, a spus comisarul european Corina Creţu. În opinia sa, pentru ca România să absoarbă cât mai mulţi bani europeni trebuie întocmite de trei ori mai multe proiecte: „Oamenii nu au răbdare, dar eu cred că trebuie să punem pe primul loc calitatea, şi nu viteza. Avem experienţa tronsonului de autostradă Sebeş-Turda, unde s-au dat banii înapoi la Comisie. Nu avem nevoie de aşa ceva. Siguranţa cetăţenilor este pe primul loc, să fie proiecte de calitate”, a mai declarat Corina Creţu.

Cristian Buican: „PSD transformă autostrada Sibiu-Piteşti într-o bombă cu ceas”

Zilele trecute, deputatul vâlcean Cristian Buican a susţinut, în plenul Parlamentului, o declaraţie politică pe acest subiect, declarând că tronsonul de autostradă Sibiu-Piteşti este ignorat de actualii guvernanţi, în ciuda faptului că atât pe plan intern, cât şi extern, această porţiune de autostradă este declarată prioritate ZERO în materie de infrastructură rutieră din România. Mai mult decât atât, în opinia lui Buican, această lipsă de interes a responsabililor de la PSD faţă de acest tronson de autostradă va genera probleme mulţi ani de acum înainte, reiterând spusele comisarului european Corina Creţu: „Declaraţia comisarului european Corina Creţu este mai mult decât sugestivă, şi ar trebui să trezească la realitate responsabilii PSD de la Transporturi. Riscurile menţionate de doamna comisar european se referă la faptul că procedurile europene prevăd că, înainte de scoaterea la licitaţie a unor astfel de lucrări trebuie obţinut acordul de mediu, pentru a putea fi decontate facturi de la nivel european. Cum procedura de obţinere a acordului de mediu este în curs, iar licitaţia a fost lansată încă din toamnă anului 2017, deznodământul nu este foarte greu de anticipat. De asemenea, majoritatea specialiştilor, atât din interiorul CNAIR, cât şi din afara acestei companii, critică în termeni foarte duri o serie de ilegalităţi, neconcordanţe sau lacune grave în privinţa acestui proiect de infrastructură. Printre cele mai importante astfel de critici doresc să menţionez: studiul de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Piteşti nu are avizul Consiliului Tehnico-Economic, în integralitatea sa; lansarea unei licitaţii pentru un astfel de proiect de infrastructură este ilegală, dacă nu a fost obţinut în prealabil acordul de mediu; studiile de fezabilitate finalizate, adică pentru secţiunile 1 şi 5, au grave omisiuni, care vor conduce la întârzierea termenelor, modificarea traseelor licitate, modificarea avizelor de mediu, etc. Elaborarea documentaţiei pentru celelalte tronsoane ale autostrăzii de către CNAIR se face netransparent şi ilegal. Toate aceste nereguli, în condiţiile în care această autostradă are finanţarea asigurată de UE, se vor transforma în plăţi refuzate şi/sau sume retrase de Comisia Europeană. (…) Mă văd nevoit, în aceste condiţii, să consider fie că reprezentanţii PSD nu îşi doresc construirea acestei autostrăzi, fie nu se pricep şi sunt incompetenţi. Dacă nici acum, în al doisprezecelea ceas nu ne trezim la realitate şi nu ne apucăm serios de treabă, vă avertizez încă de pe acum că acest tronson de autostradă va reprezenta o bombă cu ceas a bugetului de stat. Dacă ne încăpăţânăm în continuare să nu respectăm procedurile europene şi să încercăm să le ocolim, ne vom trezi după anul 2022 şi fără autostradă şi fără bani în bugetul naţional pentru finalizarea ei”, a argumentat, în faţa colegilor parlamentari, deputatul PNL, Cristian Buican.

 

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Rapidauto.ro este un magazin online de piese auto cu peste 17 ani vechime

Echipa RapidAuto.ro a început ca un distribuitor de piese auto în zona de vest a României, sub numele de Best Auto Vest, ajungând prin BestAutoVest.ro până la a fi un retalier online de piese şi accesorii auto adaptat la nevoile consumatorului modern.

Vrei sa faci plaja in luna ianuarie? Iata ce destinatii sa alegi!

Pentru cei mai multi romani, luna ianuarie inseamna revenirea la job-ul pe care il au, dupa o vacanta de cateva zile cu ocazia sarbatorilor. Pentru altii, insa, prima luna din an reprezinta un prilej de a lua o pauza si de a pleca in aventura vietii lor, in destinatii exotice, unde este cald si soare.

Firmele de transport rutier versus avion – ce sa alegem?

In ultimul timp,apare tot mai des intrebarea: de ce sa merg cu autocarul si sa petrec n ore intrafic daca pot sa merg cu avionul si sa ajung in 2-3 ore?
Probabil, nu de putine ori ai auzit replica: „Imbraca-te mai gros ca o sa racesti!” si cu toate ca ai respectat-o ad literam, tot nu ai reusit sa eviti inevitabilul.

 

Pregătiri în fermă de vaci pentru sezonul rece

Pentru cunoscători, vacile suferă mai adesea de căldură excesivă, decât de frig. Totuși, acestea trebuie protejate de temperaturile scăzute.

Stirile pe zile

martie 2018
L Ma Mi J V S D
« feb.   apr. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...