Ştefan Bogdan: „În mandatul acesta, oraşul Băbeni va căpăta o nouă înfăţişare”

 Breaking News

Ştefan Bogdan: „În mandatul acesta, oraşul Băbeni va căpăta o nouă înfăţişare”

Ştefan Bogdan: „În mandatul acesta, oraşul Băbeni va căpăta o nouă înfăţişare”
martie 26
07:15 2018

Primarul oraşului Băbeni, Ştefan Bogdan a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare. Social-democratul spune că, în scurt timp, se vor inaugura primele investiţii realizate în acest mandat, la Băbeni. Despre primul proiect european accesat din istoria Băbeniului, despre strategia de dezvoltare a infrastructurii, dar şi despre alte proiecte interesante, ne vorbeşte primarul oraşului Băbeni, în rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre reabilitarea Casei de Cultură, un proiect care tărăgănează de şapte ani?

 

Ştefan Bogdan: Zilele trecute ne-am întâlnit cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii şi cele două firme care lucrează la proiectul pentru reabilitarea Casei de Cultură. CNI şi-a asumat cel de-al treilea termen de finalizare. Ultimul termen a fost 12 august 2017 şi nu au reuşit să se încadreze din cauza unei firme din Vâlcea care nu face dotarea cu scaune la Casa de Cultură. Dacă ar fi reziliat contractul cu firma respectivă atunci ar fi trebuit făcută o nouă licitaţie şi ne mai ţinea un an până se făceau procedurile. Atunci, CNI a decis să mai prelungească termenul până la 12 aprilie 2018 pentru ca firma respectivă să monteze scaunele şi să finalizeze lucrarea. Eu sunt sceptic că se vor finaliza până pe 12 aprilie, însă nu avem ce face, trebuie să aşteptăm. Doar atât ar mai fi de făcut: montarea scaunelor şi amenajarea, la subsol, a unei săli de fitness. Dacă firma din Vâlcea montează scaunele, imediat cea din Craiova vine şi termină lucrările la subsol, la sala de fitness. Noi, administraţia locală nu avem nici o putere, am predat amplasamentul către CNI, iar ei s-au ocupat în totalitate de lucrări. Noi suntem doar beneficiarii unui proiect pe care CNI trebuie să ni-l predea la cheie.

 

Impact real: În urmă cu câteva luni aţi demarat câteva proiecte din bugetul local. Care este stadiul lor, în acest moment?

 

Ştefan Bogdan: Am demarat lucrările de modernizare a parcului central, care este în proporţie de 90% finalizat. Proiectul cuprinde amenajarea aleilor pietonale, iluminat public modern, un parc de joacă pentru copii şi mobilier. Am mai început un proiect de modernizare a zonei blocurilor, adică amenajarea parcărilor, a unor spaţii verzi şi trotuare. Totodată, am achiziţionat terenul din spatele blocurilor, unde dorim să amenajăm parcări, pentru a decongestiona traficul pe strada principală, dintre blocuri. Am reuşit să finalizăm şi decolmatarea canalelor de scurgere de pe raza oraşului Băbeni, pentru că aveam probleme de fiecare dată când ploua abundent. Cred că niciodată nu s-au decolmatat atât de bine ca anul acesta. De asemenea, am reuşit să finalizăm modernizarea iluminatului public, un proiect prin care s-au montat 600 de lămpi cu led, în urma căruia cetăţenii au fost foarte mulţumiţi. Ar mai fi nevoie de montarea a 60 de lămpi pe care le avem deja şi pe care le vom monta în următoarea perioadă. În ceea ce priveşte finanţarea, pentru zona blocurilor am alocat trei miliarde de lei vechi, pentru iluminatul public trei miliarde, iar pentru modernizarea parcului central alte trei miliarde.

 

 

Impact real: Oraşul Băbeni suferă la capitolul infrastructură rutieră. Concret, ce ne puteţi spune despre modernizarea străzilor din oraş?

 

Ştefan Bogdan: Un alt proiect pe care l-am aprobat în Consiliul Local şi care este foarte important pentru noi este modernizarea a 12 străzi de pe raza oraşului Băbeni, un proiect pentru care banii sunt bugetaţi, urmând să scoatem la licitaţie proiectul. Sperăm să nu ne încurce procedura de licitaţie şi să începem lucrările cât mai repede. Pentru acest proiect am alocat 22 de miliarde de lei vechi şi vor fi asfaltaţi aproximativ 12 kilometri de drumuri de interes local.

În acest program vor intra la asfaltare străzile Aleea Brutăriei, Dealul Grecilor, Râioasa (continuare), Brâncuşi, Braia, Berbeniţei, Dejului, Morii, Oromului, Primăverii, Rovinei, Sondelor, Ţarinei, Târgului, Aleea Ioneşti şi plus parcarea din parcul central, pentru a degreva zona centrală de aglomeraţia parcărilor. Dacă ne vor mai rămâne fonduri, vrem să asfaltăm şi drumul către biserica de la Cilidarul. La acest proiect se va mai adaugă şi stratul doi de asfalt pe strada Ungureni. Mi-aş permite să avansez o promisiune că se va schimba Băbeniul, dar cu răbdare. Nu vreau să mai avansez date, pentru că sunt lucruri care nu depind de mine personal, şi nu vreau să par eu mincinos în faţa oamenilor. În mandatul acesta o să vedeţi Băbeniul schimbat. Suntem în discuţii „necivilizate” cu firma care a introdus apa şi canalizarea la Băbeni, subcontractantă a operatorului Apavil. A lăsat dezastru în Băbeni, după efectuarea lucrărilor. Firma este de la Bacău şi sunt în insolvenţă. Mi-au transmis că nu mai vor să vină, deoarece Apavilul le datorează nişte sume de bani. Noi am rămas cu străzile praf, cu înjurături din partea cetăţenilor şi trebuie să găsim urgent o soluţie să îi determinăm să aducă drumurile la starea iniţială. Am stabilit prejudiciul, aproximativ 5 miliarde de lei vechi şi, cel mai probabil, vom apela la instanţa de judecată.

 

Impact real: Aţi depus zece proiecte prin PNDL-2. Ce oportunităţi de finanţare aţi identificat pentru proiectele care nu au fost prinse în planul de investiţii?

 

Ştefan Bogdan: Am prins la finanţare doar cinci proiecte, din totalul de zece depuse. Este vorba despre proiectele pe învăţământ. Eu sunt mulţumit şi cu acestea, însă avem multe lucruri de făcut la Băbeni. Aşteptăm şi noi, ca şi ceilalţi primari, acel PNDL-3, despre care se tot vorbeşte. Ne dorim să mai asfaltăm strada Unirii şi Uzinei, unde se transporta mult armament, piaţa centrală şi amenajarea de trotuare pe drumul naţional şi pe stânga şi pe dreapta, de la Tătărani până la Valea Mare. Este un proiect pe care noi am dori să-l realizăm cu fonduri europene şi urmărim, în acest sens, ghidurile de finanţare, să vedem ce oportunităţi de finanţare vor exista. Totodată, avansăm nişte discuţii cu familia Dragoş Vrânceanu pentru a prelua cu titlu de concesiune Casa Memorială Dragoş Vrânceanu şi ne-am lega de acest lucru pentru a accesa fonduri europene şi a face o zonă frumoasă până acolo. Sunt multe lucruri de făcut la Băbeni, eu sunt optimist că vom reuşi să realizăm multe lucruri bune.

 

Impact real: Dacă ar fi să faceţi un bilanţ al activităţii, ce investiţii notabile s-au realizat în oraşul Băbeni în cei aproape doi ani de mandat?

 

Ştefan Bogdan: Nu vreau să fac un bilanţ, pentru că încă nu am finalizat lucrările. Probabil în două-trei luni vom reuşi să finalizăm mai multe proiecte. Vom inaugura Casa de Cultură, after-schoolul, grădiniţa de la Valea Mare, parcul central, zona blocurilor, strada Serafimeşti, la care se va finaliza asfaltarea cu poduri şi rigole şi s-ar putea să inaugurăm şi jumătate din străzile pe care le-am amintit mai sus. Săptămâna viitoare vom demara procedurile de achiziţie pe SEAP. Sperăm să nu avem contestaţii şi sa începem lucrările cât mai repede.

 

Impact real: Oraşul Băbeni nu a accesat niciodată fonduri europene. Ce ne puteţi spune despre acest lucru, când vom avea implementat un prim proiect european la Băbeni?

 

Ştefan Bogdan: Am reuşit să semnăm contractul de finanţare pentru primul proiect european din istoria Băbeniului. Este vorba despre un proiect social, ai cărui beneficiari sunt locuitorii de la Valea Mare. Proiectul îşi propune să combată sărăcia şi excluziunea socială. Este vorba de 300 de persoane ţintă, identificate în perioada premergătoare proiectului şi care vor beneficia de fonduri pentru îmbunătăţirea nivelului de trăi. Nu se vor construi locuinţe, dar se vor reabilita cele existente, se vor dota bucătăriile cu electrocasnice, se vor construi băi acolo unde nu există sau se vor reabilita şi dota cele existente, se vor monta panouri solare, etc. Se vor înfiinţa 30 de firme noi, unde se vor angaja persoanele ţintă sau vor fi stimulate persoanele cu până la 30.000 de euro pentru dezvoltarea unei afaceri. Tot în cadrul proiectului copiii vor fi şcolarizaţi până la gradul de angajare. Proiectul are o valoare de 3 milioane de euro, iar contribuţia noastră este de doar 2%, restul fiind bani europeni.

 

Ramona BĂLTEANU

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

martie 2018
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...