Pomii fructiferi și îngrijirea de sezon

 Breaking News
Pomii fructiferi și îngrijirea de sezon
aprilie 14
06:49 2018

Până la intrarea pe rod a unui pom fructifer acesta trebuie să treacă prin etape de plantare și de fixare. Totodată intervin și dăunători specifici fiecărui soi, deci atenția față de pomii fructiferi este una constantă.

Spre exemplu, pe perioada de primăvară se întrezărește și interesul pentru a cultiva. Un păr poate părea un soi clasic, popular și nu prea pretențios. Atenție însă, acesta nu rezistă la fel de bine la înghețul întârziat al unei primăveri ȋncăpăţânate. Revenind, soiul de păr poate fi atacat de boli precum monoliza, cancerul ramurilor, pătarea albă sau de rapăn. Dăunătorii săi sunt anthonomus, cydia printre puținii amintiţi; păduchele testos al părului, psyla sunt de asemenea întâlniți.

Desigur că buni aliaţi al pomilor fructiferi sunt unele insecticide, alese specific în funcție de problemă. Acestea s-au dovedit de-a lungul timpului eficiente în a trata pomul, permițând ca acesta să rodească și să aibă fructe bune, chiar dacă la un moment dat a fost atacat de cine știe ce boală. Folosit corespunzător, un insecticid poate limita sau chiar elimina pierderi, când pomii sunt cu risc de a fi afectați totalmente.

Până la a avea nevoie sau nu de insecticide, se pare că modul de îngrijire al pomilor fructiferi cântărește la fel de greu când vine vorba de rodirea acestora. Iată și un succint ghid în acest sens:

Plantarea

Pomul crește sănătos și dacă este plantat corect. Se recomandă ca groapa săpată să nu fie nici foarte adâncă, nici superficială și prea mult la suprafață. Așadar, începutul de primăvară vă poate găsi cu nevoia de a planta. Cum se realizează această etapă în mod corect? Într-un cuib de 40-50 cm ca lăţime, unde s-a mărunțit pământul și resturile vegetale din acel loc și după care s-au folosit în jur de 20 de litri de apă pentru udare.

Stropirea

Tot primăvara este și timpul ideal de a stropi pomii. Preventiv, dacă nu pentru tratare. De altfel specialiștii spun că perioada premergătoare rodirii, adică în primăvară este și timpul crucial; dacă sunt îngrijiți corespunzător, au și șanse de a rodi.

Atenție! Tratarea pomilor cu diverse insecticide trebuie să se realizeze atât înainte de înflorire, cât și după. Astfel de produse vor ajuta ca protecție, însă vor fi și cele care stimulează pentru ca pomul în cauză să își activeze mecanismul natural de apărare contra bolilor.

Există insecticide ce nu au acțiune pe termen lung, deci nu vor influența producția pomilor. Așadar, cu o informare foarte bună despre tipul de insecticid ales, pomii au șansa de a rodi și a oferi fructe sănătoase.

În plus, pomii au nevoie de curățare, de tăieri ale crengilor.

Tăierile de rodire

Acestea sunt necesare pentru a regla încărcătura de muguri ce vor rodi. Sunt de asemenea de efect pentru durata de exploatare, oferind constanță. Cu alte cuvinte pomul va rodi cât trebuie, având producție bine susținută de crengi. Acest procedeu trebuie realizat maximum până în luna aprilie.

Tăierea ramurilor ce sunt uscate și toaletarea nu au numai rol estetic. În fapt, acest lucru va permite ca pomul să nu își consume inutil resurse pentru zone neproductive.

Îngrijirea coroanei

Crengile foarte stufoase nu sunt semn bun. Pentru cei care se lasă înșelați de acest aspect trebuie menționat că lumina trebuie să pătrundă pe toată coroana pomului. Regula spune că dacă întraga coroană este una aerisită și bine îngrijită, acest lucru atrage după sine și rodirea cu fructe de dimensiuni relativ asemănătoare pe toată suprafața, atinse uniform de razele soarelui.

Spre exemplu la pomi precum meri sau peri, crengile sunt subțiri și pornesc chiar de la bază. Aici adesea se realizează ciorchini de flori ce se formează în rod ulterior. Imaginați-vă cum aici crengile și așa subțiri atârnă la greutatea merelor, perelor, în timp ce sus acestea sunt prea puține spre deloc.

Polenizarea încrucișată

La pomi fructiferi s-a depistat faptul că rodirea este mai eficientă dacă este vorba de polenizare încrucișată. De asemenea, rodul este mai gustos și aromat. Polenizarea încrucișată nu are egal când procesul este unul natural, cu ajutorul insectelor desigur.

O astfel de metodă se recomandă cel mai adesea pentru soiuri precum cireși, caiși, piersici, dar și pruni.

Reguli simple și per general valabile vă pot pune pe picioare o conduită potrivită pentru îngrijirea unui pom fructifer. În timp chiar experiența vă va ajuta să dezvoltați producția.

Despre autor

admin

admin

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Rapidauto.ro este un magazin online de piese auto cu peste 17 ani vechime

Echipa RapidAuto.ro a început ca un distribuitor de piese auto în zona de vest a României, sub numele de Best Auto Vest, ajungând prin BestAutoVest.ro până la a fi un retalier online de piese şi accesorii auto adaptat la nevoile consumatorului modern.

Vrei sa faci plaja in luna ianuarie? Iata ce destinatii sa alegi!

Pentru cei mai multi romani, luna ianuarie inseamna revenirea la job-ul pe care il au, dupa o vacanta de cateva zile cu ocazia sarbatorilor. Pentru altii, insa, prima luna din an reprezinta un prilej de a lua o pauza si de a pleca in aventura vietii lor, in destinatii exotice, unde este cald si soare.

Firmele de transport rutier versus avion – ce sa alegem?

In ultimul timp,apare tot mai des intrebarea: de ce sa merg cu autocarul si sa petrec n ore intrafic daca pot sa merg cu avionul si sa ajung in 2-3 ore?
Probabil, nu de putine ori ai auzit replica: „Imbraca-te mai gros ca o sa racesti!” si cu toate ca ai respectat-o ad literam, tot nu ai reusit sa eviti inevitabilul.

 

Pregătiri în fermă de vaci pentru sezonul rece

Pentru cunoscători, vacile suferă mai adesea de căldură excesivă, decât de frig. Totuși, acestea trebuie protejate de temperaturile scăzute.

Stirile pe zile

aprilie 2018
L Ma Mi J V S D
« mart.   mai »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...