După şapte ani de la închidere, Spitalul de la Bălceşti ar putea fi redeschis cu sprijinul Consiliului Judeţean

 Breaking News

După şapte ani de la închidere, Spitalul de la Bălceşti ar putea fi redeschis cu sprijinul Consiliului Judeţean

După şapte ani de la închidere, Spitalul de la Bălceşti ar putea fi redeschis cu sprijinul Consiliului Judeţean
mai 14
06:59 2018

Constantin Aleca, primar Bălceşti: „Dacă văd spitalul deschis, nu mă mai interesează nimic, pot să îmi dau şi demisia”

 

Pe 1 aprilie 2011, dintr-un simplu ordin al Guvernului Boc s-a închis povestea unui spital cu tradiţie al oamenilor săraci şi al bătrânilor care au mai rămas în zona de sud a judeţului şi care nu au posibilitatea de a se deplasa la Drăgăşani sau la Vâlcea, la o distanţă de peste 60 de kilometri. După 100 de ani de funcţionare s-a pus lacătul pe centrul medical fără prea multe explicaţii, pe fondul sărăciei şi al lipsei cadrelor medicale de specialitate. Astăzi, după lungi demersuri atât ale administraţiei locale, cât şi ale conducerii Consiliului Judeţean Vâlcea, reînfiinţarea spitalului a fost readusă în discuţie şi, cu o bună conlucrare a tuturor factorilor implicaţi, cei peste 60.000 de locuitori ar putea beneficia din nou de servicii medicale mai aproape de casă.

 

 

Constantin Rădulescu: „O comisie de specialişti va decide sub ce formă va funcţiona centrul medical”

 

În cadrul unei conferinţe de presă organizată joi, 20 mai 2018, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu a adus în discuţie şi reînfiinţarea spitalului de la Bălceşti, închis în urmă cu 7 ani. După ce şi Căminul de bătrâni a fost închis, şeful judeţului a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru ca un centru medical să fie înfiinţat la Bălceşti, lucru absolut necesar pentru comunitatea din sudul judeţului:

 

„Este foarte simplu să faci gargară şi politică pe nenorocirea unor oameni. Spitalul Bălceşti a fost închis de penelistul Boc, adică de penelişti. Noi am vrut să facem acolo acel centru de asistenţă, care rămânea tot cămin de bătrâni. Aş vrea să ştiţi că a face un spital sau un centru medical, lucrurile acestea nu le face nici primarul şi nici preşedintele CJ, ci oameni care se pricep. Eu ştiu să lucrez cu oameni care se pricep. Drept urmare, am făcut o solicitare Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea să constituie o comisie din reprezentanţi ai Casei de Sănătate, Direcţiei de Sănătate Publică (care spune clar ce trebuie să ai ca să poţi funcţiona ca şi centru medical, complex medical etc.), Consiliul Judeţean (noi vom pune la dispoziţie personal tehnic şi economic) şi reprezentanţii SJU Vâlcea pentru ca, atunci când ne vom hotărî asupra unităţii medicale în formă „x” să ştim clar câţi medici ne trebuie, câte asistente, cât personal medical, cât buget şi spaţiu în forma respectivă. Nu voi permite să o lălăie prea mult această comisie, am un consilier care se ocupă de acest lucru şi vom avea întâlniri săptămânale pentru a ajunge la o concluzie comună, să vedem cum facem acest lucru la Bălceşti. Eu mă ţin de cuvânt şi noi (n. red. – PSD) vrem să ne ţinem de cuvânt, că atunci când vrem să facem un lucru nu-l facem împotriva unui partid, ci pentru binele oamenilor, şi vom realiza acest lucru la Bălceşti. Specialiştii vor lua decizia finală, sub ce formă va funcţiona acest proiect şi, imediat ce ne vor da decizia ne vom apuca de treabă, să-l punem în practică”, a declarat preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.

 

 

Constantin Aleca: „Ministerul Sănătăţii a dat soluţia: Spitalul Judeţean să prindă posturile în organigramă şi să dea drumul la centrul medical de la Bălceşti”

 

Primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca spune că, de când a preluat primăria, nu a stat cu mâinile în sân şi a făcut numeroase adrese către Guvern pentru a-l sprijini cu o soluţie legală pentru reînfiinţarea spitalului. Răspunsurile Ministerului Sănătăţii nu au întârziat să apară. Potrivit spuselor primarului, reprezentanţii Guvernului s-au delimitat de „conflictul” politic şi au oferit o soluţie viabilă: Spitalul Judeţean să prindă posturile în statul de funcţii şi să pună în funcţiune centrul medical de la Bălceşti: „Am primit şi noi o adresă prin care Consiliul Judeţean ne informează că se va constitui o comisie de specialişti, să vadă ce se poate face. Eu salut iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, noi ne luptăm pentru un centru medical şi vom pune la dispoziţie clădirile pentru înfiinţarea acestui centru. Noi am primit de la Guvern analiza de la Ministerul Sănătăţii prin care ne-au propus să luăm legătura cu DSP Vâlcea, să trimită o comisie de specialişti să vină să evalueze spaţiile clădirii. Au evaluat şi în concluzie circuitele corespund funcţionării unui centru de permanentă, centru de zi, chiar şi unui spital, iar suprafeţele corespund unei unităţi medicale. Avem evaluarea făcută, nu ştiu ce comisie vor să mai înfiinţeze, dar nu mă deranjează, să vină şi să găsească o soluţie pentru deschiderea unui centru medical. Cei de la minister s-au săturat de adresele noastre şi ne-au transmis că nu este de competenţa lor să cuprindă în statul de funcţii, ci revine ordonatorului principal de credite (SJU Vâlcea) şi să facem demersuri către Consiliul Judeţean în vederea prinderii de posturi în statul de funcţii ai spitalului”, ne-a declarat, în exclusivitate, primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca.

 

Centru de zi la Bălceşti, funcţional doar pe hârtie

 

Constantin Aleca a mai precizat că în structura Spitalului Judeţean Vâlcea figurează că la Bălceşti există unui centru medical, dar care nu funcţionează, din lipsă de medici: „Noi apărem în structura spitalului ca centru de zi cu 13 paturi, pe 3 specialităţi: interne, pediatrie şi obstetrică-ginecologie şi centrul nu funcţionează pe motiv că nu sunt cadre medicale, astfel că am găsit medici. Ulterior, am descoperit că nu sunt posturi prinse în statul de funcţii, nu au fost prinse din 2015 în structură, s-a acţionat politic atunci, pentru că urma campania. Cei de la minister ne-au spus că nu funcţionează pentru că nu sunt prinse posturile, şi acesta este adevărul. Să prindă posturile în organigramă şi să-i dea drumul la treabă”, a mai spus primarul Aleca.

 

Primarul, dispus să renunţe la funcţie pentru redeschiderea spitalului

 

Liberalul Constantin Aleca mai spune că factorul politic ar trebui să nu conteze când vine vorba despre sănătatea a zeci de mii de oameni din sudul judeţului, fiind dispus chiar să renunţe la funcţia de primar, dacă este necesar, numai să se redeschidă spitalul de la Bălceşti: „Eu pot să le spun oamenilor că iniţiativa a plecat de la preşedintele Consiliului Judeţean. Le-am şi spus că, dacă spitalul se redeschide, eu pot să îmi dau demisia şi plec ca să nu zică apoi că mă ţin cu dinţii de scaunul de primar, şi că nu mai are şanse candidatul lor. Dacă văd spitalul deschis, nu mă mai interesează nimic, pot să îmi dau şi demisia”, a mai spus primarul Constantin Aleca.

 

Ramona BĂLTEANU

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2018
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...