Vintilă Chelcea: „Trăim într-un mediu dominat de ipocrizie”

 Breaking News
  • No posts were found

Vintilă Chelcea: „Trăim într-un mediu dominat de ipocrizie”

Vintilă Chelcea: „Trăim într-un mediu dominat de ipocrizie”
mai 15
18:04 2018

Primarul oraşului Berbeşti, Vintilă Chelcea a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în oraşul pe care îl conduce, în următoarea perioadă.

Care sunt nemulţumirile cetăţenilor din Berbeşti, de ce un loc de munca la stat este extrem de tentant şi de ce nu este de acord cu înfiinţarea unui depozit de deşeuri cu regim special în oraş, aflăm din rândurile de mai jos.

 

 Impact real: Care credeţi că este motivul pentru care s-a luat decizia ca un oraş să fie lăsat fără canalizare şi să nu aibă nici o perspectivă până în 2020, în acest sens?

Vintilă Chelcea: Cred că unul dintre motive este apartenenţa mea politică. Proiectul pe care l-am depus la Ministerul Dezvoltării este pe o lungime de 34 de kilometri şi mi s-a respins de la finanţare, pe motiv că oraşul Berbeşti este prins cu proiectul de înfiinţare a reţelei de canalizare prin master planul judeţului. Răspunsul transmis de Consiliul Judeţean a fost o minciună. Acesta a fost şi motivul pentru care Consiliul Local a decis retragerea oraşului din ADI Apă Vâlcea. Noi cotizam la ADI Apa Vâlcea lunar cu 5.000 de lei numai că, din păcate, trăim într-un mediu dominat de ipocrizie. Dacă apartenenţa mea politică a fost unul dintre motive, acest aspect nu mă va determina să îmi schimb orientarea politică fiindcă numele meu, Vintilă vine de la Vintilă Brătianu. Mă trag dintr-un neam de liberali alcătuit în principal din membrii educaţi şi întreprinzători, adepţi al unei modernizări rapide a lumii noastre, iar acest aspect nu au cum să-l înţeleagă comuniştii.

 

Impact real: Cât de tentant este un loc de muncă la stat?

Vintilă Chelcea: Nu există primar în România care să nu aibă dosar penal. În administraţie poţi avea dosar pentru orice motiv. În primărie orice se greşeşte este împotriva primăriei şi, implicit, a primarului. Funcţia pe care o deţin dintotdeauna a fost, este şi va fi criticată. O altă problemă, destul de gravă, este imunitatea de care beneficiază angajaţii de la stat. Criteriile de performanţă ale unui angajat într-o primărie sunt poveşti, comparativ cu salariaţii din companiile particulare. Pentru ocuparea unui post la stat este „bătaia peştelui”, fiindcă statul nu angajează de probă şi nu poate să te dea afară, statul nu dă faliment, statul nu schimbă numele angajatorului din şase în şase luni. De aceea un loc de muncă la stat este extrem de tentant. Mai mult, aici salariile sunt cu mult mai mari decât cele ale angajaţilor din mediul privat. La orice greşeală pe care angajatului o face sunt acuzat că nu l-am înţeles suficient, că nu l-a trimis la instruire şi, într-o astfel de situaţie, nu am ce să-i fac.

 

Impact real: Ce s-a dezbătut anul acesta la întrunirea Asociaţiei Oraşelor din România?

Vintilă Chelcea: La Asociaţia comunelor din România, de data aceasta nu am fost prezent, deoarece contabila mi-a spus că nu are bani să mă plătească. Sunt vicepreşedinte în comitetului director pentru zona Olteniei, fiindcă sunt singurul primar de oraş înscris în AOR din judeţ, aflat la al treilea mandat. În situaţia aceasta întotdeauna am fost prezent, însă deciziile şi problemele pe care noi le prezentăm de fiecare dată sunt supuse politicului. Anul acesta s-a reluat problema legii achiziţiilor public. Să faci achiziţii pe SEAP pentru un pix sau hârtie igienică este cea mai mare prostie. Ultima achiziţie la noi s-a făcut pentru hârtie igienică şi s-a cumpărat cu preţul cel mai mic, fiindcă aşa spune legea, dar nu am crezut că există o hârtie igienică de o calitate atât de proastă. Nu am putut interveni fiindcă, pentru o treabă ca asta, „de doi lei”, primarul din oraşul Ghimbav a fost acuzat de abuz în serviciu. Legea achiziţiilor la ora aceasta este cea mai proastă lege. Consider că o primărie ar trebui să poată contracta lucrări, să nu mai stea după contestaţii, să îşi aleagă produsele de o calitate mai bună, iar valoarea pentru astfel de achiziţii să fie cel puţin 500 de mii de euro. Dacă eu sunt prins, ca primar, că iau mită sau că favorizez pe cineva, ar trebui să fiu tras la răspundere. Din cauza unei astfel de legi se încurcă investiţiile într-o localitate. Trebuie să înţeleagă toată lumea că cele mai mici preţuri corespund cu cele mai proaste servicii, produse, lucrări sau constructori. Cu toate acestea noi, primarii, trebuie să alegem prostia. De fiecare dată, după ce se desemnează constructorul proiectului şi se încep lucrările se constată că foarte multe lucrări nu sunt prevăzute şi, în situaţia aceasta, constructorul solicită act adiţional. Aşa se ajunge la un preţ dublu al proiectului. Eu m-am certat cu mulţi constructori pe această temă, fiindcă îmi cer acte adiţionale pentru lucrări neprevăzute, iar eu nu pot să fac aşa ceva, deoarece legea nu îmi permite.

 

Impact real: Când aţi făcut primii paşi în politică?

Vintilă Chelcea: În politică am intrat în anul 1991. Primul liberal care a fost aici, în localitate, a fost un popă. Liberalii i-au trimis pe toţi cei care scriau şi citeau cu biblia, să o propovăduiască, şi unul s-a stabilit aici. A fost şi cel care a înălţat trei biserici la Berbeşti. Acest întemeietor este bunicul meu, şi ne-a sfătuit să păstrăm tradiţia. Deci, a fi liberal, în neamul meu a rămas o credinţă sacră. De aceea nimeni, niciodată, nu m-ar putea determina să trec la un alt partid. Noi, aici, la Berbeşti am fost şi suntem un neam liberal mare, care crede în Dumnezeu. Am promis că trec la alte formaţiuni politice doar ca să îmi văd interesul comunităţii, dar cu sufletul niciodată nu voi trece, pentru că sunt liberal prin concepţie. Dacă aş trece la un partid de stânga, mi-aş trăda neamul.

 

 

Impact real: Care sunt nemulţumirile cetăţenilor din Berbeşti?

Vintilă Chelcea: Berbeştiul a fost un oraş emblematic, cu o economie înfloritoare, dar astăzi este un oraş fără nici o perspectivă. Oamenii de aici plâng anii comunismului, şi ştiu că oraşul va muri o dată cu ce a mai rămas din cărbune. Trăiesc de ani buni într-un mediu foarte poluat, dar, cu toate acestea, se vrea ca oraşul să devină groapa de gunoi a judeţului, fiindcă conducerea CET, împreună cu reprezentanţii Minierei şi conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea au decis să depoziteze deşeurile cu regim special la noi în oraş. Dacă nu reprezintă nici un pericol acea cenuşă care se ridică cât un munte, de ce trebuie să o transporte la o distanţă de 80 de kilometri? Care sunt interesele? Pe toţi aceşti factori de decizie i-am invitat să prezinte proiectul de depozitare a cenuşii, zgurii şi altor deşeuri rezultate din procesul tehnologic în Consiliul Local al oraşului, fiindcă eu nu iau decizii de unul singur. Sunt inginer şi am lucrat în mină o viaţă. Ştiu că această cenuşă este extrem de dăunătoare şi spun că, atâta timp cât eu voi fi primarul acestui oraş, nu se va face nici un depozit de cenuşă la Berbeşti.

 

Claudia Şchiopu

 

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2018
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...