Cea mai veche aşezare romană din zona Clujului vă va oferi o amintire de neuitat

 Breaking News

Cea mai veche aşezare romană din zona Clujului vă va oferi o amintire de neuitat

Cea mai veche aşezare romană din zona Clujului vă va oferi o amintire de neuitat
mai 21
18:31 2018

Cu zidurile sale falnice, dar roase de vreme, Cetatea Bologa vă va oferi o amintire de neşters, în cazul în care veţi hotărî să o vizitaţi cu aparatul de fotografiat în rucsac. Puteţi vizita cetatea în voie, deoarece locul nu este îngrădit. Este un castru antic roman numit pe vremuri Resculum, fiind cea mai veche aşezare din zonă, specificată în documente. Veţi regăsi cetatea la poalele masivului Vlădeasa. A fost ridicat în jurul anului 106 D.C., drept garnizoană a Cohortei II „Hispanorum”, a cărei misiune era, probabil, apărarea graniţei Imperiului Roman. Pe măsură ce romanii au încercat să consolideze graniţele, în secolul II D.C. au fost aduşi aici şi colonişti greci. A fost una dintre cele mai puternice şi importante fortificaţii ale Transilvaniei medievale. Prima atestare documentară a Cetăţii Bologa, din anul 1304, o menţionează sub denumirea de Sebuswar, o formă păstrată şi în menţiunile ulterioare. Ruinele castrului sunt vizibile şi astăzi în locul numit Grădişte, deşi majoritatea zonei a fost folosită ca suprafaţă agricolă. În apropierea castrului există şi ruinele unei băi romane.

Regele Sigismund de Luxemburg a donat cetatea, împreună cu Cetatea Bran lui Mircea cel Bătrân, după semnarea la Braşov a tratatului de alianţă împotriva Imperiului Otoman, în 1399. Cetatea de la Bologa a fost folosită fără întrerupere până în secolul al XVIII-lea, suferind numeroase transformări şi adăugiri. Aceasta se remarcă în special prin donjonul circular, unul dintre foarte puţinele păstrate în Transilvania. Era un punct strategic pe drumul spre Oradea şi a servit de multe ori ca refugiu pentru populaţia locală, în momente de restrişte. A câştigat importanţă în secolul al  XVII-lea, când otomanii au cucerit Oradea, dar garnizoana Cetăţii Bologa opreşte pătrunderea armatei turceşti prin defileul Crişului Repede. Sultanul a ordonat demolarea fortăreţei, dar ordinul nu a fost dus la îndeplinire. A fost distrusă însă mai târziu, într-o explozie. La începutul secolului al XVIII-lea, în timpul războiului de eliberare condus de principele Transilvaniei, Francisc Rakoczi al II-lea împotriva dominaţiei habsburgice din Ungaria cetatea a fost aruncată în aer de lobonţi, pentru a nu cădea în mâinile curuţilor, susţinătorii mişcării de eliberare. Turnul şi o mare parte a zidurilor au rămas însă în picioare. La mijlocul secolului al XX-lea turnul şi-a pierdut acoperişul, probabil ultimul element din lemn al ruinelor. Tot ceea ce a mai rămas este din piatră.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CNIPTCLUJ.RO SAU PAGINA FACEBOOK CNIPT CLUJ.

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2018
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...