Ion Buşagă: „2018 va fi anul investiţiilor, la Berislăveşti”

 Breaking News

Ion Buşagă: „2018 va fi anul investiţiilor, la Berislăveşti”

Ion Buşagă: „2018 va fi anul investiţiilor, la Berislăveşti”
mai 21
06:23 2018

Primarul comunei Berislăveşti, social-democratul Ion Buşagă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care doreşte să le implementeze în localitate, în acest mandat. Ce surprize pregăteşte administraţia locală cetăţenilor de Ziua comunei, dar şi cum se gândeşte primarul Buşagă să dezvolte turismul la Berislăveşti, aflăm în rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: Mai sunt câteva zile până la sărbătoarea comunei. Ce surprize le pregătiţi localnicilor de Ziua localităţii?

 

Ion Buşagă: Anul acesta, în prima zi de Rusalii, pe 27 mai, sărbătorim cea de-a VIII-a ediţie a Zilei Comunei Berislăveşti. Am pregătit un program deosebit, invitând cunoscute formaţii de muzică populară pentru a susţine recitaluri. Primăria şi Consiliul Local va premia cele mai longevive cupluri din comună, care au împlinit în acest an 50 de ani de căsnicie. Vor primi diplome şi cei care şi-au serbat anul acesta împlinirea majoratului, dar şi persoanele vârstnice care au împlinit 90 de ani. Festivităţile vor avea loc pe stadionul din comună, unde am amenajat locaţia pentru a primi şi meşteşugari cu obiecte de artizanat şi produse alimentare.

 

Impact real: Bugetul localităţii Berislăveşti a fost afectat de măsurile fiscale adoptate la început de an? Ce speranţe aveţi de la rectificare bugetară?

 

Ion Buşagă: Cred că toate primăriile au fost afectate şi este normal, mai ales că s-au mărit şi salariile. Noi sperăm să se dea acea rectificare bugetară anunţată în luna iulie, care să echilibreze bugetele locale. Cred că toate administraţiile locale au primit bani mai puţini, dar trebuie să avem în vedere că o parte din aceşti bani pe care îi cerem în plus o reprezintă diferenţa la salarii. Noi le avem acoperite până la sfârşitul anului, însă avem câteva proiecte care necesită o parte de cofinanţare din partea noastră. La început de an întotdeauna este mai greu, până ajungi să încasezi bani la buget, mai ales în cazul nostru, care nu am făcut nici o mărire de taxe şi impozite de mai bine de opt ani. Nici acum nu am mărit, din contră, sunt cetăţeni care plătesc mai puţin, pentru că Guvernul a scos acea taxă pentru cei 400 de metri de curte pe care îi taxam separat. Important este să le încasăm, pentru că degeaba mărim taxele şi impozitele, iar oamenii nu au posibilitatea să le plătească. În plus, le-am mai dat şi un bonus de 5% celor care plătesc în primul trimestru al anului.

 

Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre cele două proiecte cu fonduri europene?

 

Ion Buşagă: Proiectul care cuprinde modernizarea a zece drumuri este din luna noiembrie în procedura de licitaţie, s-a finalizat licitaţia, însă avem o contestaţie, şi cred că nu vom scăpa de aceste contestaţii. Şi proiectul privind construirea unei grădiniţe cu program prelungit este în faza de licitaţie şi cu siguranţă vor exista şi aici contestaţii, pentru că nu au firmele ce lucra. Dacă nu se schimbă legea achiziţiilor vom avea probleme toţi, vom sta numai în contestaţii. Pot să vă spun că suntem în procedura de licitaţie şi cu proiectele prin PNDL-2. Am fi dorit să construim o bază sportivă la intrarea în localitate, pe partea dreaptă, acolo unde mai avem un teren sintetic, însă o parte din teren este, potrivit planului urbanistic general în extravilan, şi nu putem să accesăm fonduri deocamdată. Proiectul ne-am fi dorit să îl depunem prin GAL, dar, dacă vom primi bani de la Guvern pentru modificarea PUG-ului care expiră în 2020, atunci vom prinde acest teren în intravilan şi vom demara proiectul. De curând am primit o adresă de la Ministerul Dezvoltării prin care ne solicita documentaţii, să vedem dacă ne şi alocă bani, deoarece actualizarea PUG-ului poate ajunge şi la 200.000 de lei, iar noi nu avem bani pentru acest lucru. Acolo vom desfăşura şi Ziua comunei, care va avea loc duminica viitoare, de Rusalii.

 

 

Impact real: Comuna Berislăveşti a fost afectată şi de alunecările de teren. Care este situaţia în prezent, şi dacă aţi primit fonduri pentru calamităţi?

 

Ion Buşagă: Am avut probleme şi cu alunecările de teren, pe drumul care merge la Perişani şi pe DC 14 şi DC 15, a fost mai mult o scufundare de teren. Prin demersurile care s-au făcut de către domnul prefect noi am obţinut fonduri pentru a remedia situaţia de urgenţă în două puncte, pe DC 14 şi DC 15, în total am primit 550.000 de lei. În momentul actual ne pregătim să demarăm lucrările pentru a stabiliza zona respectivă. Drumul care face legătura cu Perişani este foarte importantă, este ca o rută ocolitoare pentru Valea Oltului. Sper ca, în scurt timp, să putem demara lucrările mai ales pe DC 14 şi, într-o situaţie de urgenţă, cine vrea să vină de la Perişani nu poate trece decât pe propria răspundere, în prezent fiind închis acest drum. Sperăm ca şi domnul primar de la Perişani să vină cu cealaltă parte de asfalt, iar noi o să remediem alunecarea în cele două puncte importante şi vom lua legătura cu proiectantul, să vedem ce este de făcut, pentru că a fost mai mult o scufundare, nu o alunecare de teren. Noi avem şi studiile geo făcute şi vom rezolva şi această problemă. Drumul a fost asfaltat prin PNDL, dar nu mai este în garanţie, şi oricum nu era vina constructorului că s-a scufundat terenul. În total, drumul are în jur de 14 kilometri, dintre care 7 kilometri sunt pe teritoriul nostru şi 7 la Perişani.

 

 

Impact real: Drumul către releul Cozia este drum strategic pentru dezvoltarea turismului în zonă. Când îl vom vedea şi asfaltat?

 

Ion Buşagă: Cu ajutorul domnului preşedinte Constantin Rădulescu continuăm cu asfaltarea drumului până la releul Cozia. În intersecţia DC 14, spre releul Cozia au început deja lucrările de asfaltare pe încă 2 kilometri. Cred că ar mai fi în jur de 10-11 kilometri până sus, la releu. Acest drum trebuia de mult timp asfaltat, avem promisiuni că se va continua asfaltarea, dar adversarii politici nu au înţeles că acest drum este unul strategic, de o importanţă turistică. De asemenea, trebuia asfaltat şi drumul judeţean către Perişani pentru că, atunci când pe drumul naţional era întreruptă circulaţia, maşinile de tonaj mic veneau pe partea aceasta. Domnul prefect a înţeles necesitatea ca acest drum să fie reparat în punctele respective şi ne-a ajutat la întocmirea documentaţiei pentru a primi fonduri pentru situaţii de urgenţă, alături de celelalte 11 localităţi. Dacă se întâmplă ceva pe Valea Oltului, nici salvarea nu poate trece.

 

Impact real: Când preconizaţi că vor începe lucrările la cele patru proiecte aflate în procedura de licitaţie?

 

Ion Buşagă: Anul acesta se vor finaliza toate licitaţiile aferente proiectelor. 2018 chiar va fi anul investiţiilor la Berislăveşti. Procedurile sunt greoaie, dar acum s-au mai redus termenele, şi consider că va fi mult mai bine. Cred că anul viitor se vor face lucrările propriu zise. Mai avem şi proiectul de modernizare a Mănăstirii Berislăveşti, un proiect la care s-a ţinut licitaţia şi vor fi demarate în scurt timp lucrările.

 

 

Impact real: Impact real: Cu cele două proiecte de modernizare a drumurilor veţi reuşi să închideţi infrastructura rutieră?

Ion Buşagă: Cu cele două proiecte vom reuşi să finalizăm 100% modernizarea drumurilor, nu va mai exista nici un drum prevăzut în Monitorul Oficial care să nu fie asfaltat. Sigur, mai sunt câteva porţiuni de drumuri care au luat naştere de câţiva ani, şi care nu sunt în domeniul public al localităţii. Sunt drumuri private, pe care noi nu putem interveni. Dacă lucrările vor începe în această primăvară atunci, până la finele mandatului vom finaliza infrastructura. Mai avem probleme cu canalizarea, pentru care suntem prinşi în masterplanul judeţului, dar aici lucrurile se mişcă foarte greu, încă nu s-a depus studiul de fezabilitate. Se chinuie de mai bine de trei ani să finalizeze acest studiu, care abia săptămâna trecută ne-a fost prezentat. Noi suntem prinşi cu 21 de kilometri de reţea de canalizare, un proiect cu o valoare de aproximativ 4 milioane de euro.

 

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2018
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...