Molhaşurile Căpăţânii, rezervaţia botanică din inima muntelui

 Breaking News

Molhaşurile Căpăţânii, rezervaţia botanică din inima muntelui

Molhaşurile Căpăţânii, rezervaţia botanică din inima muntelui
mai 21
18:08 2018

Dacă vrei să vizitezi un loc special în Transilvania, dar pe care numai vara îl vei putea observa în adevărata sa splendoare te invităm să te aventurezi spre vârfurile Balomireasa şi Căpăţâna şi vei descoperi aici, în inima Muntelui Mare, o rezervaţie botanică înconjurată de un peisaj splendid. Este, de fapt, o mlaştină pitorească, iar atunci când este plină cu apă dă impresia unui lac aflat pe vârful muntelui. Pentru a ajunge aici, îţi recomandăm să te echipezi corespunzător şi să ceri ajutorul localnicilor, pentru a putea ajunge cu bine până la zona molhaşurilor. Puţini turişti s-au aventurat în acele locuri, aflate chiar în inima Muntelui Mare. Vei descoperi molhaşurile după un urcuş destul de greu, pe un platou împădurit aflat la aproximativ 1600 de metri altitudine, la limita judeţelor Cluj şi Alba, în apropierea comunei Măguri-Răcătău. Aici există specii rare de plante, pentru ocrotirea cărora zona a fost declarată monument în anul 1969. Este, de altfel, o zonă foarte retrasă din munţi, iar din satul Bistra va trebui, cel mai probabil, să parcurgi restul traseului de 20 de kilometri pe picioare, pentru că nu vei mai putea înainta pe patru roţi. Abia după un urcuş de cel puţin o oră vei ajunge la vârful muntelui, unde vei găsi patru mlaştini pitoreşti, aflate la 1630 de metri înălţime. Aici vei descoperi, însă, o oază de linişte a Apusenilor, unde sunt interzise prin lege orice activităţi de construire, exploatare sau alte modificări ale peisajului actual. De altfel, orice intervenţie umană ar fi aproape imposibilă, dat fiind că mlaştinile se întind pe aproximativ 5 hectare şi sunt înconjurate de zone înşelătoare de pământ reavăn, în care te poţi afunda cu uşurinţă. De aceea, chiar dacă peisajul ţi se va părea unul aproape ireal, nu este indicat să te apropii prea mult. Locul poate fi periculos pentru necunoscători. Specialiştii spun că misterul creării acestor mlaştini în vârful muntelui este dat de faptul că stâncile golaşe din jur lasă prea puţin spaţiu pentru scurgerea apelor de ploaie de pe versanţii din jur. Cea mai simplă cale de acces spre molhaşuri este prin satul Bistra, de unde se deschid alte câteva trasee montane recomandate turiştilor cu experienţă. Poţi ajunge la staţiunea Băişoara după un drum de circa şase ore de mers, pe traseul care duce la Ursoaia, iar cu maşina se poate ajunge în apropiere, urcând din Răcătău pe drumul de pe valea Someşului Rece, apoi până la capătul drumului forestier de pe pârâul Zboru.

 

(foto: Molhaşurile Căpăţânii)

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CNIPTCLUJ.RO SAU PAGINA FACEBOOK CNIPT CLUJ.

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2018
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...