Casa unde s-a născut fiul lui Iancu de Hunedoara

 Breaking News
  • No posts were found

Casa unde s-a născut fiul lui Iancu de Hunedoara

Casa unde s-a născut fiul lui Iancu de Hunedoara
mai 23
18:48 2018

Casa Matei Corvin, situată pe strada cu acelaşi nume din Cluj-Napoca, la numărul 6 este singurul imobil din veacul al XV-lea care se regăseşte în forma iniţială. O veţi regăsi în centrul vechi al oraşului, în zona Pieţii Muzeului, la intersecţia străzilor: Matei Corvin, Virgil Fulicea şi Sextil Puşcariu. Este o clădire gotică, edificată prin contopirea a trei case. Elementul arhitectonic principal este poarta ogivală. Potrivit tradiţiei, în această casă s-a născut Matei, rege al Ungariei, fiul cel mic al lui Iancu de Hunedoara. Este unul dintre obiectivele cel mai des vizitate din Cluj-Napoca. Cunoscută şi drept Casa Matei este o clădire de factură orăşenească din secolul al XV-lea. Conform unor surse ar fi fost folosită şi drept han, iar în 1740 a fost cumpărată de urbea clujeană, îndeplinind şi alte scopuri, cum ar fi cel de închisoare sau de spital. În urma vizitei făcute la Cluj, împăratul-rege Francisc I face o donaţie din care se realizează placa comemorativă care aminteşte faptul că în această locaţie s-a născut regele Matia cel Drept. Începând cu secolul XX, clădirea intră în patrimoniul Societăţii Carpatine Ardelene, una din primele asociaţii care aveau ca obiect de activitate turismul, balneologia şi etnografia. După Al Doilea Război Mondial, casa a devenit colegiu pentru studenţi, iar mai târziu revine Universităţii de Artă şi Design Cluj. În anul 1996 a fost montată placa de comemorare în limbile română şi engleză dedicată regelui Matei Corvin. Este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din Cluj şi unicul palat clujean din epoca de tranziţie de la stilul gotic spre cel renascentist. Matei Corvin a devenit rege al Ungariei în perioada 1458 – 1490, fiind considerat unul dintre cei mai mari monarhi maghiari. Acesta a emis un decret prin care această casă este scutită de plata impozitelor către stat, decret respectat de toţi regii Ungariei care i-au urmat.

 

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CNIPTCLUJ.RO SAU PAGINA FACEBOOK CNIPT CLUJ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2018
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...