Cheile Turzii, o adevărată fortăreaţă naturală

 Breaking News
Cheile Turzii, o adevărată fortăreaţă naturală
mai 23
18:41 2018

Cheile Turzii sunt o adevărată colecţie de grote naturale, formate în urma erodării calcarelor în perioada jurasică, de către râul Hăşdate. Le veţi descoperi în extremitatea estică a Munţilor Apuseni, în grupa Munţilor Trascău. Aceştia sunt delimitaţi de Valea Ampoiului la sud, care-i desparte de Munţii Metaliferi, Dealurile Clujului la nord, spre Podişul Transilvaniei şi Masivul Gilău-Muntele Mare la vest. Aflate în extremitatea nordică a acestor munţi şi aparent rupte de ei prin cursul Văii Arieşului, Cheile Turzii se dezvoltă în prelungirea culmii calcaroase de origine jurasică Râmeţi-Bedeleu-Ciumerna, care se extinde în direcţia nord-est, spre Podişul Transilvaniei, formând Culmea Petreşti. Cheile vă vor uimi la fiecare pas, dintre cei aproximativ 2 kilometri de vale pitorească desfăşurată pe verticală. În interior vă veţi simţi ca într-o adevărată fortăreaţă naturală, deoarece sunt cheile cu cei mai înalţi pereţi verticali din cadrul Munţilor Apuseni, pe alocuri având chiar şi 200 de metri înălţime.

Zona prezintă o largă varietate a formelor de relief carstic, având grote de eroziune (peste 60) pe marginea pârâului Hăşdate, grohotişuri, colţuri stâncoase, treceri de la poteci line la pereţi abrupţi, de la stâncă şi grohotiş la vegetaţie abundentă.

Structura lor geologică poate fi urmărită pe o adâncime de aproximativ 250 de metri, între cele două masive care le delimitează: Culmea Mănăstirii (793 de metri) şi Dealul Sandului (759 de metri). Aici veţi putea vedea unele formaţiuni care parcă sunt sculptate în stâncă: stânci înalte şi abrupte, creste ascuţite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotişuri sau arcade. Rezervaţia de interes naţional conţine peste 1.000 de specii de plante, animale sau fluturi, unele reprezentând elemente rare ca usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, şogârţul de baltă, tisa, scoruşul, garofiţa albă sau fluturaşul de stâncă.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CNIPTCLUJ.RO SAU PAGINA FACEBOOK CNIPT CLUJ.

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Cum sa ai parte de siguranta deplina in casa de vacanta

Multi dintre romani si-au construit o casa la munte, unde evadeaza, mai ales la sfarsit de saptamana, si isi incarca bateriile bucurandu-se de peisajul de basm, de liniste si de distractie alaturi de prieteni.
Recunoaste: printre cele mai mari dorinte ale tale se afla obtinerea unei colectii cat mai impresionante de pantofi, genti si piese vestimentare de brand.

 

Agricultura – noua afacere de succes. Afla care sunt pasii ce garanteaza reusita

Probabil ai observat ca tendinta multor tineri este sa se intoarca la origini, sa redescopere si sa revalorifice unele meserii ce erau considerate invechite si/sau neprofitabile.

Promovarea unei afaceri prin intermediul serviciilor SEO

Conceptul de marketing nu mai poate fi asociat cu ceea ce era odată. Afacerile nu mai pot fi promovate doar prin intermediul acelorași tehnici clasice ca articolele din ziare ori reclamele la TV.

5 item-uri pretioase care sa iti evidentieze outfit-ul de zi!

Fara indoiala, la fel ca marea majoritate a femeilor, faci parte din categoria celor care acorda atentie tuturor detaliilor menite sa faca diferenta intre o tinuta banala si una bine gandita.

Stirile pe zile

mai 2018
L Ma Mi J V S D
« apr.   iun. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...