Urmele istoriei zbuciumate a Transilvaniei, din judeţul Cluj

 Breaking News

Urmele istoriei zbuciumate a Transilvaniei, din judeţul Cluj

Urmele istoriei zbuciumate a Transilvaniei, din judeţul Cluj
mai 23
13:19 2018

Pe teritoriul judeţului Cluj se află un monument istoric interesant, pe care merită să-l vizitaţi. A fost ridicat în semn de omagiu pentru derularea unor evenimente cu profundă rezonanţă istorică. În apropierea oraşului Turda se află obeliscul care marchează locul unde a fost asasinat mişeleşte, la 9/19 august 1601 Mihai Viteazul, de oamenii generalului Basta.

 

 

Locul asasinării lui Mihai Viteazul se află la 4 kilometri de Turda

 

Monumentul care înfăţişează locul unde a fost asasinat Mihai Viteazul este opera sculptorului Marius Butunoiu şi a fost înălţat în 1977. Se află la circa 4 kilometri sud de centrul municipiului Turda, fiind amenajat într-un frumos parc de pe platoul Turzii, la aproximativ 340 de metri altitudine. Vechea troiţă de lemn, care purta inscripţia „Aici a fost răpus marele Voievod Mihai Viteazul la 9 august 1601” a fost înlocuită printr-un impunător obelisc de 16 metri înălţime, placat cu travertin şi marmură de Ruşchiţa. Obeliscul are o înălţime simbolică de 1601 centimetri, fiind realizat din beton armat, placat cu travertin. Monumentul are trei laturi, fiecare simbolizând câte unul dintre cele trei principate româneşti, la baza lui fiind cele trei steme ale principatelor, realizate din marmură de artistul clujean Vasile Rus Batin. La realizarea monumentului a participat şi sculptorul Marius Butunoiu. Dezvelirea monumentului s-a făcut la 8 mai 1977, zi în care locuitorii acestor meleaguri au cinstit memoria aceluia care a fost „Domn al Ţării Româneşti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei”, cel care a realizat dorinţa de veacuri a românilor: unirea într-un singur stat puternic şi independent.

 

Influenţa marelui domnitor care a reuşit unificarea politică a Ţării Româneşti, Moldovei şi Transilvaniei este destul de mare în aceste locuri. În cazul în care veţi vizita Cluj-Napoca, veţi observa chiar în centrul oraşului o altă statuie a voievodului român asasinat lângă Turda. Statuia care îi poartă de altfel şi numele lui Mihai Viteazul se înalţă în centrul Clujului, chiar în Piaţa Mihai Viteazul, ea fiind dezvelită la data de 17 decembrie 1976. Prin concepţia artistică, monumentul exprimă ideea unităţii naţionale, fiind realizat de sculptorul Marius Butunoiu. Iniţial, statuia trebuia să fie amplasată la Alba Iulia, dar ulterior a fost aleasă locaţia actuală. Monumentul este decorat cu basoreliefuri reprezentând luptele domnitorului cu oştile turceşti şi reprezentarea heraldică a noului stat – cele trei steme reunite într-un sigur blazon. Pe soclu stă scris textul ,,Mihai Viteazul -1593-1601, Domnul Ţării Româneşti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei”.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CNIPTCLUJ.RO SAU PAGINA FACEBOOK CNIPT CLUJ.

 

 

 

 

 

Mihai Viteazu a avut o mare influenţă în Transilvania

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2018
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...