Zidurile de apărare ale Clujului au devenit obiective turistice

 Breaking News

Zidurile de apărare ale Clujului au devenit obiective turistice

Zidurile de apărare ale Clujului au devenit obiective turistice
mai 23
18:22 2018

Proiectate odinioară cu scopul de a apăra comunitatea cetăţii Cluj de invadatori, zidurile de astăzi ale vechii fortăreţe au devenit nu doar obiective turistice pe care este păcat să le rataţi, ci şi mărturii vii ale istoriei acestui oraş. Cine nu a auzit despre Piaţa Unirii sau despre Piaţa Muzeului trebuie neapărat să meargă pentru câteva zile pe străzile vechi ale Clujului şi pe sub zidurile vechii cetăţi. Primele ziduri ale cetăţii Cluj erau prevăzute cu turnuri de apărare şi au fost ridicate în secolul al XIII-lea. Acestea închideau perimetrul cuprins între Valea Someşului Mic la nord, strada Emil Isac la vest, strada Memorandumului la sud şi strada Regele Ferdinand la est. În secolul al XV-lea oraşul se înconjoară cu o nouă centură de ziduri din piatră, prevăzute cu porţi de intrare şi bastioane. Noua centură închide vechile ziduri ale cetăţii, ridicate în secolul al XIII-lea, începând cu Valea Someşului Mic, strada Emil Isac, Petru Maior, strada Potaissa, mediana dintre străzile Universităţii şi Mihail Kogălniceanu, Piaţa Baba Novac, strada Baba Novac, strada Cuza Vodă şi Tipografiei. Paza zidurilor şi bastioanelor revenea pe atunci breslelor.

Cel mai bine cunoscut a rămas până astăzi Bastionul Croitorilor, aflat pe strada Baba Novac. Este singurul care se mai păstrează integral. De-a lungul timpului, turnul a fost distrus de mai multe ori. În forma actuală a rămas de la ultima mare reconstrucţie, din anii 1709-1711, făcută de austrieci, când au fost aduse aici peste 150 de căruţe cu piatră. Ridicat din piatră dăltuită, turnul încă mai găzduieşte lăcaşurile de tragere, iar dacă dorim să vedem cum arată zidul de piatră cu deschizăturile înguste, situate în partea superioară a bastionului, trebuie să ne îndreptăm spre nord. În plus, încă mai pot fi admirate şi alte elemente interesante, păstrate încă din perioada de dinaintea lucrărilor de reconstrucţie dintre anii 1627-1629. Turnul a mai fost restaurat în perioada 1956-1957, când s-a dorit deschiderea unui muzeu de istorie al oraşului Cluj, însă autorităţile comuniste de la acea vreme s-au opus.

Recent restaurat, turnul a primit o nouă destinaţie: „Centrul de Cultură Urbană”, care cuprinde o cafenea literară, o sală de conferinţe şi spaţii expoziţionale.

În faţa Bastionului Croitorilor, în anul 1601 a fost tras în ţeapă generalul Baba Novac, vestit căpitan de oşti al lui Mihai Viteazul. În amintirea acestuia s-a ridicat aici o statuie, în anul 1975.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CNIPTCLUJ.RO SAU PAGINA FACEBOOK CNIPT CLUJ.

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2018
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...