Patrimoniu arheologic impresionant, la Muzeul de Istorie Turda

 Breaking News

Patrimoniu arheologic impresionant, la Muzeul de Istorie Turda

Patrimoniu arheologic impresionant, la Muzeul de Istorie Turda
mai 24
10:44 2018

Muzeul de Istorie din Turda găzduieşte în prezent întregul patrimoniu arheologic, adică peste 40.000 de obiecte descoperite în castrul Legiunii a V-a Macedonica şi în oraşul antic Potaissa. Cercetările sistematice din Castrul Legiunii a V-a Macedonica, obiectivul arheologic cel mai important al oraşului, efectuarea unor lucrări edilitare (Piaţa Romană, Dealul Şuia, Valea Sândului, Dealul Zânelor), dar şi săpăturile de salvare (Dealul Şuia, str. Cheii, str. Libertăţii, etc.) au determinat îmbogăţirea patrimoniului muzeului cu piese deosebit de valoroase.

Merită, deci, să vizitaţi acest muzeu, care a luat fiinţă încă din 1943. Primele încercări de a pune bazele unui muzeu în Turda au existat încă din deceniul trei al secolului XX, când profesorul A. Nanu se străduia să pună bazele unei instituţii muzeale care să reunească valoroasele colecţii particulare existente, dintre care cea mai cunoscută fiind cea datorată lui István Téglás. Primele exponate datează încă din Paleoliticul mijlociu (cranii de urs de peşteră, dinţi de rinocer şi de mamut), continuând cu Neoliticul (topoare din piatră şlefuită, războaie de ţesut), dar şi cu Epoca Bronzului, care este foarte bine reprezentată prin ustensile casnice, unelte, arme sau podoabe. Colecţia epocii romane este cel mai bine reprezentată prin monumente epigrafice şi sculpturale, precum şi prin elemente arhitectonice – capiteluri, fusuri de coloană, baze de coloană.

Un obiect de atracţie îl constituie tabloul de mari dimensiuni (3/4m), pictat în anul 1898, de pictorul maghiar Kōrōssfōy Krisch Aladar, care are în centru figura reformatorului David Francisc. Tabloul reprezintă scena proclamării libertăţii cultelor religioase în Transilvania în cadrul Dietei de la Turda, din anul 1568, ţinută în Biserica Romano-Catolică.

Destinată pentru vama sării de la Turda, clădirea a servit şi ca reşedinţă temporară a principilor Transilvaniei în timpul vizitelor în zonă, de unde şi denumirea de Casă Princiară, sau Palat Voievodal.

Astăzi, în interiorul muzeului se organizează numeroase evenimente, ba chiar şi ateliere interactive pentru copii, care le oferă acestora oportunitatea de a dezvolta abilităţi şi cunoştinţe noi, într-o manieră atractivă şi non-formală, o mai bună înţelegere a patrimoniului arheologic, istoric şi etnografic şi educaţia păstrării şi protejării acestuia. Profesorii sunt şi ei încurajaţi să organizeze la muzeu lecţii deschise, ore de dirigenţie sau şedinţe cu părinţii.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CNIPTCLUJ.RO SAU PAGINA FACEBOOK CNIPT CLUJ.

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2018
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...