Jocul căluşarilor în ziua de Rusalii, o tradiţie la Şirineasa

 Breaking News

Jocul căluşarilor în ziua de Rusalii, o tradiţie la Şirineasa

Jocul căluşarilor în ziua de Rusalii, o tradiţie la Şirineasa
mai 28
18:05 2018

 

 

De Rusalii, Şirineasa a  găzduit cea de-a X-a ediţie a  Festivalului „Căluşului vâlcean”, manifestare la care au participat copii din  Bălceşti, Drăgoeşti, Frânceşti, Măciuca, Creţeni,  Stăneşti, Şirineasa,  dar şi din  judeţul Olt: Sâmbureşti şi Dobroteasa.

Festivalul debutează în fiecare an cu parada portului popular căluşăresc, a formaţiilor şi ansamblurilor participante, spectacol ce reprezintă de fiecare dată , o frenetică revărsare  de ritmuri  şi culori, de figuri  coregrafice  dintre cele mai felurite, de strigături şi rapide bătăi de pinteni, un veritabil recital etnofolcloric, în  care horele şi sârbele se prind în frumuseţe cu zborul  pasului  oltenesc.

La Şirineasa, căluşul este un obicei vechi practicat de Rusalii, care a fost inclus, în anul 2005, pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO , alături de Doina şi Ceramica de Horezu. Astfel, ca în fiecare an , în perioada Rusaliilor, adică de Pogorârea Sfântului Duh, comuna Şirineasa a devine, preţ de o zi, reşedinţa căluşarilor. În deschiderea evenimentului au rostit alocuţiuni primarul localităţii Şirineasa, Ion Streinu, directorul CJCPCT Vâlcea- Alin Pavelescu, invitaţi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi parlamentari. Pe scena amenajată în are liber a avut loc  un concert folcloric susţinut de orchestra „Rapsodia vâlceană”, a Centrului de Creaţie Vâlcea, Miora Raica, Maria Militaru, Ionela Petria, Ilie Dură şi mulţi alţii

În Căluşul din vâlcean  sunt câteva figuri unice, pe care nu le regăsim în nici o altă zonă a ţării, iar localitatea  cu asta vrea să ies în evidenţă. Aici, obiceiul căluşarilor, înseamnă mai mult decât a dansa căluşul. În tradiţie, se spune că trupa de căluşari are puteri magice,  atunci când sunt toţi strânşi. Tot prin tradiţie, se spune că, după trecerea căluşului, oamenii nu se mai îmbolnăvesc. Se spune că se face „luatul din căluş”, iar căluşarii nu trebuie să se întâlnească timp de trei săptămâni, după ce se îngropă căluşul, altfel îşi pierd vraja. Atunci când sunt chemaţi să vindece un anumit om, vin toţi, iar puterea lor magică se revarsă asupra lui şi îl vindecă. În căluş există două forţe: a binelui şi a răului. Forţele răului sunt reprezentate de „mutul” din căluş, care atunci când merge prin sat şi căluşarii nu sunt primiţi în curte,  face numai necaz  dacă nu vrei să primeşti forţele binelui. Se spune că vrăjile pe care le fac căluşarii în această zi, pot alunga năpasta ielelor: „Cred că se leagă de coborârea Sfântului Duh şi forţele binelui care reprezintă căluşul, pe lângă faptul că acolo există şi jucatul usturoiului. Copiii sunt foarte încântaţi şi vreau să-i fac şi pe alţii să fie bucuroşi. Festivalul Căluşul vâlcean îl vom păstra, a devenit o datină. Tradiţia, obiceiurile şi jocul popular vor fi principalele repere ale evenimentului mult aşteptat de locuitorii comunei Şirineasa. La noi în localitate, Căluşul este sărbătorit de Rusalii. Ne dorim ca tradiţia care vine din vechime să o păstrăm, pentru a o duce mai departe. Conform tradiţiei, de Rusalii sunt interzise muncile câmpului său activităţile în gospodărie. Oamenii merg la biserică, ascultă slujbele religioase şi în trecut purtau cu ei în permanenţă pelin şi usturoi”, spune primarul social-democrat din Şirineasa, Ion Streinu.

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2018
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...