Daniel Paraschiv: „Declinul demografic se vede cu ochiul liber, populaţia continuă să scadă”

 Breaking News

Daniel Paraschiv: „Declinul demografic se vede cu ochiul liber, populaţia continuă să scadă”

Daniel Paraschiv: „Declinul demografic se vede cu ochiul liber, populaţia continuă să scadă”
iunie 05
17:11 2018

 

 

Din ce în ce mai puţini copii învaţă în localitatea Frânceşti. Prăbuşirea demografică de după revoluţie a lovit în plin şi satele localităţii Frânceşti: „Cândva, la Frânceşti erau 1700 de copii, dar astăzi în localitate mai sunt numai 500 de copii”, spune primarul Daniel Paraschiv.

Tinerii care s-au născut aici au plecat din sat: unii au mers la şcoală în oraşe, alţii părăsesc localitatea, în încercarea de a-şi găsi un loc de muncă mai bine plătit, sau au luat calea străinătăţii. În localitate sunt case părăsite care stau să se prăbuşească, ostenite sub povara pustietăţii. Spectrul îmbătrânirii populaţiei este alarmant, numărul copiilor scade anual, în mod constant: „Mirajul străinătăţii i-a lovit, din păcate, şi pe tinerii noştri din Frânceşti, chiar dacă în localitate există locuri de muncă. Cu toate acestea, mulţi au ales să pună lacătul pe porţi fiindcă salariile sunt mici, iar traiul este din ce în ce mai greu. Sărăcia din ţară se datorează şi faptului că nu a existat o strategie de dezvoltare a satelor. Cui îi pasă, atâta timp cât în programele de finanţare una dintre condiţiile impuse este ca aşezarea respectivă să aibă un anumit număr de populaţie, altfel nu primeşti fonduri? Aceste condiţii draconice pentru absorbţia fondurilor nu fac decât să-i determine pe tineri să-şi abandoneze rădăcinile şi părinţii”, a subliniat primarul. În urma lor rămân satele distruse, considerate un fel de obstacole în calea civilizaţiei. Creşterea standardului de viaţă la sate prin acces la canalizare, gaze, apă potabilă sau drumuri asfaltate rămâne în continuare un vis”, spune primarul. În general, tinerii plecaţi nu se mai întorc în satul natal, iar declinul demografic se vede cu ochiul liber, întrucât populaţia continuă să scadă”, a punctat primarul din Frânceşti, Daniel Paraschiv.

 

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2018
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...