Drăgoeşti, comuna boierilor se transformă în destinaţie turistică

 Breaking News

Drăgoeşti, comuna boierilor se transformă în destinaţie turistică

Drăgoeşti, comuna boierilor se transformă în destinaţie turistică
iunie 15
06:09 2018

În Oltenia de sub munte, pe partea stângă a Oltului, flancată de parfumul podgoriilor Drăgăşănene îşi afirmă documentar existenţa localitatea Drăgoeşti încă din prima jumătate a secolului al XVI-lea. Cu deschidere spre soare, aşezarea a fost cunoscută de istorici ca fiind „localitatea boierilor”, având un rol important în viaţa social-economică a zonei. Îşi trage rădăcinile din nobila familie a boierilor Drăgoescu. Despre comunitatea de aici, bătrânii vorbesc cu respect si admiraţie în glas. De la bunici ştiu şi ei că erau oameni buni, gospodari şi ospitalieri. Admiţând alternanţele fonetice de rigoare, numele localităţii a pornit dintr-un etimon comun, acela de „drag”. În istora localităţii s-au descoperit mărturii ale faptului că Drăgoeştiul a fost gazda unor oameni şi evenimente importante pentru ţară, sentimentul de mândrie şi patriotism local căpătând dimensiuni neatinse. Răscolind filele trecutului constatăm ca au nu numai motive, ci şi datoria de a fi mândri, fiindcă pe aceste locuri istoria a fost la ea acasă, au trecut pe aici oameni dârji, care au purtat pe umerii lor poveri istorice. Formată prin contopirea satelor Drăgoeşti, Geamăna şi Buciumeni, la Drăgoeşti începe povestea, argumentată de istorici, a locului de naştere al lui Mihai Viteazul. Primarul Gheorghe Melente ne spune că există indicii solide, argumentate prin documente că Biserica Sfinţii Trei Ierarhi este locul de botez al marelui domnitor: „Avem indicii solide că Mihai Viteazul s-a născut la Dragoesti şi a fost botezat la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi după care a fost dus în secret, după botezul de aici, la Târgul de Floci”. Dorind să marcheze împlinirea a 420 de ani de la urcarea pe tron a lui Mihai Viteazul, în anul 2013, primăria comunei Aninoasa, în perimetrul căreia se află Mănăstirea Dealu, a organizat pelerinajul „Flacăra Unirii ”, care a constat în parcurgerea unui traseu care să amintească trecerea prin viaţă a Marelui Domnitor. Pelerinajul a plecat din Câmpia Turzii spre Şelimbăr, Mănăstirea Dealu, Târgul de Floci din Giurgeni, Bucureşti, Târgovişte, localitatea Drăgoeşti, Craiova, Alba Iulia”, spune primarul comunei Drăgoeşti, Gheorghe Melente.

Localitatea va deveni raiul pescarilor

Ascunsă în partea de sudul a judeţului, comuna Drăgoeşti are în apropiere un lac ale cărui adâncuri vor fi populate cu peşti. Printr-un proiect cu bani europeni, întreaga zonă se va transforma în zonă de agrement, iar lacul va reprezenta un reper important pentru pescarii împătimiţi din tot judeţul, aceştia putând să îşi exerseze aici îndemânarea şi abilităţile. Va fi o amenajare piscicolă care va răspunde cerinţelor pescarului modern, adept al pescuitului de relaxare, unde se vor amenaja foişoare, pontoane, un teren de tenis, parcare, zone special amenajate pentru pescuit în jurul iazului cu bănci şi coşuri de gunoi: „Vom promova localitatea şi din punct de vedere turistic. Pe lângă faptul că există deja lacul de acumulare unde se poate pescui, fiindcă avem licenţă de acvacultură, localitatea este cunoscută pescarilor pasionaţi. În momentul de faţă avem o asociere prin FLAG, tot pentru acvacultură, prin care încercăm să revitalizăm un alt lac din zona Buciumeni, care are o suprafaţă de 7 hectare. Este un loc de agrement pentru pescari destul de cunoscut înainte de Revoluţie, pe care vrem să-l readucem la ceea ce a fost cândva. În prezent suntem în pregătirea proiectului care va avea finanţare integral europeană. În acea zonă se vor amenaja campinguri, pontoane şi un teren de sport pentru tenis de câmp. În primă fază lacul necesită decolmatare, ca mai apoi să se facă popularea cu peşte. Suntem în stadiul de proiect, aşteptăm consultanţii, iar mai apoi să depunem proiectul în vederea finanţării. Această investiţie va fi o realitate în procent de 100% fiindcă avem toate atuurile să prindem finanţare. Misterios şi pitoresc, acest loc de agrement situat în mijlocul naturii, dedicat iubitorilor de pescuit, va asigură un loc ideal de relaxare care va oferi toate condiţiile necesare practicării acestui sport”, a precizat primarul din Drăgoeşti, Gheorghe Melente.

În satul Buciumeni se va amenaja un centru cultural

 Pentru a crea o atmosferă modernă pentru desfăşurarea evenimentelor, la Drăgoeşti se va construi din temelii o Casă de Cultură, un proiect pe care nu oriunde îl putem găsi: „În aceste zile aşteptăm să vină proiectantul. Proiectul este licitat, se lucrează la avize, urmând ca mai apoi să dăm autorizaţia de construcţie. Suprafaţa terenului unde se va construi Casa de Cultură din Drăgoeşti este de 4900 de metri. Vreau ca, după finalizare, aici să se organizeze spectacole, teatru şi evenimente pentru comunitatea noastră. Prin Hotărârea Consiliului Local ne obligăm ca, timp de 15 ani, să nu-i schimbăm destinaţia. Mai mult de atât, vreau ca acest edificiu să fie gazda unor spectacole cu tradiţie şi din localităţile vecine. Am depus proiectul la Compania de Investiţii în anul 2015”, a precizat primarul.

claudia schiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2018
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...