„Ziua Olarului”, sărbătorită la Lungeşti

 Breaking News

„Ziua Olarului”, sărbătorită la Lungeşti

iunie 17
16:56 2018

 

La târgul fermierilor de la Răcoasa a avut loc weekendul acesta o nouă ediţie a manifestării „Ziua Olarului”, acţiune sărbătorită în fiecare an în localitatea Lungeşti.

Ajuns la cea de-a 40-a ediţie, târgul de ceramică de la Lungeşti ne-a adus şi în acest an mai aproape de centrele de olărit din judeţ, dar şi din ţară. În cadrul manifestării a avea loc festivitatea de premiere a olarilor în mâinile cărora lutul prinde viaţă, a celor care au contribuit la susţinerea acestui eveniment şi la promovarea meşteşugului. Evenimentul a inclus spectacole folclorice, de teatru, târguri tradiţionale şi competiţii sportive. Deschiderea oficială a manifestării a avut loc la ora 12.00. Cu acest prilej au rostit alocuţiuni Tiberiu Costea, primarul comunei Lungeşti şi reprezentanţi ai organismelor alese democratic la nivel local, judeţean şi parlamentar. Tot în cadrul evenimentului, administraţia locală a premiat cuplurile care anul acesta sărbătoresc 50 de ani de la căsătorie, cinci la număr. După amiază, în timp ce olarii din Lungeşti şi cei invitaţi din alte zone ale judeţului şi-au expus vasele de lut în cadrul târgului de ceramică, pe scena amenajată în aer liber din Răcoasa, alături de prezentatorul Gabriel Coveşeanu (Cove) au susţinut un spectacol de zile mari interpreţii: Petrică Mîţu Stoian, Dorina Mete, Ghorghe Turda, Jeny Nicolau, Costel David, Ştefan Minulescu, Sorina Dinu, Giliana Rădoi, Romică David şi Grupul Vocal „Haiducii din Amărăşti”.

„Ca în fiecare an, Lungeştiul găzduieşte meşterii olari, păstrători ai vechii tradiţii, adevăraţi artişti care, prin creaţiile lor, nu ne lasă să uităm valoarea inestimabilă a acestui vechi meşteşug. Localitatea Lungeşti are o tradiţie bine definită, pe care atât cât putem vom încerca să o păstrăm vie de-a lungul anilor. Olăritul, un meşteşug străvechi, a apărut „din logodna lutului cu focul”, iar ceramica de Lungeşti a fost considerată una dintre primele meşteşuguri apărute din negura veacurilor în aceste locuri. Toate meşteşugurile şi obiceiurile transmise din tată-n fiu sunt frumoase şi pline de farmec. Ele reprezintă creaţia acestui popor, înzestrat de Dumnezeu. Specificul lor, de la o zonă la alta, îţi trezeşte admiraţia şi curiozitatea. Trăirea şi păstrarea meşteşugurilor şi obiceiurilor reprezintă zestrea cea mai de preţ a unei aşezări, a unui popor”, a precizat Tiberiu Costea.

 

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2018
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...