De 50 de ani, Învârtita Dorului face din Vaideeni capitala portului popular românesc

 Breaking News

De 50 de ani, Învârtita Dorului face din Vaideeni capitala portului popular românesc

De 50 de ani, Învârtita Dorului face din Vaideeni capitala portului popular românesc
iunie 24
13:59 2018

Comuna Vaideeni a fost, preţ de două zile, o gazdă generoasă în care tradiţia portului popular s-a păstrat vie, iar invitaţii s-au bucurat de cântecul autentic oferit de artişti consacraţi. Ediţia jubiliară a Festivalului de folclor păstoresc „Învârtita Dorului” a oferit sâmbătă şi duminică manifestări care au făcut centrul comunei să răsune de veselie şi voie bună. Cea de-a 50-a ediţie a adus în fata momente inedite, menite să păstreze vii tradiţiile şi obiceiurile ciobanului autentic. Tradiţiile fiecărei zone din ţară au fost frumos valorificate prin portul popular. Nu au lipsit nici expoziţiile de fotografie, lansările de carte sau produsele tradiţionale specifice zonei, cum ar fi tocanul de oaie. Prezenţa invitaţilor de seamă a fost una numeroasă, de la conducătorii judeţului până la parlamentari, politicieni, miniştri sau oameni de cultură. Cu toţii într-un singur loc, la Vaideeni, acolo unde, cu două zile înainte, furia apelor a măturat centrul localităţii şi a inundat zeci de gospodarii. Din dragoste şi preţuire pentru neamul şi tradiţia strămoşească, localnicii au uitat de furia naturii şi au îmbrăcat portul autentic românesc.

 

Ziua Iei, sărbătorita printr-o paradă a portului popular, la „Învârtita Dorului”

 

Ziua Universală a Iei Românești, celebrată în fiecare an pe 24 iunie, a fost sărbătorită aşa cum se cuvine şi la Vaideeni. Tradiţia portului popular se păstrează cu sfinţenie la Vaideeni, iar localnicii, indiferent de vârsta îmbracă straiele autohtone şi defilează, cu mândrie, pe drumul Vaideeniului, într-o paradă a cântecului şi dansului popular autentic, sub privirile admirative ale invitaţilor. Evenimentul a debutat încă de sâmbătă la Căminul cultural „Vartolomei Todeci” cu o lansare de carte: traducere volum, „Învârtita Dorului” Fluierul ciobănesc din Vaideeni, autor Loius Lasance, „O viaţă trăită prin munca”, autor Vartolomei Todeci. După-amiaza, pe platoul „Învârtita Dorului” au concertat: Ştefan Săvoiu, David Ungureanu, Andrei Pătroi, Ştefan Săvoiu, Mihail Titoiu, Adrian şi Ştefan Băluţa, Krafcic Andu şi au mai urcat pe scena Ansamblul de dansuri „Mioriţa” Vaideeni, alături de formaţia de fluieraşi din Vaideeni. Pe tot parcursul zilei, nu mai puţin de 50 de interpreţi de muzica populară româneasca au întreţinut atmosfera de sărbătoare, joc şi voie bună. Printre interpreţii care au urcat pe scena s-au numărat: Anamaria Iorga, Ilie Dură, Robert Târnăveanu, Adrian Neamţu, Olguța Berbec, Remus Novac, Laura Lavric, Dinu Iancu Sălăjanu, Nicoleta Voica, Nineta Popa, Cornelia şi Lupu Rednic, etc. Evenimentul a fost prezentat de Iuliana Tudor.

 

La „Învârtita Dorului”, ministrul Ioan Deneş a vizitat zonele afectate de calamităţi

 

Deschiderea oficială a avut loc duminică la prânz, când, alături de primarul Daniel Băluţă s-au aflat, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneş, autorităţile judeţului, parlamentari vâlceni, primari, DAR ŞI invitaţi de seamă. Vizita ministrului Apelor şi Pădurilor nu a fost una de „relaxare”, ci una de lucru, pentru a analiza personal dezastrele produse de viitura în urmă cu doar două zile de eveniment: „Mulţumesc autorităților județene și locale vâlcene că mi-au oferit prilejul reîntâlnirii cu portul popular românesc din acest județ, dar și din alte zone ale țării, deoarece la sărbătoare au participat reprezentanți și ai altor zone folclorice, inclusiv din comuna Leșu, jud. Bistrița-Năsăud. Vizita mea astăzi la Vaideeni este legată şi de faptul că, împreună cu autorităţile judeţene vom analiza, la faţa locului, dezastrele produse de viitura şi vă anunţ că în următoarea şedinţă de Guvern vom aloca fonduri pentru remedierea de urgenţă a zonelor afectate”, a spus ministrul Deneş, în deschiderea evenimentului. Au mai luat cuvântul preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu şi prefectul judeţului care au felicitat administraţia locală pentru mobilizarea generală şi organizarea ireproşabilă a evenimentului şi totodată au salutat păstrarea tradiţiei, a portului popular inconfundabil şi a obiceiurilor bine conservate de locuitori.

Daniel Băluţă: „Evenimentele trecute au dovedit valoarea oamenilor din Vaideeni şi am devenit mai puternici ca oricând”

În deschidere, primarul Daniel Băluţă, îmbrăcat în port popular, le-a mulţumit tuturor participanţilor pentru prezenţă, localnicilor pentru înţelegerea şi sprijinul de care au dat dovadă în perioada calamitaţilor şi i-a asigurat că tradiţia nu va muri la Vaideeni, ci va fi conservată odată cu trecerea timpului: „Vreau să mulţumesc locuitorilor comunei Vaideeni, pentru ca în ultimele zile am fost încercaţi de evenimente neplăcute, dar cu sprijinul dumnealor, cu efortul comun alături de autorităţile judeţene, iată-ne astăzi în zi de sărbătoare să putem celebra împreună acest eveniment moştenit de la strămoşii noştri, pentru ca nedeile au coborât din munţi şi s-au împământenit până la nivelul satelor. Evenimentele trecute au dovedit valoarea acestor oameni din localitatea noastră, unitatea, puterea şi cu aceste evenimente am devenit mai puternici oricând. Suntem printre puţinele localităţi din ţară care încă îşi valorifică tradiţiile. Dovadă sunt cele patru ansambluri de dansuri pe care le avem la nivel de localitate, alături de fluieraşi, prin care reprezentăm cu mândrie zona noastră acolo unde suntem invitaţi. La rândul lor, prietenii şi fraţii noştri ne cinstesc cu prezenţa lor aici, la sărbătoarea noastră şi pentru acest lucru le mulţumim. Vă mulţumesc tuturor şi vreau să vă spun că sunt mândru că sunt vaideean şi mă simt onorat să fiu primar al acestei localităţi”, a spus, în deschiderea evenimentului, primarul localităţii, Daniel Băluţă. Tot în cadrul festivităţii de deschidere, bardul Vartolomei Todeci a fost declarat cetăţean de onoare al comunei Vaideeni.

 

Ansambluri din 10 judeţe din România şi Moldova au susţinut spectacole folclorice

Comuna Vaideeni a prins viaţă începând cu ora 12.00, când ansamblurile participante la festival au luat startul paradei portului popular. Reprezentanţii fiecărui judeţ şi-au etalat cu fală costumele populare specifice zonei din care provin, fiind urmăriţi de sutele de participanţi. Noutatea de anul acesta a reprezentat-o prezenta ansamblului de la Telita, din Moldova. A urmat spectacol folcloric susţinut de formaţiile din judeţul Vâlcea: Vaideeni, Băbeni, Horezu, Mălaia, Pesceana, judeţul Alba: Şugag, Vinerea Cugir, judeţul Argeş: Corbi, Galeşu, judeţul Bistriţa-Năsăud: Leşu, judeţul Dâmboviţa: Runcu, judeţul Gorj: Baia de Fier, Novaci, Polovragi, judeţul Hunedoara: Brad, Orăştie, judeţul Sibiu: Cristian, Gura Râului, Jina, Poiana Sibiului, Răşinari, Sadu, Sălişte, Tilişca, Turnu Roşu, judeţul Tulcea: Ansamblul” Odyssea”. Fiecare zonă şi-a arătat portul specific şi şi-a dat concursul de dans şi cântec popular, într-o atmosferă de sărbătoare. Pe tot parcursul manifestării nu au lipsit produsele specific păstoreşti precum pastrama şi tocanul de miel, care sunt emblema localităţii Vaideeni.

 

Cu două zile înainte de eveniment, apele au măturat centrul comunei

În după-amiaza zilei de joi, 21 iunie 2018, o viitură puternică a măturat întreaga localitate, distrugând drumurile judeţene, comunale, autoturisme şi inundând peste 50 de gospodarii. Autorităţile judeţe şi locale au intervenit imediat şi au stat cu sufletul la gura vreme de o jumătate de ora cât a durat tornada. Localnicii şi-au amintit astfel de inundaţiile din 2014, când un sat întreg a fost măturat de ape, nu mai puţin de 30 de locuinţe fiind distruse de viitura puternică. Administraţia locală a făcut eforturi mari pentru că Festivalul „Învârtita Dorului” să poată fi organizat în condiţii normale, drept dovadă a stat prezenţa a peste 7.000 de vizitatori numai în prima zi a Festivalului „Învârtita Dorului”.

Ramona BĂLTEANU

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2018
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...