Ion Ungureanu: „Scăderea demografică este cea mai gravă problemă a României, din ultimii 50 de ani”

 Breaking News

Ion Ungureanu: „Scăderea demografică este cea mai gravă problemă a României, din ultimii 50 de ani”

Ion Ungureanu: „Scăderea demografică este cea mai gravă problemă a României, din ultimii 50 de ani”
iunie 25
07:44 2018

 

Primarul localităţii Muereasca a vorbit, într-un interviu acordat cititorilor Impact real, despre proiectele pe care le va implementa, precum şi despre necesităţile cetăţenilor. Aflăm din rândurle de mai jos cum colapsul demografic şi-a pus amprenta şi la Muereasca, şi de ce sunt probleme în accesarea fondurilor europene.

 

 Impact Real: Ce părere aveţi despre adoptarea amendamentului care prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene să primească o pensie specială, în limita a trei mandate?

Ion Ungureanu: Este un lucru bun. Alţii consideră această decizie ca fiind ieşită din comun. Avem exemple de colegi primari care, după cinci mandate, au ieşit cu o pensie de 1200 de lei. Cu aceşti bani nici medicamentele nu ţi le poţi asigura, fiindcă, după atâţia ani de administraţie, fiind o muncă de uzură, nu ai cum să ai o bătrâneţe prea fericită. Fiecare act întocmit în primărie trebuie verificat. Chiar dacă este întocmit de secretar, semnătura finală tot primarul o are. În acest nou Cod Administrativ, faptul că fiecare departament va răspunde în totalitate pentru fiecare act întocmit este, din nou, un lucru bun, fiindcă primarul nu are cum să verifice de fiecare dată fiecare hârtie în parte, poate să ia doar act de ele.

 

 

Impact Real: Colapsul demografic şi-a pus amprenta şi la Muereasca?

Ion Ungureanu: Noi avem un proiect, pentru înfiinţarea unui after-school, ţin să spun acest amănunt fiindcă am fost criticaţi de cetăţeni că nu avem în localitate un astfel de centru, însă banii pentru înfiinţarea unui asemenea program s-au dat în funcţie de numărul de copii pe care îi are localitatea. Din păcate, localitatea Muereasca nu a primit fonduri în vederea demarării unui astfel de centru. Ministerul Dezvoltării alocă bani în zonele populate. În localitatea noastră numărul copiilor a scăzut dramatic. Dacă, în urmă cu câţiva ani erau peste 300 de copii, astăzi abia mai avem 180. Mare parte dintre tineri au plecat în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, şi şi-au luat cu ei copiii şi nevestele, în sat rămânând doar bătrânii neajutoraţi, chiar dacă acest licru este greu de crezut, Muereasca fiind o localitate la o aruncătură de băţ faţă de municipiu. Întreaga ţară se confruntă cu o astfel de problemă, iar o populaţie în declin înseamnă mai puţină forţă de muncă, o diminuare a perspectivelor de creştere economică, un dezechilibru social şi mai puţină influenţă. Scăderea demografică poate fi o chestiune de viaţă sau de moarte pentru o ţară. Trăiesc cu speranţa că, într-o zi, localitatea noastră se va popula aşa cum a fost cândva. Scăderea demografică este cea mai gravă problemă a României, din ultimii 50 de ani.

 

 

Impact real: Vă gândiţi pe viitor la înfiinţarea reţelei de gaze în localitate?

Ion Ungureanu: Primăria are aprobat un astfel de proiect, dar aşteptăm avizul favorabil de la Romgaz. Localităţile Bujoreni şi Mureasca vor fi legate la aceeaşi aducţiune. Totul depinde de solicitările cetăţenilor, dar mai mult de jumătate dintre gospodării ar trebui să fie de acord. Când am introdus sistemul de apă, una dintre condiţiile din ghidul de aplicare era să avem solicitări din partea a jumătate dintre cetăţeni, pentru a avea proiectul eligibil. În primul rând eu a trebuit să merg din casă în casă şi să îi întreb pe fiecare dintre ei dacă îşi doresc apă la robinet, iar pentru gaze trebuie să facem un sondaj asemănător.

 

Impact real: Aveţi o echipă pe care vă puteţi sprijini, la primărie?

Ion Ungureanu: Avem acelaşi viceprimar cu care colaborez de 12 ani, şi avem majoritatea în Consiliul Local. La fiecare şedinţă a Consiliului Local le aduc aminte consilierilor că, în momentul când au devenit consilieri au depus un jurământ pe biblie şi pe Sânta Evanghelie, iar preotul vine de fiecare dată să slujească, aducându-ne astfel cu picioarele pe pământ şi arătându-ne că nu suntem de capul nostru, pe pământul acesta.

 

Impact real: Ce probleme apar la proiectele cu fonduri europene?

Ion Ungureanu: Absorbţia banilor europeni este un semn mare de întrebare, deoarece ghidurile nu sunt aplicabile. Programele europene impun condiţii care pun beţe în roate dezvoltării localităţilor. Nu vreau să pierd banii din buget pentru întocmirea proiectului. Pentru început am făcut o simulare. Important este să am proiectul pregătit, şi vom încerca identificarea altor surse de finanţare. Pentru accesarea fondurilor europene există Măsura 7.2., pe care au accesat-o o mare parte dintre primari. Din păcate, doar patru proiecte au fost declarate eligibile şi finanţate la nivelul judeţului Vâlcea, iar acest lucru s-a întâmplat din cauza condiţiilor severe impuse. Această problema este tot a noastră, fiindcă tot noi, românii am înfiinţat programele, iar prin hotărâre de Guvern s-au aprobat criteriile de acordare şi de eligibilitate a proiectelor. Deci, cerinţele sunt impuse de Guvernul României.

 

 

Impact real: Ce reprezintă pentru dumneavoastră funcţia de primar?

Ion Ungureanu: În administraţie trebuie să lucrezi cu drag, să fii ponderat, iar când apar situaţii neplăcute să tragi mai întâi aer în piept de zece ori, şi apoi să spui ce vrei. Trebuie să faci totul cu dăruire, să înţelegi fiecare om care vine cu o problemă la tine, să cauţi să-l ajuţi legal să nu greşească, iar toate acestea presupun foarte multă muncă. Tot timpul trebuie să găseşti soluţii, să fii alături de cetăţeni şi de comună.

 

Claudia Şchiopu

 

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2018
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...