Mănăştur, prima cetate a Clujului

 Breaking News
  • No posts were found

Mănăştur, prima cetate a Clujului

Mănăştur, prima cetate a Clujului
iunie 27
08:39 2018

Cartierul Mănăştur este unul dintre cele mai vechi cartiere ale oraşului Cluj-Napoca. Iniţial, în Evul Mediu, acesta era un sat independent de oraşul medieval Cluj, o fortificaţie interesantă. Acum, pe locul vechii fortificaţii puteţi vizita biserica „Calvaria” de pe Calea Mănăştur

În prezent, Mănăşturul este numit neoficial „cartierul dormitor” al oraşului, dar istoria sa are o semnificaţie importantă pentru municipiul Cluj-Napoca. Se spune că pe teritoriul lui a fost ridicată prima cetate medievală a Clujului. Se numea „Cetatea Cluj-Mănăştur” sau „Cetatea de pe Someş” şi data din Evul Mediu Timpuriu, fiind construită de-a lungul a trei secole (IX – XI). Vechea fortificaţie de lemn şi pământ ridicată în secolul al IX-lea a aparţinut, probabil, ca şi alte asemenea cetăţi din Transilvania, voievodului Gelu. Ea a fost distrusă în anul 1241, în timpul invaziei tătare. În centrul cetăţii a fost ridicată, între anii 1470 şi 1508 actuala biserică în stil gotic, pe locul uneia romanice. În acest edificiu a fost încheiată, în anul 1437, înţelegerea între nobilimea din Transilvania şi răsculaţii de la Bobâlna, şi tot aici a fost ucisă căpetenia acestora, Anton cel Mare din Buda. Fosta cetate era amplasată pe partea dreaptă a Căii Mănăştur, pe o terasă de pământ fortificată, aflată nu foarte departe de Someşul Mic, şi care făcea parte din sistemul defensiv al voievodatului lui Gelu.

Abaţia Benedictină a Clujului era pe vremuri una dintre cele mai importante instituţii religioase din Transilvania. Abaţia avea în posesie teritorii întinse de pământ, care includeau şi sate, printre care se afla şi Mănăşturul.

Conform documentelor istorice, prima atestare documentară a satului datează încă din anul 1063, iar întreaga populaţie a satului Cluj-Mănăştur deservea abaţia. Satul era populat în principal de ţărani liberi, care se ocupau mai ales cu agricultura şi de persoane care nu aveau dreptul să locuiască în oraşul medieval. Potrivit istoricilor clujeni, satul Cluj-Mănăştur s-a unit cu oraşul Cluj abia în secolul al XIX-lea, mai exact în anul 1895, devenind astfel unul dintre cartierele oraşului.

Deşi acest spaţiu a cunoscut o dezvoltare mai puternică începând din Evul Mediu, teritoriul pe care se află astăzi cartierul Mănăştur a fost locuit încă din epoca fierului, urme arheologice care să demonstreze acest lucru fiind descoperite de arheologii clujeni în anii 1970, în timpul săpăturilor pentru ridicarea noului cartier de blocuri al oraşului.

Întregul sat Cluj-Mănăştur a fost construit, de altfel, în jurul Bisericii Calvaria, ridicată în secolul al XIX-lea pe ruinele fostei mănăstiri benedictine. Numele cartierului provine de la acest monument religios, cuvântul „Mănăştur” având la origine termenul maghiar „monostor” care înseamnă mănăstire, astfel „Mănăştur” ar putea fi tradus ca „satul mănăstirii”.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2018
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...