Munţii Vlădeasa domină culmile Apusenilor

 Breaking News

Munţii Vlădeasa domină culmile Apusenilor

Munţii Vlădeasa domină culmile Apusenilor
iunie 27
10:40 2018

Masivul Vlădeasa aparţine Munţilor Apuseni, Vârful Vlădeasa fiind, de altfel, al doilea cel mai înalt pisc al acestora. Ajunge la altitudinea de 1836 de metri şi aparţine de lanţul muntos al Carpaţilor Occidentali. Către nord, masivul montan se extinde până la râul Crişul Repede, în timp ce, în partea de sud sunt despărţiţi de Munţii Bihor prin valea formată de Crişul Pietros – Pârâul Boga – Şaua Cuciulat şi Valea Răchiţele. Spre vest, limita către Munţii Pădurea Craiului este Valea Iadului, iar spre est sunt mărginiţi de culmile situate la est de Valea Săcuieului şi Valea Henţului. Masivul este împărţit de văile Drăganului şi Henţului în trei mari diviziuni: partea de vest, partea centrală şi cea estică. Văile Iadului, Drăganului şi Săcuieului. Acestea adună apele muntelui aproape în totalitate şi se varsă în Crişul Repede, înlesnind accesul dinspre nord în inima muntelui. Pe Valea Drăganului se găseşte Lacul de acumulare Drăgan (Floroiu), având suprafaţa de 290 de hectare şi capacitatea de 110 milioane de metri cubi.

Relieful, în ciuda fragmentării accentuate, are un caracter masiv. Veţi fi uimiţi să observaţi înălţimile mai mari, dominate de culmi largi, creste şi vârfuri rotunjite, care se datorează structurii geologice omogene şi a proceselor de eroziune desfăşurate de-a lungul timpului. În decursul erelor geologice s-au format trei suprafeţe de nivelare, ale căror resturi se pot observa şi astăzi. Nivelul de eroziune superior se regăseşte pe vârfurile Vlădeasa, Buteasa, Vârfuraşu (1688 m) şi Poieni (1627 m). Celelalte două suprafeţe de eroziune se găsesc la altitudinile de 700-800 m (suprafaţa Traniş) respectiv 600-700 m (nivelul Feneş-Deva).

Merită să porniţi în drumeţie pe aceste culmi montane, mai ales că relieful permite ascensiunea chiar şi pentru drumeţii neexperimentaţi, în zonele amenajate. Atenţie, însă, pentru că pe versanţii munţilor sunt dese rupturile spectaculoase şi pereţii abrupţi cu stânci şi bolovani. La altitudini mai mari, ca urmare a forţei de eroziune a gheţii şi zăpezii veţi observa numeroase forme de relief care întrerup monotonia peisajului prin varietatea lor.

 

(foto: Munţii Vlădeasa, zona Pietrele Albe)

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2018
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...