Defileul Căpuşului, rezervaţie naturală de interes judeţean

 Breaking News

Defileul Căpuşului, rezervaţie naturală de interes judeţean

Defileul Căpuşului, rezervaţie naturală de interes judeţean
iunie 29
19:59 2018

Defileul Căpuşului are o lungime de cca. 8 km, se situează pe cursul mijlociu al pârâului Căpuş (Valea Căpuşului), între localităţile Bedeciu şi Căpuşu Mic.Versanţii sunt relativ abrupţi şi preponderent împăduriţi, cu porţiuni stâncoase frecvente. Între blocurile de stâncă relativ abrupte şi preponderent împădurite, cu porţiuni stâncoase şiroieşte Căpuşul. Pârâul coboară de la vest spre est printr-un culoar destul de strâmt, dar care permite înşiruirea alternativă de mici poieniţe, încadrând valea pe ambele părţi. Odată ajunşi aici, veţi avea impresia că vă aflaţi pe un masiv muntos aflat la peste 1200 de metri altitudine, deşi întregul defileu nu se află decât la 500-700 de metri altitudine. Prezenţa frecventă a stâncilor şi a molizilor face, însă, din această zonă una atrăgătoare pentru drumeţi. Aici se găsesc fagi, goruni, paltini de munte, mesteceni, frasini sau stejari. Vegetaţia forestieră cunoaşte şi ea fenomene de inversiune în ceea ce priveşte speciile forestiere foioase. Speciile lemnoase dominante sunt molidul, fagul sau gorunul. Fauna este reprezentată de peşti precum cleanul, scobarul, păsări (acvila, barza neagră), mamifere (veveriţa, căprioara, lupul, mistreţul, vulpea). În ceea ce priveşte istoria acestor locuri, pe malul drept al Căpuşului s-a ridicat, la începutului evului mediu, o fortăreaţă, cunoscută sub numele de Cetatea Bedeciu. Valea Căpuşului era, pe vremuri, de o mare importanţă strategică şi reprezenta o cale importantă de acces, legând nordul Transilvaniei de Crişana (varianta timpuriu medievală a drumului Cluj – Oradea de astăzi). Astăzi nu veţi mai putea vedea, însă, urmele aceste cetăţi. Zona este recomandată, însă, pentru campare, pentru fotografie şi relaxare în mijlocul naturii, dar este cunoscută şi de pescari.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2018
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...