Timp de zece zile, oraşul Călimăneşti devine capitala culturii de arte vizuale şi teatrale

 Breaking News
iulie 19
19:33 2018

Pe 17 iulie 2018, s-a dat startul unui eveniment cultural devenit deja o tradiție pentru orașul Călimănești. Timp de zece zile, în perioada 17 iulie- 27 iulie 2018, taberele de teatru și pictură vor face din orașul- stațiune capitală culturală a județului. Deschiderea oficială a celei de-a X-a ediție a Taberei Naționale de Teatru” Florin Zamfirescu” și a celei de-a XII-a ediție a Taberei de Arte Vizuale” Vlaicu Ionescu”, a avut loc pe 18 iulie, 2018, ora 18:00 pe terasa Hotelului Central din Călimănești, în cadrul căreia cei interesați i-au cunoscut pe participanții de anul acesta la cele două manifestări și au putut admira creații artistice realizate în cele 11 ediții anterioare ale taberei de pictură.

 

Zece ani de tradiţie. Spectacole de teatru puse în scenă de actorul Florin Zamfirescu:

„Eu aşa m-am lansat, spunând poezii în faţa oamenilor care veneau în staţiune”

Proiect inițiat în anul 2009 din dorința maestrului Florin Zamfirescu de a contribui la dezvoltarea activității culturale locale, ediția din acest an a Taberei de teatru cuprinde activități dedicate publicului, invitându-l să participe la atelierele de dezvoltare personală, atelierele de dans, concursul de dans și recitare. Iubitorii de muzică, dans și poezie sunt așteptați, pe parcursul celor zece zile să-şi pună în valoare talentul. De asemenea, studenții la teatru și actorii masteranzi participanți în tabără, vor urca pe scena Teatrului de Vară din Parcul Central Călimănești, evoluând în spectacole de recitare și vorbire, spectacole de mișcare scenică și, nu în ultimul rând, spectacole de teatru. În fiecare an numărul participanților la această tabără a crescut constant, semn că tinerii încă sunt interesați de arta teatrală din România. În discursul său, maestrul Zamfirescu a reiterat faptul că marii actori au crescut în oraşele mici, evidenţiindu-se în spectacole de stradă, sau în piese de teatru puse în scena în faţa unui auditoriu micuţ. Actorul nu a uitat însă să aducă în discuţie şi cea mai mare „durere”, aceea ca staţiunea Călimăneşti nu are încă o Casă de Cultura modernizată: „ Pentru mine este o mare emoție pentru că am ajuns la cea de-a zecea ediție. Noi avem o suferință, aceeaşi de mai mulţi an. Nu vreau să pară un reproş, dar noi nu avem Casa de Cultură. Nu avem o scenă unde să putem să evoluăm. Eu când am propus o tabără de vară m-am gândit așa, este un oraș staţiune balneoclimaterică. Asta înseamnă că este ca o portavoce. E mică, dar se aude departe, vin cetățeni din toată lumea. Eu așa m-am lansat, spunând poezii în fața oamenilor care veneau în stațiune. Eu vreau ca acest proiect să se dezvolte, să aducem și proiecții de film, toate filmele premiate la Festivalul Cinema iubit. Nu e greu, pe o pânză și un videoproiector. Avem alături Râmnicu Vâlcea, Olăneștiul, Govora, de ce să nu profităm?”, a declarat la deschidere, actorul Florin Zamfirescu.

Zece pictori din România şi Moldova vor realiza creaţii care vor rămâne în patrimoniul oraşului-staţiune

 

În paralel cu tabăra de teatru, în stațiunea Călimănești se desfășoară și tabăra internaţională de arte vizuale „Vlaicu Ionescu”, ajunsă la cea de-a 12-e ediție. Tabăra de anul acesta a reunit, sub coordonarea vicepreședintelui UAP România, Gheorghe Dican, 10 personalităţi artistice din România şi Republica Moldova: „An de an în această perioadă se desfăşoară cele două tabere, reuşim să fim alături de artişti şi alături de actori. Nu suntem numai gazde, suntem şi beneficiarii acestor tabere pentru ca picturile realizate rămân an de an în proprietatea primăriei Călimăneşti, fac parte din patrimoniul cultural al oraşului şi pot fi văzute pe tot parcursul anului la Liceul din Călimăneşti, acolo unde sunt expuse”, a declarat primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu. Tabăra de Arte Vizuale” Vlaicu Ionescu”, eveniment inițiat în anul 2007, a devenit o tradiție și o emblemă pentru activitatea cultural-artistică a orașului, în cadrul căreia se organizează ateliere de creație în domeniul artelor vizuale, expoziții personale și de grup cu lucrările artiștilor participanți. Creații artistice realizate pe parcursul taberei, le veți putea admira în cadrul expoziției finale, care va avea loc joi, 26 iulie 2018, ora 18:00, pe Terasa Hotelului Central.

 

Ramona BĂLTEANU

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Saltelele care îți amintesc de somnul dulce al copilăriei

Cea mai frumoasă perioadă a vieții oamenilor este, în cele mai multe cazuri, copilăria. Atunci când îți aduci aminte de copilărie rememorezi inevitabil fel și fel de momente, jocuri, prietenii, școală, grădiniță, dar și somnul dulce care pe atunci nu prea îți surâdea, dar pe care acum ți-l dorești înzecit.

Cheia unui dormitor vintage – Noptiere și dulapuri din lemn masiv

Trăim în era în care două curente estetice se bat pentru supremație: modernism versus vintage. În timp ce unii preferă atmosfera rece și minimalistă a stilului contemporan, alte persoane s-au săturat de acest cadru.

Dotări importante din saloane și alte unități – rolul unui scaun nu trebuie subestimat

Scaunele, în varianta lor simplistă și aparent banală, sunt mai importante decât am crede. Ele fac diferența între a aștepta minute bune și nerăbdarea de a pleca.
Îndeosebi femeile se remarcă ca fiind public fidel și constant al magazinelor de încălțăminte. Nu din nevoie, ci din dorința de a potrivi mereu alte și alte tipuri de pantofi la ținutele diverse pe care le adoptă, acestea își doresc varietate.

 

Sfaturi FASHION pentru BARBATII DE SUCCES

Simti nevoia unei schimbari in garderoba ta, dar nu stii de unde sa incepi? Ti-ai dori sa ai un look mai stilat, imbinand eleganta cu diverse particularitati ale stilului casual?

Stirile pe zile

iulie 2018
L Ma Mi J V S D
« iun.   aug. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...