Clădirea primei tipografii din Cluj Napoca merită vizitată

 Breaking News

Clădirea primei tipografii din Cluj Napoca merită vizitată

Clădirea primei tipografii din Cluj Napoca merită vizitată
iulie 29
18:24 2018

Casa Heltai, numită şi Casa Tipografului, care a adăpostit prima tipografie din Cluj Napoca este un obiectiv care merită vizitat. Este situată pe strada Matei Corvin, la numărul 4, în incinta vechii cetăţi a Clujului şi a fost ridicată de familia Eppel, intrând apoi în proprietatea familiei Heltai. Prima tipografie din Cluj-Napoca a fost înfiinţată aici de pastorul sas Gaspar Heltai. Kaspar Helth (în maghiară Gaspar Heltai), de origine sas a fost un cărturar care şi-a adus contribuţia la dezvoltarea culturală a oraşului. A studiat la Wittenberg – Germania şi a înfiinţat prima tipografie a oraşului, baia publică, moara – fabrica de hârtie şi prima fabrică de bere a urbei. A fost în acelaşi timp preot, traducător, tipograf, editor, scriitor şi om de afaceri. Este considerat şi primul reformator religios al Clujului. De numele lui se leagă începutul popularizării figurii regelui Matei Corvin. În această casă s-a născut în anul 1557 principele Transilvaniei, Ştefan Bocsksay. Pe peretele stâng, imediat după intrarea pe poartă, se află câteva plăci comemorative prin care este amintit acest eveniment, iar într-una dintre sălile clădirii se regăseşte blazonul principelui, sculptat în 1606, înconjurat de stemele Transilvaniei şi Ungariei. Clădirea a aparţinut mai apoi conţilor Teleki, Bethlen, între 1870-1890 a funcţionat ca şi clădire a oficiului poştal, iar în prezent este rectoratul Universităţii Sapientia.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iulie 2018
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...