Ctitorie a lui Ştefan cel Mare în satul Feleacu

 Breaking News

Ctitorie a lui Ştefan cel Mare în satul Feleacu

Ctitorie a lui Ştefan cel Mare în satul Feleacu
iulie 29
18:25 2018

Biserica „Sfânta Paraschiva” din Feleacu este ctitorie a domnitorului Ştefan cel Mare şi se află la numai 8 kilometri distanţă de Cluj Napoca. Bisericuţa a fost ctitorită în zona deluroasă a satului Feleacu, făcând parte astăzi din ansamblul mănăstiresc „Sfânta Troiţă”. În anul 1488 voievodul Moldovei, Ştefan cel Mare (1433-1504) ctitoreşte aici o biserică modestă, Sfânta Paraschiva din Feleacu. Biserica are un altar poligonal deasupra căruia se poate identifica arcul frânt, element specific stilului gotic, pictura de pe bolta care desparte altarul de naos datând din secolul al XVIII-lea. Este una dintre cele mai frumoase şi apreciate din întreg judeţul Cluj, având hramul Sfânta Paraschiva şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare al Moldovei. Data la care se sărbătoreşte hramul mănăstirii este 14 septembrie. 

În 1993 s-a pus piatra de temelie a bisericii cu hramul Sfânta Troiţă, o biserică monumentală, realizată în stilul bizantin moldovenesc lângă bisericuţa iniţială. În curtea mănăstirii se află un muzeu care reprezintă o reconstituire de casă din zona Feleacului din secolul al XIX-lea, refăcută între anii 2008-2010. Acest muzeu cuprinde câteva icoane pe sticlă şi un număr de tipărituri vechi printre care Evanghelia din 1682 a lui Ştefan Cantacuzino. Mai există şi alte documente care arată că, în anul 1597, călugării de la mănăstire au avut nevoie de câteva bârne şi aproape 4000 de şindrile. Reînfiinţarea vechii mănăstiri din Feleac s-a făcut în 1991, în acest fel fiind activat un important focar de spiritualitate în imediata apropiere a Clujului.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iulie 2018
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...