Întemeietorii Şcolii Ardelene au un grup statuar la Cluj

 Breaking News

Întemeietorii Şcolii Ardelene au un grup statuar la Cluj

Întemeietorii Şcolii Ardelene au un grup statuar la Cluj
iulie 29
18:32 2018

Principalii promotori al Şcolii Ardelene, binecunoscuta mişcare culturală din secolul al XVIII-lea, menită să-i întoarcă pe români la originile lor etnice şi de limbaj sunt reprezentaţi la Cluj Napoca în cadrul unui ansamblu statuar interesant, pe care îl veţi regăsi în faţa sediului central al Universităţii „Babeş-Bolyai”, din strada Mihail Kogălniceanu. Samuil Micu (1745-1806), Gheorghe Şincai (1754-1816) şi Petru Maior (1761-1812) sunt românii care au aderat la mişcarea iluministă iniţiată de Biserica Română Unită cu Roma şi au susţinut originea latină a poporului român, precum şi latinitatea limbii române. De asemenea au reuşit introducerea alfabetului latin, în locul scrierii chirilice. Grupul statuar Şcoala Ardeleană a fost ridicat în cinstea lor. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, Şcoala Ardeleană a fost o importantă mişcare culturală, care a contribuit nu numai la emanciparea spirituală şi politică a românilor transilvăneni, ci şi la a celor de peste munţi. O altă mare realizare a Şcolii Ardelene a fost introducerea grafiei latine în limba română. Cărturarii iluminişti au depus eforturi pentru trezirea conştiinţei naţionale prin operele ca: Samuil Micu – „Istoria, lucrurile şi întâmplările românilor”, Gheorghe Şincai – „Hronica românilor şi a mai multor neamuri”, Petru Maior – „Istoria pentru începutul românilor în Dachia”. Grupul statuar datează din 1973 şi este opera sculptorului Romulus Ladea, fiind un monument de bronz, pe un soclu pavat cu travertin, în care cele trei personalităţi sunt reprezentate la dimensiuni apropiate de cele naturale.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iulie 2018
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...