Lacurile Fântânele şi Tarniţa, destinaţii turistice din judeţul Cluj

 Breaking News

Lacurile Fântânele şi Tarniţa, destinaţii turistice din judeţul Cluj

Lacurile Fântânele şi Tarniţa, destinaţii turistice din judeţul Cluj
iulie 29
18:20 2018

În apropierea munţilor Gilău din judeţul Cluj există două lacuri de acumulare des vizitate de turişti: Fântânele şi Tarniţa. Ambele lacuri sunt zone perfecte pentru un minisejur relaxant în natură. Lacurile sunt alimentate din apele Someşului Cald, un afluent al Someşului Mic.

 

Lacul Fântânele, pe locul unui sat inundat de comunişti

 

Lacul Fântânele a fost amenajat la începutul anilor ’70, cu scop hidroenergetic. Locuitorii comunei Beliş au fost nevoiţi să se mute atunci din satul unde locuiau datorită inundării locului, la ordinul comuniştilor. Sătenii au fost nevoiţi să îşi dezgroape inclusiv morţii şi să îi mute pe dealul numit Coasta Ungurului. Au mutat tot ce s-a putut, de la bunuri materiale până la osemintele din cimitir. Rămăşiţele fostului sat se pot vedea şi astăzi, în zilele secetoase de vară, când apa lacului scade foarte tare. Printre cele mai cunoscute ruine din lac se află rămăşiţele bisericii din Giurcuţa de Jos, unul dintre satele adiacente comunei. În vara anului 2001 scafandrii au filmat altarul subacvatic şi au observat că nimic nu s-a schimbat în interiorul bisericii. Totul este aşa cum a fost lăsat, de jumătate de secol, când a început umplerea lacului. Acum un vaporaş îi poate duce pe turiştii curioşi aproape de turnul bisericii. Lacul cu două cozi, una de 7, iar cealaltă de 2 kilometri a devenit un punct de agrement apreciat de cei care stau în zonă, şi nu numai. Chiar şi scafandri din străinătate vin aici pentru scufundări, pescarii vin pentru întreceri sau numai din proprie iniţiativă, iar iubitorii drumeţiilor trec pe aici, în drum spre Munţii Bihor-Vlădeasa. Lacul de acumulare Fântânele se extinde pe 13 kilometri şi este amplasat la o altitudine de 900 de metri.

Legendele locului spun că lacul este blestemat, pentru că mulţi dintre locuitorii vechiului Beliş au murit de inimă rea, după ce au fost nevoiţi să îşi părăsească munca de o viaţă şi să se mute. De asemenea, renumele îi vine şi de la faptul că aici s-au înecat mulţi oameni, dar şi datorită înfăţişării bisericii, care aminteşte de vechea vatră a satului. Turiştii vin însă în zona Beliş-Fântânele atraşi de liniştea, frumuseţea locului şi de legendele formării lacului de acumulare. Este o zonă montană spectaculoasă, cu trasee turistice amenajate, pe care se pot face drumeţii. Printre cele mai cunoscute obiective turistice din apropierea staţiunii sunt: Arborii de Sequoia din comuna Sacuieu, cascada Vălul Miresei. Zona este una cunoscută şi printre speologi, aici existând numeroase peşteri.  Din punct de vedere turistic lacul este folosit ca spaţiu de agrement, fiind organizate aici activităţi sportive şi recreaţionale precum înotul şi mersul cu barca sau hidrobicicleta.

 

Tarniţa are o adâncime de 70 de metri

 

Lacul Tarniţa este situat la punctul de întâlnire al comunelor Râşca, Mărişel şi Gilău, având o lungime de aproximativ 8 kilometri şi o adâncime de 70 de metri. A fost construit în 1974 prin bararea râului Someşul Cald, pentru producerea energiei electrice prin hidrocentrale. Barajul are o înălţime de 97 de metri şi se întinde pe o distanţă de 237 de metri.

La fel ca şi în cazul lacului Fântânele, Tarniţa este una dintre principalele atracţii turistice ale judeţului Cluj. Pe lac se pot desfăşura activităţi precum pescuitul, plimbatul cu barca sau înotul, de obicei în cadru neorganizat, dar există şi evenimente sportive organizate aici.

Atât lacul Tarniţa, cât şi Beliş-Fântânele sunt obiective pe care merită să le vizitaţi, mai ales în zilele toride de vară, dar şi pe timp de iarnă. Distanţa dintre cele două lacuri este de 37 de kilometri. Această distanţă, cât şi cea dintre Cluj şi lacuri se pot parcurge foarte uşor cu o maşină personală sau cu una închiriată.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iulie 2018
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...