Vizitaţi Castelul Kemeny-Bánffy din Luncani

 Breaking News

Vizitaţi Castelul Kemeny-Bánffy din Luncani

Vizitaţi Castelul Kemeny-Bánffy din Luncani
iulie 29
18:21 2018

Chiar dacă unele dintre vechile castele ale judeţului nu se arată astăzi în faţa vizitatorilor decât ca o umbră a strălucirii în care erau învăluite odinioară, acestea atrag în continuare turişti, mai ales pasionaţii de fotografii nonconformiste. Unul dintre aceste locuri este Castelul Kemeny, aşa cum este el cunoscut astăzi, un loc care musteşte de poveşti vechi şi de legendele existenţei uneia dintre cele mai importante familii din Transilvania. Castelul a fost construit pe un domeniu care aparţinea iniţial familiei Gerendi, conform unui document din 1268. Familia Gerendi pierde proprietatea din Luncani în 1597, aceasta fiind cumpărată apoi de Boldiszar Kemeny. Până în anul 1861 proprietatea a aparţinut familiei Kemeny, ulterior fiind moştenită de familia Bánffy.

În prezent, din monumentul de arhitectură în stil baroc transilvan se păstrează pavilionul central, în forma literei L, cu subsol, parter şi etaj. În anul 2003, Ştefan Bánffy şi-a lăsat întreaga avere drept moştenire Asociaţiei Voluntare Castelul Banffy. În documentul de transmitere a proprietăţii, încheiat în data de 10 octombrie 2003, baronul Ştefan Banffy şi soţia lui şi-au cedat dreptul de proprietate asupra castelului de la Luncani, compus din 44 de camere, alte două case şi un teren de 10 hectare, situate în aceeaşi localitate. Împreună cu imobilele au fost donate 53 de tablouri şi câteva zeci de piese de mobilier de epocă. În schimb, moştenitorul familiei nobiliare a primit asigurarea existenţei pe tot restul vieţii şi « înmormântarea cu toată cinstea, după datinile locale». Castelul pe care Ştefan Banffy l-a donat Asociaţiei Voluntare a fost transformat într-un centru pentru copii cu handicap, deşi descendentul familiei Bánffy dorea să amenajeze aici un muzeu al familiei, cu obiecte care aparţinuseră strămoşilor săi. Castelul este astăzi proprietate privată şi poate fi vizitat la cerere, dar se arată în faţa celor care îi trec pragul doar ca o amintire a strălucirii pe care vechea nobilime transilvană a lăsat-o în zona Clujului.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iulie 2018
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...