Vizitaţi gratuit ruinele Cetăţii Liteni

 Breaking News

Vizitaţi gratuit ruinele Cetăţii Liteni

Vizitaţi gratuit ruinele Cetăţii Liteni
iulie 29
18:24 2018

Dacă doriţi să vizitaţi gratuit un loc unde istoria şi liniştea se completează reciproc vă invităm la numai 30 de kilometri de Cluj Napoca, pentru a vizita Cetatea Liteni, cunoscută şi sub numele de „Cetatea lui Gelu” sau Cetatea Lita. Ruinele cetăţii nu sunt îngrădite şi pot fi vizitate într-o zi tihnită de sfârşit de săptămână. Pentru a ajunge aici trebuie să parcurgeţi traseul Cluj-Napoca – Floreşti, Luna de Sus, Săvădisla – Liteni. Este o cetate medievală construită la 3 kilometri sud-vest de satul Liteni, pe o stâncă aflată deasupra Văii Iara, atestată documentar din anul 1324 sub numele de „Castrum Leta”. A fost o cetate regală, deţinând un rol militar important în zonă. Pentru a ajunge la ruine trebuie să parcurgeţi un drum de 20 – 30 de minute pe picioare de la buza pădurii, unde puteţi parca maşina. Veţi descoperi construcţia în formă eliptică, având dimensiunile de 22 de metri, respectiv 57 de metri. Accesul se făcea printr-un turn, într-o incintă cu ziduri crenelate şi guri de tragere. Traseul este unul accesibil tuturor, dar este indicat să vă echipaţi cu încălţăminte pentru drumeţie la munte. Trebuie să ştiţi că în zona cetăţii se practica alpinism, escaladă, cicloturism şi drumeţii.

Atestată documentar din anul 1324 sub numele „Castrum Leta”, cetatea a avut un trecut zbuciumat. În anul 1405 împăratul Sigismund de Luxemburg a dăruit cetatea oraşului Cluj, iar mai târziu a împărţit moşiile cetăţii în trei părţi: lui Jakcs Janos, lui Vana (un judecător) şi lui Laszlo (voievod de Beiuş).

După moartea împăratului Sigismund de Luxemburg cetatea a trecut mai întâi în proprietatea lui Losonczi Dezsö, iar mai târziu (după anul 1441) în proprietatea lui Herepei Márk. În anul 1456, Ioan de Hunedoara a dăruit cetatea unei verişoare a lui Pongracz Janos (Csolnokosi Klara). După ce familia acesteia s-a stins, cetatea a trecut succesiv în mâinile mai multor proprietari (Perenyi Orsolya, Corvin Janos, Balassa Ferenc, Artanhazi Bornemissza Boldizsar ş.a.). A fost grav avariată ca urmare a exploziei magaziilor de pulbere din subteranele cetăţii la 12 februarie 1562, în urma unui asediu. În 1569 ruinele şi pădurile aferente din vecinătate au fost dăruite lui Geczy Janos, care a făcut cetatea din nou locuibilă, descendenţii lui locuind aici timp de un secol. Nu există date precise asupra datei şi cauzelor abandonării definitive a cetăţii, dar este probabil că aceasta s-a petrecut în timpul luptelor curuţilor conduşi de Francisc Rákóczi al II-lea, la începutul secolului al XVIII-lea. În prezent se mai păstrează doar ruinele acestei cetăţi, acestea putând fi vizitate fără plata unei taxe.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

 

 

 

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iulie 2018
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...