Rectificarea bugetară făcută de Guvern, gură de oxigen sau praf în ochi pentru primăriile vâlcene?

 Breaking News
Rectificarea bugetară făcută de Guvern, gură de oxigen sau praf în ochi pentru primăriile vâlcene?
august 10
09:31 2018

Potrivit proiectului de rectificare bugetară, Guvernul va aloca judeţului Vâlcea 386 miliarde lei vechi, bani care vor ajunge în conturile primăriilor vâlcene, până la sfârşitul lunii august. Aproape o treime din sumă va merge către Primăria Municipiului Râmnicu-Vâlcea, care va primi peste 100 miliarde lei vechi. De cealaltă parte, Consiliul Judeţean Vâlcea, cea mai importantă unitate administrativ-teritorială din judeţ, va primi doar 4.6 miliarde lei vechi.

 

 Ministerul Finanţelor îndreaptă „greşelile” fiscale făcute la începutul anului

 Guvernul va aloca peste un miliard de lei către bugetele locale, potrivit proiectului de rectificare bugetară. Judeţului Vâlcea îi revine suma de 38.625.000 lei. Suma nu este deloc neglijabilă, ba chiar am putea spune că este o gură de oxigen pentru cea mai mare parte dintre administraţiile locale. Însă, dacă luăm în calcul că o serie de măsuri luate anterior de guvernanți au crescut cheltuielile și au micșorat veniturile administrațiilor locale, ne putem duce uşor cu gândul că rectificarea bugetară este doar „praf în ochi” pentru majoritatea primăriilor. La prima vedere a sumelor, municipiul Râmnicu-Vâlcea ar trebui să fie, de departe, unitatea administrativ-teritorială cea mai avantajată. Guvernul a alocat, pentru municipiul reşedinţă de judeţ, nu mai puţin de 10.169.000 lei. Însă, tot Guvernul, la începutul anului, a vitregit bugetul local de aproape 12.000.000 lei, „graţie” celor două măsuri fiscale luate de Guvernul Tudose, respectiv reducerea impozitului pe salarii de la 16 la 10% şi diminuarea sumei primite cu ½ din excedentul bugetar avut la 31 decembrie 2016. În concluzie, deși municipiul Râmnicu-Vâlcea ar trebui să fie, de departe, unitatea administrativ-teritoriala cea mai avantajată, de fapt, Guvernul i-a returnat doar ce i s-a luat şi i se cuvenea, de drept, la începutul anului.

 

Budeşti, comuna cu cea mai mare sumă primită: 38 miliarde lei vechi

A doua cea mai mare sumă alocată unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Vâlcea, după municipiul Râmnicu-Vâlcea, va ajunge la Budeşti. Potrivit proiectului de rectificare bugetară, la capitolul „Impozit pe venit estimat a fi încasat pe raza localităţii în anul 2018”, Budeștiul va primi 2.708.000 lei, la capitolul „Alocări directe din impozitul pe venit încasat” localitatea vâlceana va primi 1.165.000 lei şi i se vor lua din conturi 73.000 lei „Sume alocate din cota de 17,25%/5% pentru asigurarea bugetului minim de funcţionare”. În total, 3.800.000 lei vor ajunge în conturile primăriei Budeşti, poate cea mai afectată localitate vâlceana, la început de an, de măsurile fiscale luate de Guvern. Sume considerabile vor mai primi şi localităţile Vaideeni (1.327.000 lei), Păuşeşti-Măglaşi (1.318.000 lei), Fârtăţeşti (1.162.000 lei), Tomşani (1.106.000 lei) sau Stoeneşti (1.003.000 lei).

 

 20 de localităţi vâlcene, rectificare negativă

 De cealaltă parte, pentru 20 de localităţi vâlcene rectificarea bugetară a venit cu „minus”. De departe cea mai afectată în urma rectificării este comuna Mihăeşti, care trebuie să returneze 358.000 lei. „Faultate” de Guvern au mai fost şi oraşele Ocnele-Mari (-268.000 lei) şi Băile –Govora (-214.000 lei), dar şi localităţile Alunu (-188.000 lei), Bujoreni (-175.000 lei), Berislăveşti (-165.000 lei), Şuteşti (-120.000 lei) sau Goleşti (-104.000 lei). Pentru alte câteva localităţi vâlcene, rectificarea bugetară aprobată de Guvern este doar „praf în ochi”. Este cazul localităţilor care au primit sume modice, ca de exemplu Voineasa (8.000 lei), Bărbăteşti (6.000 lei), Voiceşti (2.000 lei) sau Livezi (1.000 lei).

 

Primăriile vâlcene aşteaptă rectificare pentru arierate şi cofinanţări

Dacă în urma rectificării bugetare, majoritatea administraţiilor locale se vor putea descurca cu plata salariilor angajaţilor şi a cheltuielilor de funcţionare până la sfârşitul anului, la capitolul cofinanţări şi arierate perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare. Fiecare administraţie locală are, în medie, aprobate câte două proiecte finanţate prin fonduri guvernamentale, prin programul naţional PNDL-2. Toate cele 204 proiecte aprobate la nivel de judeţ vor avea nevoie de o cotă de cofinanţare din partea administraţiilor locale beneficiare. Ori, la capitolul acesta, Guvernul pare să nu promită nimic, cum nu promite nimic nici referitor la plata arieratelor înregistrate de UAT-uri. Majoritatea primăriilor înregistrează datorii încă de anul trecut, când, pe tot parcursul anului, Guvernul nu a făcut nicio rectificare bugetară. Surse bine informate dau ca sigură o rectificare bugetară în viitorul apropiat, tocmai pentru aceste categorii. Vom vedea dacă informațiile se adeveresc și în acest sens.

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Saltelele care îți amintesc de somnul dulce al copilăriei

Cea mai frumoasă perioadă a vieții oamenilor este, în cele mai multe cazuri, copilăria. Atunci când îți aduci aminte de copilărie rememorezi inevitabil fel și fel de momente, jocuri, prietenii, școală, grădiniță, dar și somnul dulce care pe atunci nu prea îți surâdea, dar pe care acum ți-l dorești înzecit.

Cheia unui dormitor vintage – Noptiere și dulapuri din lemn masiv

Trăim în era în care două curente estetice se bat pentru supremație: modernism versus vintage. În timp ce unii preferă atmosfera rece și minimalistă a stilului contemporan, alte persoane s-au săturat de acest cadru.

Dotări importante din saloane și alte unități – rolul unui scaun nu trebuie subestimat

Scaunele, în varianta lor simplistă și aparent banală, sunt mai importante decât am crede. Ele fac diferența între a aștepta minute bune și nerăbdarea de a pleca.
Îndeosebi femeile se remarcă ca fiind public fidel și constant al magazinelor de încălțăminte. Nu din nevoie, ci din dorința de a potrivi mereu alte și alte tipuri de pantofi la ținutele diverse pe care le adoptă, acestea își doresc varietate.

 

Sfaturi FASHION pentru BARBATII DE SUCCES

Simti nevoia unei schimbari in garderoba ta, dar nu stii de unde sa incepi? Ti-ai dori sa ai un look mai stilat, imbinand eleganta cu diverse particularitati ale stilului casual?

Stirile pe zile

august 2018
L Ma Mi J V S D
« iul.   sept. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...