Gabriel Năstăsescu: „Nu vom mai ţine licitaţie pentru administrarea pârtiei de schi până nu se vor finaliza lucrările”

 Breaking News

Gabriel Năstăsescu: „Nu vom mai ţine licitaţie pentru administrarea pârtiei de schi până nu se vor finaliza lucrările”

Gabriel Năstăsescu: „Nu vom mai ţine licitaţie pentru administrarea pârtiei de schi până nu se vor finaliza lucrările”
august 13
06:25 2018

Primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsescu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în localitate, în următorii ani. Ce soluţie întrevede pentru aducerea la viaţă a hotelurilor de la Vidra şi Voineasa, când va fi finalizată pârtia de schi de la Obârşia Lotrului, dar şi ce proiecte europene intenţionează să acceseze în acest exerciţiu bugetar, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce strategie aveţi pentru funcţionarea pârtiei de schi, în următorul sezon? În ce stadiu este licitaţia pentru administrarea domeniului schiabil?

 

Gabriel Năstăsescu: Nu vom mai ţine licitaţia pentru administrare până când nu se vor finaliza lucrările la domeniul schiabil. Pârtia de schi este sub sechestru, sechestru pus de administratorul Acomin Deva. Până când nu îşi recuperează sumele de bani nu avem altă soluţie. Nu vrem să mai creăm din nou disensiuni, îl lăsăm să-şi continue activitatea până îşi recuperează sumele de bani şi sperăm ca până atunci să fie definitivată şi construirea. Deocamdată nu vom mai face licitaţie până când nu se va definitiva investiţia. Firma Acomin Deva este la ora actuală administrator şi a pus sechestru pentru a-şi recupera suma restantă. Probabil şi în următorul sezon administrarea se va face tot de către firma Acomin Deva, până când terminăm cu datoriile către ei. Apoi vom putea ţine licitaţia, documentaţia există, trebuie doar reactualizată. Vom face altfel licitaţia, nu va fi cu concesiune, ci doar pentru mentenanţa instalaţiilor şi a utilajelor, aşa cum este şi la Poiana Braşov.

 

 

Impact real: Care este stadiul efectiv al lucrărilor la domeniul schiabil?

 

Gabriel Năstăsescu: În prezent se lucrează la parcarea supraterană, pe 20 august se preconizează turnarea unei plăci, se lucrează în continuare la instalaţiile electrice, instalaţiile de incendiu, dar cea mai importantă este turnarea betoanelor care, din păcate, durează. După turnarea unei plăci durează în jur de 25 de zile până se usucă. Avem banii pentru finalizarea investiţiei, prin ordinul de ministru care a fost dat în luna mai şi în baza contractului de finanţare care s-a semnat pe 9 iulie 2018. Lucrările sunt în grafic, urmează să mai fac o adresă constructorului, deoarece ei motivează că nu au avut contractul semnat din luna mai sau aprilie şi o mare parte dintre muncitori pleacă, la începutul verii, pe alte şantiere sau în străinătate. Va trebui să facem lucrul acesta, să urgentăm într-un fel lucrările, pentru că am auzit că rectificarea bugetară recentă s-a redus bugetul Ministerului Turismului cu 27% şi nu aş vrea să fim în pericolul să nu mai existe bani pentru investiţii. Contractul nostru a fost semnat pe suma de 58 de miliarde de lei vechi, bani necesari pentru finalizarea investiţiei.

 

Impact real: Există pericolul ca pârtia de schi să nu fie finalizată nici anul acesta, după 8 ani de la începerea lucrărilor?

 

Gabriel Năstăsescu: Nu există acest risc. Atâta timp cât avem contract de finanţare, şi siguranţa cât de cât că vor aloca banii. Anul trecut s-au întâmplat mai multe lucruri: ne-au dat banii în decembrie şi am avut probleme cu constructorul. Şi acum avem probleme, pentru că nu i s-a decontat tot şi ne-au acţionat din nou în instanţă pentru o sumă de 385.000 de lei, o sumă neachitată. Iniţial era vorba de o sumă de 985.000 de lei care rămăsese, în luna decembrie, pe credite de angajament pentru 2018. Constructorul nu mi-a ştornat facturile şi, dacă făcea alte facturi în anul 2018 primea toţi banii. Am fost nevoiţi din acea sumă totală să plătim banii de cofinanţare, 600.000 de lei, partea primăriei la suma de 5.800.000 de lei, alocaţi de Ministerul Turismului pentru finalizarea lucrărilor. Trebuie să găsim o soluţie pentru achitarea celor 385.000 de lei, poate vom reuşi prin arierate. Mă gândeam că, atunci când vor face rectificarea bugetară, vor acoperi şi din arierate, dar se pare că nu este aşa.

 

 

Impact real: Ministerul Finanţelor a făcut deja publică rectificarea bugetară din luna august. Ce părere aveţi despre sumele alocate pentru comuna Voineasa?

 

Gabriel Năstăsescu: Din păcate, această rectificare nu ne ajută cu nimic. Trăgând linie, noi primim 8.000 de lei, şi nu facem nimic cu această sumă. Mai mult decât atât, trebuie să asigurăm o cofinanţare de 300.000 de lei pentru proiectul de construire a podului peste pârâul Voineşiţa, la care se şi lucrează în prezent. Anul acesta, la ce lucrări avem, ne ducem la peste 10 miliarde de lei vechi cofinanţări, bani pe care nu avem de unde să îi luăm. Toţi banii pe care noi îi încasăm din taxe şi impozite însumează 6 miliarde anual. Am avut noroc cu banii care ne-au rămas, în fiecare an, ca profit de la pârtia de schi. În 2018 am plătit 10 miliarde de lei vechi din datorii şi au mai rămas bani pe care firma Acomin îi foloseşte pentru mentenanţa pe perioada aceasta, de vară. Noi nu am încasat nimic, toţi banii sunt la ei şi vor trebui să se ocupe de toate reviziile tehnice şi tot ce înseamnă pregătirea pârtiei pentru a fi funcţională în următorul sezon.

 

Impact real: În ce stadiu sunt proiectele finanţate prin PNDL-2?

 

Gabriel Năstăsescu: Avem două proiecte prin PNDL-2, unul care cuprinde asfaltarea străzii Decindea şi amenajarea unor spaţii de parcare şi cel de-al doilea proiect care cuprinde repararea şi consolidarea podului peste pârâul Voineşiţa. Pentru cel din urmă a fost deja ţinută licitaţia şi au şi început lucrările. Pentru strada Decindea am trimis documentaţiile la Bucureşti şi aşteptăm să fim chemaţi să luăm contractul de finanţare. Cele două proiecte au o valoare totală de 8,3 miliarde de lei vechi. Mai avem şi proiectul de modernizare a unor drumuri, adică diferenţa care a mai rămas de asfaltat din proiectul prins prin PNDL-1.

 

Impact real: Aţi reuşit să depuneţi proiectul european pentru amenajarea trotuarelor şi a spaţiilor de recreere în localitatea Voineasa?

 

Gabriel Năstăsescu: Deocamdată nu am reuşit să-l depunem. Avem certificatul de urbanism, aşteptăm avizul de la Agenţia de Mediu, am transmis documentaţia şi sperăm să fie totul în regulă şi să putem depune proiectul. Investiţia se va ridica la 5 milioane de euro şi va fi una de anvergură, va cuprinde amenajarea a peste 4 kilometri de trotuare, construirea a două terenuri sintetice, modernizarea iluminatului stradal, precum şi dotarea cu mobilier stradal a zonei respective. În Voineasa sunt foarte multe lucruri de făcut. Acest proiect ar fi un prim pas pentru a schimba înfăţişarea staţiunii Voineasa. Sper să le placă şi celor care deţin pensiuni în zonă şi să se creeze mai multe spaţii de cazare. Ne dorim şi crearea de noi locuri de muncă şi sperăm într-o revitalizare a staţiunii, în viitorul apropiat. Foarte mulţi turişti se duc în zonă şi când o văd aşa prăpădită pleacă automat cu o imagine neplăcută din staţiune. Şi în partea cealaltă sindicatele au mai mişcat câte ceva, s-a lucrat la Hotelul Lotru, care este singurul funcţional în prezent. Au îmbunătăţit puţin condiţiile de cazare. În rest, am primit promisiuni că, în cazul în care se va aproba acest proiect cu fonduri europene, se vor apuca şi ei de reabilitări, astfel încât să pună în funcţiune celelalte grupuri hoteliere. În momentul în care noi am iniţiat acest proiect ei şi-au luat angajamentul să readucă în circuitul turistic hotelurile din zonă.

 

Impact real: O altă oportunitate de accesare a banilor europeni sunt Grupurile de Acţiune Locală. Aţi reuşit să accesaţi vreun proiect prin acest program?

 

Gabriel Năstăsescu: Prin GAL ne-am fi dorit extinderea căminului cultural, dar nu am reuşit să o facem. Consultantul mi-a spus că nu are rost să întocmească documentaţia, deoarece nu va fi aprobată. Noi aveam nevoie de o extindere, grupurile sanitare probabil ni le acceptau, dar mai erau nişte camere, trebuia modificat acoperişul şi suma depăşea cei 90.000 de euro care ne erau alocaţi nouă. Atunci am ales să mergem pe achiziţionarea unor utilaje pentru stingerea incendiilor, o maşină de pompieri cu bazin de 350 de litri şi un ATV care are mai multe funcţii, inclusiv accesorii pentru deszăpezire. Cred că până la sfârşitul anului vom primi şi cele două utilaje.

 

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

august 2018
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...