Alexandru Dediu: „Ministerul Finanţelor a făcut dreptate, prin sumele repartizate la rectificarea bugetară”

Primarul comunei Păuşeşti-Măglaşi, Alexandru Dediu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele aflate în derulare pe raza localităţii, precum şi priorităţile investiţionale pentru anul acesta. Dacă este mulţumit de suma primită la rectificarea bugetară făcută de Ministerul Finanţelor, dacă are bani pentru cofinanţarea investiţiilor, dar şi ce proiecte europene pregăteşte pentru modernizarea infrastructurii rutiere şi de sănătate, aflăm în rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: La rectificarea bugetară, pentru localitatea Păuşeşti-Măglaşi, Ministerul Finanţelor se pare că va aloca 131.800 de lei. Ce părere aveţi despre această sumă, vă aşteptaţi la mai mult?

 

Alexandru Dediu: Dacă cifrele respective sunt corecte şi vor fi aprobate, pot spune că sunt mulţumit de sumele alocate. Până la urmă cred că s-a făcut dreptate, nu pentru mine şi salariaţii mei, ci pentru localitate. Spun acest lucru pentru că, la aprobarea bugetului pentru 2018, am primit sume defalcate „zero lei”, având în vedere că Ministerul Finanţelor nu a înţeles şi nu a făcut o departajare între localităţile care au avut excedent bugetar (care înseamnă o sumă de bani pe care ori nu a cheltuit-o, ori a avut o sumă încasată în plus în bugetul local) faţă de sumele care aveau o destinaţie precisă pentru anumite proiecte, aşa cum a fost şi cazul comunei Păuşeşti-Măglaşi. Noi am avut, la momentul respectiv în cont aproape 27 de miliarde de lei vechi, bani care urmau a se folosi pentru construirea podului din satul Pietrari. Suma respectivă nu era un excedent bugetar, avea destinaţie precisă, doar că nu am putut începe lucrările din cauza vremii nefavorabile. Potrivit formulei fiscale, ni s-a luat aproape jumătate din această sumă, bani pe care Ministerul Finanţelor ni-i alocă acum, la această rectificare bugetară. Cred că s-a făcut dreptate la această rectificare bugetară.

 

Impact real: Ce s-ar fi întâmplat dacă rectificarea bugetară nu ar fi venit, sau ar fi întârziat mai mult?

 

Alexandru Dediu: Rectificarea bugetară a venit cam greu pentru că, pe luna iunie nu am reuşit să luăm salariile pe data de 11 iulie când erau programate, ci le-am luat pe data de 11 august, deci cu o lună întârziere. Este o situaţie dificilă pentru angajaţii primăriei, pentru că fiecare salariat, la sfârşitul lunii îşi aşteaptă recompensa financiară pentru ce a muncit. Fiecare angajat are familie de întreţinut, cheltuieli, mulţi dintre ei poate au rate la bănci, şi este destul de greu. Să sperăm că anul următor nu se vor întâmpla astfel de evenimente nefericite şi vom avea normalitate. Am avut noroc, pentru că nu am înregistrat datorii către furnizorii de servicii, iar cu suma respectivă ne vom descurca până la finele anului 2018.

 

Impact real: Cum vă veţi descurca cu plata cofinanţării la proiectele aprobate? Îşi permite bugetul local alocarea sumelor pentru toate investiţiile?

 

Alexandru Dediu: Nu ştiu dacă va mai veni vreo rectificare bugetară în acest an, dar, ca şi celelalte primarii din judeţ, şi noi avem nevoie de bani pentru partea de cofinanţare a proiectelor pe care le avem aprobate. Jumătate din banii primiţi acum se duc pe salarii, iar cealaltă jumătate pe cheltuielile de funcţionare. Avem nevoie de cofinanţare pentru căminul cultural, alimentare cu apă, canalizare, gaze şi cred că ne duce la 120.000 de lei. Apoi, avem nevoie pentru proiectele prin PNDL-2, pentru care trebuie să asigurăm utilităţile până vom primi sumele de bani de la Ministerul Dezvoltării. De asemenea trebuie să pregătim şcolile pentru noul an şcolar, să le aprovizionăm cu combustibil, toate aceste lucruri sunt urgente şi trebuie să avem şi fonduri alocate pentru a le putea acoperi.

 

Impact real: În ce stadiu sunt proiectele finanţate prin PNDL-2? Aţi reuşit să finalizaţi procedurile de licitaţie?

 

Alexandru Dediu: S-au finalizat licitaţiile, urmează să fie demarate lucrările. Pentru comuna Păuşeşti-Măglaşi Guvernul a alocat fonduri pentru trei proiecte: modernizarea şi extinderea Şcolii de la Valea Cheii, reabilitarea dispensarului uman şi extinderea alimentării cu apă în comună. În total, cele trei proiecte însumează 30 de miliarde de lei vechi. Primul proiect care va începe va fi modernizarea Şcolii de la Valea Cheii, iar pe parcursul lucrărilor vom aduce copiii de acolo la şcoala de la centru.

 

Impact real: Când se vor finaliza lucrările la Căminul Cultural?

 

Alexandru Dediu: Lucrările sunt realizate în proporţie de 80%, s-au finalizat lucrările de modernizare a exteriorului, acum se lucrează la partea interioară. Termenul de finalizare este luna noiembrie 2018. Lucrările sunt în grafic şi cred că se va finaliza înainte de termen. Totodată, se lucrează intens şi la podul din satul Pietrari, o investiţie de 27 de miliarde de lei, bani alocaţi pentru situaţii de urgenţă. În acest moment se montează grinzile şi cred că, cel târziu la sfârşitul lunii septembrie vom finaliza şi acest obiectiv.

 

Impact real: Pe fonduri europene ce proiecte pregătiţi?

 

Alexandru Dediu: Avem o clădire chiar în zona centrală, unde a fost şcoala veche, pe care vrem să o redăm în funcţiune şi m-am gândit că, la prima sesiune de depunere, să accesăm şi noi pentru un centru medical modern. Vom avea, în cadrul acestui proiect un ecograf ultramodern, aparatură de fizioterapie, aparatură medicală modernă. Va fi un centru medical pentru persoane vârstnice, vom avea un medic şi două asistente, cu maşină în dotare şi care se vor deplasa şi pentru tratamente la domiciliu. Totodată, am concesionat un teren unei firme care vrea să construiască un spital de recuperare medicală. Trei medici din comună, în colaborare cu încă unul, din Germania, vor să-şi facă, cu bani proprii, o clinică de recuperare. Pentru noi ar fi foarte benefică o astfel de investiţie pe care să o dezvoltăm în comună. Vom moderniza şi dispensarul medical, astfel că, în viitorul apropiat, vom avea şi noi servicii medicale de calitate, în localitate. Va fi un lucru foarte bun pentru cetăţeni, în special pentru cei vrâstnici, că nu vor trebui să se deplaseze la municipiu pentru a-şi face analize amănunţite, radiografie sau un tomograf.

 

Impact real: De ce ar mai avea nevoie comuna pentru modernizarea infrastructurii rutiere?

 

Alexandru Dediu: Avem înfiinţată o asociaţie intercomunitară de câţiva ani, în asociere cu comuna Buneşti, pentru că aşteptăm, în continuare, o oportunitate de a lega cele două comune vecine, peste deal, printr-un drum de legătură. Chiar zilele trecute am reluat această discuţie, deoarece este vorba despre o sumă foarte mare pe care cele două administraţii locale nu și-o pot permite din bugetul local. Calea de acces în prezent este una forestieră, prin pădure. Singura soluţie ar fi fondurile europene, altfel nu avem nici o şansă. Dacă vom găsi o axă de finanţare pentru acest drum de legătură vom întocmi imediat proiectul şi-l vom depune. Acest drum care nu are mai mult de 3 kilometri ar scurta distanţa între cele două localităţi cu peste 20 de kilometri. Este un proiect pe care noi dorim să-l implementăm, însă trebuie să gândeşti proiectele în funcţie de priorităţi. Prioritar a fost drumul spre Stoeneşti, un drum judeţean care leagă trei localităţi, şi care arată dezastruos. S-a creat o scurtătură benefică pentru cetăţeni.

 

 

Impact real: Canalizarea, un proiect aşteptat cu sufletul la gură de localnici. Când vor putea beneficia cetăţenii şi de această utilitate?

 

Alexandru Dediu: Din informaţiile mele, până la sfârşitul lunii august se va scoate la licitaţie proiectul derulat de ADI Apa, în care şi noi suntem prinşi cu sistem de canalizare în toată comuna. Probabil, anul viitor, lucrările de canalizare vor fi în plină desfăşurare. Se va crea disconfort, dar nu avem ce face. Pentru orice beneficiu la nivel de infrastructură se crează întâi disconfort. Sunt convins că cetăţenii vor înţelege necesitatea unui astfel de proiect, aşa cum au fost înţelegători de fiecare dată, când s-au realizat lucrări la nivelul localităţii.

 

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *