La cea de-a 50-a ediție, Festivalului „Cântecele Oltului” a reunit ansambluri din toate zonele ţării, dar şi din Republica Moldova

 Breaking News

La cea de-a 50-a ediție, Festivalului „Cântecele Oltului” a reunit ansambluri din toate zonele ţării, dar şi din Republica Moldova

La cea de-a 50-a ediție, Festivalului „Cântecele Oltului” a reunit ansambluri din toate zonele ţării, dar şi din Republica Moldova
august 19
16:53 2018

În perioada 17-19 august 2018, Festivalul ansamblurilor folclorice „Cântecele Oltului”, organizat de Primăria Călimăneşti, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea a ajuns anul acesta la cea de-a 50-a ediţie. Astfel, timp de trei zile, sute de artişti au participat la parada portului popular şi la spectacolul folcloric pe scena amplasată la Hotelul Central din Călimăneşti. Ediţia jubiliară a Festivalului „Cântecele Oltului” a reunit ansambluri reprezentative din judeţele străbătute de Alutusul milenar: Harghita, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Olt şi Teleorman, dar şi invitaţi dragi din Botoşani şi Republica Moldova. Toţi cei prezenţi s-au bucurat, în zilele de 17, 18 şi 19 august 2018, de revederea cu mesagerii dansului, portului şi cântecului popular.

 

Istoria unui festival, scrisă în cartea „Cântecele Oltului- 50”

Programul festivalului a debutat încă de vineri, 17 august cu lansarea cărţii aniversare “Cântecele Oltului – 50”, care a avut loc în sala de festivităţi a Liceului Tehnologic de Turism Călimăneşti. Astfel, începând cu acest an, festivalul este frumos valorificat şi scriptic, prin cartea lansată cu ocazia ediţiei jubiliare.

Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, „Cântecele Oltului” au răsunat a sărbătoare, tradiţiile fiecărei zone din ţară fiind frumos valorificate prin portul popular, într-o paradă care le-a încântat privirea participanţilor. Sâmbătă, de la orele 16.15 a avut loc deschiderea oficială a Festivalului şi o reprezentaţie sumară a ansamblurilor pe esplanada din faţa Hotelului Central din Călimăneşti. Cu această ocazie au rostit alocuţiuni primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu, prefectul judeţului Florian Marin, deputaţii Cristian Buican şi Bogdan Matei, dar şi alte personalităţi marcante ale judeţului, care, de-a lungul timpului şi-au pus amprenta în dezvoltarea festivalului şi a oraşului-staţiune. De la ora 18.00 a început festivalul propriu-zis, unde şi-au dat concursul ansamblurile participante: „Nu este puţin lucru să particip la cea de-a 50-a participare a Festivalul Cântecelor Oltului. Este o viaţă de om, în care cei care au gândit acest festival au reuşit atât de bine să-l articuleze încât a supravieţuit, s-a dezvoltat, s-a îmbogăţit şi a nuanţat întreaga manifestare în zilele noastre, adică a devenit contemporan cu noi. Este o performantă pe care puţine festivaluri reuşesc să o atingă astăzi la noi. Specificitatea acestui festival este una culturală deosebită. Nicolae Iorga spunea că pe noi apele ne unesc, şi apele ne dau identitate. Aşadar, Cântecele Oltului a fost gândită din această perspectivă. Scopul festivalul este să-i unească pe toţi romanii, să-i facă să se simtă bine şi să se bucure de cântec şi joc laolaltă”, a fost discursul din deschiderea evenimentului a preşedintelui juriului, academicianul Sabina Ispas.

Ziua de duminică a început cu şedinţa de jurizare, urmată de un colocviu pe teme legate de arta spectacolului folcloric şi de un program de animaţie stradală. De la ora 15.30 a avut loc festivitatea de premiere şi un spectacol de gală al ansamblurilor folclorice din Harghita, Braşov, Sibiu, Olt, Vâlcea, Teleorman şi ansamblurile invitate din Botoşani şi Republica Moldova, iar de la ora 19.00, un spectacol folcloric ”Pe plaiuri vâlcene”, invitat special fiind Elena Cuculici cu orchestra.

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

august 2018
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...