Regulile despre organizarea unei înmormântări, ținând cont de rigorile creștinești

 Breaking News

Regulile despre organizarea unei înmormântări, ținând cont de rigorile creștinești

Regulile despre organizarea unei înmormântări, ținând cont de rigorile creștinești
august 21
06:29 2018

Înmormântările sunt momente dificile, din punct de vedere psihic, moral, sufletește. Dar nu trebuie nici omisă partea financiară și mai ales implicațiile creștine. După cum dictează dogmele bisericești, o înmormântare nu poate să aibă loc oricând și oricum, ci se respectă un set de reguli. Unele dintre ele au implicații ale tradițiilor păstrate de-a lungul anilor și generațiilor, țin de superstiții și de puterea de acceptare a vieții de dincolo.

Încă din primele minute de la producerea acelui moment de maximă tristețe trebuie să existe luarea unor decizii menite să organizeze evenimentul funerar în detaliu, respectând desigur ceea ce impune biserica creștină.

 

Repere de organizare ale unei înmormântări

În zilele noastre sunt cu mult mai multe decizii de luat și lucruri de făcut până când defunctul este pregătit pentru înmormântare. Există și un cadru legal ce se impune, astfel că toaletarea, precum și îmbălsămarea, transportul sunt aspecte ce se lasă în seama celor experimentați, cei din sfera serviciilor funerare.

În mare parte se cunosc pașii ce se impun până la acel moment de îngropăciune. Însă sunt și influențe ale serviciilor moderne, condamnate de biserică. Iată despre ce este vorba:

 

  • Arderea trupului

Pentru cei care fac parte din cultul creștin ortodox nu există o altă cale decât cea de îngropare. Se crede că arderea trupului este chiar un păcat. Cu toate acestea, sunt și adepți ai acestei metode, motiv pentru care serviciile din cadrul firmelor de pompe funebre cuprind și acest segment de activitate. Se oferă sprijin atât pentru obținerea actelor, avizelor necesare, cat și pentru a duce la bun sfârșit o astfel de misiune. Printre lista de servicii funerare oferite de Rarox spre exemplu se va regăsi și ceea ce ține de incinerare, dar și toate serviciile aferente unei înmormântări clasice.

 

  • Pomană și coșul pentru slujba specifică

Nu trebuie să pară surprinzător că firmele de specialitate se arată disponibile la capitolul servicii să se ocupe și de ceea ce ține de coșul de la biserică. În lipsa de cunoștință mulți omit acest aspect, îl scot din ecuație, neștiind adevărata semnificație. Însă preotul răspunzător de săvârșirea slujbei de înmormântare ar trebui să exprime clar necesitatea acestui coș.

Este vorba de colac, vin, colivă și lumânări. Acestea sunt necesare pentru veșnica pomenire. De asemenea, se obișnuiește ca preotului să i se înmâneze un prosop și lumânare, ce se va aprinde pe parcursul acestei slujbe. Semnificația acestui obiect se referă la sufletul curat, de unde și alegerea de prosoape albe ca o preferință pentru o mare majoritate. Nu este însă greșit să se aleagă orice alt tip de culoare.

 

  • Convoiul însoțit de muzică

Cortegiul funerar se organizează într-un mod strict, după cum specifică dogmele bisericești. Este vorba de un credincios ce poartă crucea defunctului, cea care se va așeza la căpătâi. Este urmat de cei care poartă coliva și vinul, pomul cu daruri pentru săraci, persoanele ce duc coroanele, cei cu sfeșnicele, apoi preotul, dricul, rudele și alți participanți la eveniment.

Fanfara sau orice altă alegere muzicală se consideră rit păgân. În accepțiunea bisericii doar ritmurile melodice specifice slujbei de înmormântare sunt premise, melodii creștine. Mai cu seamă pentru că astfel de momente sunt pline de tristețe și jale, muzica ar avea corelație cu acest plan.

 

  • Doliul și crucea

Se consideră necesar ca în perioada zilelor de priveghere și ziua înmormântării implicit să existe doliu așezat la intrarea în casa defunctului. Unii preferă să îl înlăture imediat după înmormântare sau chiar după plecarea defunctului către groapă. Alții îl preferă prezent până la pomenirea de 40 de zile sau chiar un an. În fapt, această practică nu este nici greșită, nici impusă în mod strict.

Cât despre cruce, aceasta este nelipsită. Se va achiziționa una din lemn, notată cu numele defunctului și data decesului, după specificația INRI. Aceasta poate fi achiziționată de la prestatorii de servicii funerare și de obicei este inclusă la set cu sicriul sau parte din pachetele funerare de bază – precum se regăsește și la funerarenonstop-bucuresti.ro. Această cruce va fi necesar să se folosească la căpătâiul defunctului, plasată întocmai la cimitir. Abia după împlinirea termenului de 40 de zile se poate schimba, cu orice alt tip de cruce ca și material. De preferat însă să se opteze pentru sfințirea noii achiziții.

Despre autor

admin

admin

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

august 2018
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...