Toma Ciolacu: „De când sunt primar, nu am simţit că apartenenţa politică ar fi o problemă”

 Breaking News

Toma Ciolacu: „De când sunt primar, nu am simţit că apartenenţa politică ar fi o problemă”

Toma Ciolacu: „De când sunt primar, nu am simţit că apartenenţa politică ar fi o problemă”
august 27
07:08 2018

Primarul comunei Stroeşti, Toma Ciolacu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele aflate în derulare în localitate, precum şi planurile de viitor pentru dezvoltarea infrastructurii. Ce şanse are localitatea pe care o administrează la accesarea fondurilor europene, dar şi ce fonduri a primit localitatea pentru refacerea infrastructurii în urma calamităţilor din această vară, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Comuna Stroeşti a fost grav afectată de precipitaţiile abundente din această vară. Ce sprijin financiar aţi primit de la Guvern pentru a remedia efectele calamităţilor?

 

Toma Ciolacu: Am primit 600.000 de lei pentru situaţii de urgenţă, din care 350.000 pentru execuţia de lucrări la puntea pietonală peste pârâul Aninoasa, în punctul Motoeşti din satul Obroceşti şi încă 250.000 de lei pentru lucrări de punere în siguranţă a podului peste pârâul Cerna, în punctul Măgura din satul Cireşu. Suntem la stadiul de proiectare, am făcut expertizele, vom face proiectul şi apoi vom începe lucrările. Am mai avut o solicitare de finanţare pentru încă un proiect, o alunecare de teren din satul Dianu, însă, din discuţiile cu reprezentanţii Instituţiei Prefectului am înţeles că trebuie să ia toată lumea bani şi am fost una dintre localităţile care au renunţat la un proiect pentru a lua şi ceilalţi ceva. Mi se pare normal acest lucru, deoarece foarte multe localităţi din judeţ au fost afectate. Noi suntem foarte mulţumiţi cu finanţările primite. Meritul este atât al Prefecturii, cât şi al Consiliului Judeţean, domnul preşedinte Constantin Rădulescu fiind prezent la Stroeşti când a fost luată puntea din punctul Motoeşti. Nu m-am înţeles atunci cu cei de la SGA şi domnul preşedinte a venit personal aici şi s-a rezolvat problema.

 

Impact real: Au trecut doi ani de la preluarea mandatului. Şi-a pus amprenta „politicul” în această perioadă, ţinând cont că nu aveţi aceeaşi culoare politică cu cei de la conducerea judeţului?

 

Toma Ciolacu: De când sunt eu primar nu am simţit că apartenenţa politică ar fi o problemă. Este punctul meu de vedere, nu ştiu cazul altor primari. Eu nu am simţit că, dacă fac parte dintr-un alt partid, sunt în opoziţie, nici la Prefectura, nici la Consiliul Judeţean şi în nici o altă instituţie. Probabil mai contează şi omul, dar eu nu cred că preşedintele Consiliului Judeţean ţine cont de apartenenţa politică atunci când este vorba de comunitate. Mai mult decât atât, noi avem acel drum judeţean care vine de la Alunu şi se duce la Cernişoara, despre care eu vorbeam încă din perioada în care eram viceprimar. Pe acest drum, Consiliul Judeţean a asfaltat anul trecut 900 de metri în satul Cireşu, pe teritoriul nostru, pentru că la Mateeşti fusese asfaltat în perioada când la conducere era PNL, iar la noi nu au asfaltat. Drept dovadă, când a venit domnul preşedinte Constantin Rădulescu la conducere s-a ţinut de cuvânt, a asfaltat cei 900 de metri şi anul acesta se mai asfaltează încă 1 kilometru în satul Pojogi, se lucrează în momentul de faţă. Deci nu pot să spun că este politic, dimpotrivă, poate îi supără pe anumiţi primari PSD. Eu cred că am primit exact ce merită comuna, şi nu cred că s-a ţinut cont de culoarea politică. Pe zi ce trece mă conving tot mai mult de acest lucru. Nici pe mine nu mă interesează politicul când este vorba de comunitate.

 

Impact real: În ce stadiu aţi ajuns cu proiectele finanţate prin programul guvernamental PNDL-2?

 

Toma Ciolacu: După cum bine ştiţi, Guvernul a alocat pentru comuna Stroeşti fonduri pentru două proiecte. Este vorba despre o investiţie care cuprinde asfaltarea uliţelor din comună, proiect care s-a şi finalizat, mai sunt doar mici lucrări de făcut. Cel de-al doilea proiect, care cuprinde reabilitarea dispensarului uman a ajuns la 50% lucrări executate şi sigur se finalizează până la expirarea termenului de execuţie, respectiv 15 octombrie 2018. În rest, din bugetul local am reuşit să amenajăm căminul cultural, zona centrală şi, în scurt timp vom asfalta şi porţiunea de drum din centrul comunei până la brutărie, 1,5 kilometri. Prin GAL am reuşit să achiziţionăm tractorul cu toate accesoriile şi am primit avizul favorabil de la Craiova să ne putem primi banii înapoi, conform procedurii de plată. Astfel, într-o lună putem pune banii la asfaltare.

 

Impact real: Trăgând linie, după doi ani de mandat, sunteţi mulţumit de realizări?

 

Toma Ciolacu: Pot spune că, cel puţin pentru anul 2018, am reuşit să realizez nu 100%, ci chiar 110% din ceea ce mi-am propus. Şi noi aşteptăm rectificarea bugetară, ca sumele să ne intre în conturi. Până acum la noi nu au fost probleme cu plata salariilor şi a cheltuielilor de funcţionare, dar şi noi avem nevoie de bani, ca toate celelalte comune. Pe site-ul Ministerului de Finanţe, localitatea noastră apare cu suma de 466.000 de lei. Sperăm ca sumele să nu se modifice. Eu sunt un om mulţumit dacă mi se dă, important este să nu mi se ia. Cu aceşti bani ne vom descurca foarte bine până la finele anului. Dacă nu venea rectificarea, atunci aveam probleme cu salariile în ultimele luni din an.

 

Impact real: Aţi reuşit să predaţi sistemul de alimentare cu apă către Apavil?

 

Toma Ciolacu: Nu am reuşit, cui să predăm, mai există Apavilul la Vâlcea?! Este o situaţie foarte dificilă. Am fost nevoiţi să înfiinţăm un serviciu de alimentare cu apă Aninoasa, care funcţionează în subordinea Consiliului Local. Avem deocamdată doi oameni angajaţi, şi cred că va trebui să mai angajăm ca să ne putem descurca. Altă variantă nu există, va trebui să ne descurcăm. În prezent, la Stroeşti, metrul cub este 3,2 lei, iar faptul că nu avem canalizare este un lucru rău pentru cetăţeni, dar benefic pentru serviciul de alimentare, pentru că atunci preţul va fi mai mare, şi problemele mai multe. Suntem membri în ADI Apa, unde suntem prinşi în Masterplanul Judeţului cu proiectul de canalizare. După cum văd eu lucrurile, cred că acest proiect nu va ajunge să se realizeze niciodată. Dacă vom mai avea oportunitatea accesării de fonduri guvernamentale, intenţia mea este să ieşim din această asociaţie şi să încercăm să facem sistemul de canalizare cu fonduri de la Guvern. Dacă accesăm prin primărie canalizarea, acum probabil se lucra, dar ne-a încurcat foarte mult această asociaţie ADI Apa.

 

Impact real: Ce alte proiecte intenţionaţi să accesaţi, în următoarea perioadă?

 

Toma Ciolacu: Mai avem un proiect depus la Ministerul Dezvoltării care cuprinde asfaltarea a încă 9 kilometri de drumuri comunale. Sunt sceptic în ceea ce priveşte PNDL-3, nu cred că va mai exista acest program în viitorul apropiat. Nu spun acest lucru pentru că nu vrea cineva, ci pentru că nu se poate termina PNDL-2 în doi ani de acum înainte, nu are cum. Au cerut primarii sute de miliarde şi stau cu banii în conturi, pentru că nu pot întocmi proiectele. Spun că nu sunt proiectanţi, sau că nu există constructori, ba se blochează în contestaţii la procedurile de licitaţie. Termenul de depunere era noiembrie 2017, s-a tot prelungit şi nici până acum nu au fost depuse toate proiectele, încă se mai semnează contracte de finanţare. Gândiţi-vă ce va însemna perioada de execuţie a proiectului, mai ales că firmele constructoare nu mai au forţă de muncă. Până acum constructorii se plângeau că nu au lucrări, dar acum au lucrări şi nu au cu cine le face. Deci, un PNDL-3 nu va exista prea curând, cel puţin până când nu se vor realiza 80% dintre proiecte.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

august 2018
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...