Ansamblul Monumental Matei Corvin se identifică cu centrul oraşului Cluj-Napoca

 Breaking News

Ansamblul Monumental Matei Corvin se identifică cu centrul oraşului Cluj-Napoca

Ansamblul Monumental Matei Corvin se identifică cu centrul oraşului Cluj-Napoca
august 30
19:30 2018

Piaţa Unirii din Cluj-Napoca este elementul definitoriu al centrului acestui oraş. Chiar dacă decorul pieţei s-a mai schimbat de-a lungul anilor, în sensul că centrul a fost modernizat continuu, statuia ecvestră a lui Matei Corvin rămâne punctul de stabilitate şi de echilibru al centrului istoric. Grupul statuar datează din 1902, fiind opera sculptorului János Fadrusz. A avut o istorie zbuciumată, chiar dacă valoarea sa estetică a fost recunoscută prin acordarea marelui premiu al Expoziţiei Universale de la Paris. Pentru turiştii din ţara vecină a devenit un loc de pelerinaj. Ansamblul sculptural îl are în centru pe regele maghiar Matthias Corvinus (1443-1490) şi a fost amplasată la aproximativ 500 de metri de casa în care s-a născut acesta în anul 1443, ca fiu al lui Iancu de Hunedoara (1407-1456) şi al Elisabetei, devenind apoi rege al Ungariei. Macheta acestei statui a fost realizată de sculptorii Janos Fadrusz şi Lajos Pakey, obţinând în 1900 marele premiu al Expoziţiei Universale de la Paris.

Matei Corvin este înconjurat de patru conducători contemporani: Blasiu Magyar- comandantul Armatei Negre, Ştefan Zapolya – al doilea om în statul maghiar, Paul Chinezul banul-comitele de Timiş şi Ştefan Bathory, voievod al Transilvaniei. Monumentul este realizat din bronz şi a fost inaugurat în 1902. Statuia a avut, însă, o istorie destul de zbuciumată. După Marea Unire, românii au vrut să doboare statuia lui Matei Corvin sau să o mute la Hunedoara (de unde se trăgea tatăl său), ansamblul fiind considerat un simbol al naţionalismului maghiar. L-a salvat Nicolae Iorga, în anul 1919, prin amplasarea unei plăcuţe care aminteşte de originea română a marelui rege şi înfrângerea suferită în faţa lui Ştefan cel Mare. Statuia a mai fost revendicată în perioada interbelică de statul maghiar, iar după revoluţie a fost pe punctul de a fi vândută. Localnicii povestesc faptul că, la sfârşitul lucrării s-ar fi descoperit un defect de turnare la ochiul calului, ceea ce a scăzut atunci faima sculptorului. Calul lui Matei Corvin se sprijină pe toate cele patru picioare, o raritate între statuile ecvestre, care relevă faptul că regele Ungariei a murit de moarte naturală, nu în luptă. Alte controverse sunt legate de personajele sculptate la baza grupului statuar, care îşi aclamă conducătorul. Micile incidente istorice fac, însă, şi mai bine cunoscut grupul statuar din centrul Clujului care, până la urmă, nu a putut fi nici smuls şi nici vândut, de-a lungul vremii părând să-şi fi unit destinul cu oraşul care l-a zămislit.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

august 2018
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...